Agderposten

– Jeg angrer ingenting

En emosjonell Petter Northug (32) fikk det ikke enkelt på podiet da han skulle fortelle om sin exit som skiløper.

-

Foran et fullsatt pressekorp­s på Lerkendal i Trondheim fortalte en striglet 32-åring at en lang og innholdsri­k karriere er over, og at han er ferdig som langrennsl­øper på toppnivå.

– Jeg har tatt et valg om å legge opp som skiløper. Som jeg sa på Beitostøle­n har det vaert en trøblete sensommer og høst. Jeg har forsøkt å vaere i ok form når sesongen skulle starte, men jeg har kjent i de to siste ukene at jeg mangler det siste for å levere på dette nivået. Jeg orker ikke å bruke mer energi og krefter for å beholde denne plassen når jeg ligger så langt etter, sa Northug.

Takket familien

Han fikk problemer med å holde tårene tilbake da han spesielt takket familien for all støtte gjennom årene. Pappa John var den første han fortalte om beslutning­en til.

Northug mener at Oslo-VM 2011 henger aller høyest, men at Falun-VM også var viktig.

– Det har vaert et eventyr. Jeg hadde en drøm som liten gutt om å bli en god skiløper, og jeg er stolt over det jeg har fått. Langrenn har vaert livet mitt i mange år, og det er tøft å gi seg, men samtidig er det litt godt også, sa Northug.

– Jeg har tenkt mye på denne den siste uka. Det er begrenset hvor lenge man gidder og prøve når framgangen har manglet, sa han

– Det har vaert livet mitt, og det har vaert ekstremt til tider.

Født: 6. januar 1986 (32 år)

Klubb: Strindheim OL-medaljer: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse

VM-medaljer: 13 gull, 3 sølv

Verdenscup­en: 2 sammenlagt­seirer og 38 enkeltseir­er, 1 sammenlagt­seier i Tour de Ski

Jeg har kanskje ikke forklart hvor mye jeg har ofret og gått inn for det å virkelig ville bli best. Da merker man det ekstra på en sånn dag at det er tungt å gi seg, men selv om det er tung er det også godt, sa han med tårer i øynene.

Kjempet for å komme tilbake

Northug har ikke vaert i naerheten av verdenscup­laget så langt i sesongen. Mosvikkrop­pen har ikke respondert på trening.

– Jeg har gått litt mine egne veier. Det som alltid har vaert i hodet mitt er at det handler om å vinne skirenn. Det har vaert filosofien min. Det har vaert oppturer og nedturer, men jeg har vaert privileger­t og heldig for å få oppleve det jeg har gjort.

– Hva er du mest stolt over? – Det er det at jeg har prestert over tid. Jeg er oppvokst med at femmila er det største, og at jeg sto øverst i Falun etter det fjerde femmilsgul­let er nok det største.

– Er det noe du angrer på? – Jeg angrer ingenting. Veien fram har vaert bevisst, sa Northug som ikke helt har noen spikret rute på hva han skal gjøre i den naermeste framtid. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway