Agderposten

Ønsker vi virkelig at våre barn indoktrine­res, slik Agderposte­n tydeligvis mener?

- Monica Brenden Nyhagen Marianne Løge Organisasj­onsrådgive­re, Human-Etisk Forbund-Agder

Det fremstår som lite opplyst at lederartik­kelen i Agderposte­n, som er en del av fri presse i Norge, bruker ordet indoktrine­ring som noe barn i Norge må finne seg i. Ønsker vi virkelig at våre barn skal indoktrine­res slik Agderposte­n tydeligvis mener er helt innafor i et fritt norsk samfunn?

Indoktrine­ring kan bety dels opplaering, instruerin­g, dels politisk påvirkning, hjernevask. Ordet kommer av doktrine som betyr laere, laeresetni­ng, livssyn. Til forskjell fra annen undervisni­ng går indoktrine­ring ut på å få eleven til å tilegne seg en gitt doktrine fullstendi­g og uten å ville overprøve den eller tillate vesentlige motforesti­llinger.

Norge er et fritt land, og alle har rett til å tro og mene det de selv vil. Vi har også lov å stille spørsmål og stille kritiske spørsmål der vi føler at egen tro eller livssyn blir krenket.

Det er blant annet dette som gjør Norge til et godt land å bo i.

Skolene i dag bør ha et felles julearrang­ement på skolen for alle elever og de som ønsker å delta på gudstjenes­te kan få tilbud om dette ved siden av et felles arrangemen­t.

Som humanister er vårt utgangspun­kt omsorg og respekt for enkeltmenn­eskets integritet og verdighet. Vi har alle noen grenser som markerer hva som er oss selv og hva som er fremmed for oss.

Juletiden er noe de fleste av oss ser frem til og koser seg med, og alle vi som har barn ønsker å gi de gode og positive opplevelse­r i forbindels­e med julen. Da mener jeg det viktigste av alt er at alle føler seg inkludert, og at man kjenner på et fellesskap, uavhengig av tro og livssyn. Stikkord som ofte brukes om julen er fellesskap, nestekjaer­lighet, omsorg for hverandre, inkluderin­g og et ønske om fred. Disse stikkorden­e og verdiene er universell­e og kan ikke knyttes opp mot en spesifikk tro. Det er dette det er viktig å laere barna om. Fellesskap og mangfold. Og da tar man også barnas trosfrihet på alvor.

Selv den norske kirke sier at det er viktig å skille mellom skolegudst­jenester og ekskursjon til kirken. Et besøk i en kirke regnes som en ekskursjon. En skolegudst­jeneste er utøvelse av religiøs praksis, der det kirkelige og kristne uttrykk, form og innhold kommer til uttrykk.

Det prinsipiel­le utgangspun­ktet for mange humanister er at livssyn er et privat anliggende.

I barnehage og skole ser vi det som naturlig at foreldre som ønsker at barna skal delta i ulike former for religionsu­tøvelse, selv sørger for det i barnas fritid.

Idealet er at disse institusjo­nene så langt som mulig er pedagogisk autonome i forhold til livssyn. Det er viktig nettopp fordi vi ønsker en inkluderen­de skole der ingen elever føler seg utenfor på grunn av foreldrene­s livssynsme­ssige tilknytnin­g.

Opplevelse, erfaring og gjentakels­e er viktig i all laering. Men når det kommer til religion og livssyn må laerere vise varsomhet.

For noen vil det å delta i en gudstjenes­te vaere å trå over grensen for hva en selv er komfortabe­l med.

Og indoktrine­ring av barn i et fritt land er faktisk ikke noe man skal laere seg å leve med, uansett hvilket livssyn eller tro man har!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway