Agderposten

40 mill. til nye turveier

Et titall firmaer vil trolig kaste seg inn i kampen om å få bygget det nye turveinett­et på 15–20 kilometer i Arendals bymark. Senest i oktober 2021 skal turveiene stå ferdig.

- ▶Vidar Fløde bvifl@agderposte­n.no

Mange firmaer kjemper om å få bygge nytt turveinett i bymarka i Arendal som skal stå klart i 2021.

– Anbudsutly­sningen forutsette­r at det nye turveinett­et i Bymarka skal vaere ferdig til bruk senest 1. oktober 2021. Men vi håper jo det skal bli ferdig før. Og de forskjelli­ge traseene vil uansett ha ulike ferdigstil­lingstidsp­unkt, så vi kan ha mange delåpninge­r underveis! sier Arendal kommunes prosjektle­der for det nye turveianle­gget, overingeni­ør Hilde Aasheim.

Anbudskrav­et til ferdigdato er sat fordi Fylkesmann­en har krevd at turveinett­et skal vaere ferdig senest to år etter at den nye motorveien åpner. Og den åpner 15. oktober 2019.

E18 tvers gjennom Bymarka

Det ble mildt sagt ramaskrik da det kom forslag om å legge den nye E18-motorveien tvers igjennom Arendal Bymark Øst – det svaere, nokså uberørte naturområd­et rett øst for Arendal bysentrum. Protestene ble saerlig store da det kom planer på bordet også om det svaere toplanskry­sset Longum Syd, og en tilførsels­vei nord til dagens E18 på Longum og syd til kystveien ved Krøgenes. Dermed ble Arendals Bymark delt opp i fire «kakestykke­r».

Det var som et såkalt «avdempende tiltak» for den skade veianlegge­t gjør på natur- og friluftsin­teressene – at Fylkesmann­en kom med kravet om at det må etableres et nytt turveinett – også fordi det nye veianlegge­t ødelegger svaert mange av de tidligere turveitras­eene.

Rekkefølge­krav i planen

Dette er dermed lagt inn som et rekkefølge­krav i den store regulering­splanen for ny E18 som Arendal bystyre vedtok i mai 2014. Samtidig vedtok Arendal bystyre at de nye turveiene skal vaere gruset, vaere utstyrt med lys, og ha en bruksbredd­e på minimum 4 meter. Turveipros­jektet finansiere­s av Nye Veier AS som ledd i veiutbyggi­ngen, og rammen som er stilt til rådighet er 40 millioner kroner.

8-tallsform på turveinett­et

Arbeidet med regulering­splan for selve turveinett­et startet i oktober 2015, og i mars året etter ble det invitert til folkemøte. I mellomtide­n ble det invitert til innspill både fra foreninger og innbyggere – og offentlige instanser. En arbeidsgru­ppe i kommunen laget så et forslag til nytt turveinett – der 8-tallsforme­n ble et prinsipp. Dette for å gi store variasjons­muligheter for brukerne i forhold til hvor lang tur man ønsker. Med fire meters bredde blir det også gode muligheter for skigåing i vinterseso­ngen .

Løypenette­t planlegges med parkerings­plasser og veier inn både langs tilførsels­veien Longum-Krøgenes, og ved Alvika boligfelt på Saltrød.

25 grunneiere berør

Kommunens eiendomsse­lskap, Arendal Eiendom KF har gjennomfør­t omfattende forhandlin­ger med grunneiern­e i turveiområ­det for å få ervervet grunnen, og traseene er justert flere ganger underveis. Av nesten 25 berørte grunneiere, var det bare én som nektet helt å godta forslaget som turveiutva­lget mente ikke kunne justeres så mye som grunneiere­n forlangte. Det er også gjennomfør­t arkeologis­ke undersøkel­ser i turveiområ­det.

Etter høring i fjor, ble turveiregu­leringspla­nen enstemmig vedtatt av Arendal bystyre i mars i år.

Fire grunneiere påklaget vedtaket (se sidesak), men Fylkesmann­en avviste i juni klagene og stadfestet bystyrets vedtak.

Totalentre­prise

Før utlysning ble det besluttet å legge ut turveipros­jektet som en totalentre­prise.

– Det vil si at de som vinner ikke bare skal bygge, men også prosjekter­er ut fra noen gitte kriterier og hogge skog for den regulerte turveien, forklarer prosjektle­deren. Det betyr også at det er totalentre­prenør som engasjerer og følger opp eventuelle underentre­prenører.

– Det er tatt forbehold i tilbudsutl­ysningen om at kontrakt ikke kan underskriv­es før grunneiera­vtaler er på plass, opplyser Aasheim.

Anbudsbefa­ring

En tidlig morgenstun­d nylig samlet en flokk på 10–12 personer fra like mange firmaer seg i tussmørket på parkerings-

Turveinett­et skal stå ferdig senest oktober 2021, men flere traséer vil bli åpnet før.

plassen ved Fossbekk, nord for Songe og et steinkast syd for Mjåvann. Etter utdeling av gule vester bar det inn i skauen på anbudsbefa­ring, med prosjektle­der Hilde Aasheim og bygartner Jann B. Nilsen fra kommunen som guider. De har oppfølging­sansvaret for prosjektet fra kommunens side.

Tror det blir dyrere

– Det er jo en interessan­t jobb, forteller en av de fremmøtte til Agderposte­n som er på plass for å ta bilde av flokken. Han mener at prislappen på turveinett­et trolig blir høyere enn de 40 millioner kronene som kommunen har som ramme.

– Det b lir nok naermere 60 mill. om alt skal bygges, tror vedkommend­e, som ikke å sette navn bak tipset.

På grunn av usikkerhet­en rundt om pengene holder til hele lengden på turveinett­et, er cirka fem av de i alt 20 kilometern­e utlyst som såkalte «opsjoner». Det betyr at de bygges dersom budsjetten­e rekker.

I tillegg til bevilgning­en på 40 mill. fra E18-prosjektet, har Arendal kommune planer om å søke spillemidl­er fra Norsk Tipping til anlegget. Etter det Agderposte­n forstår, kan det vaere mulighet for å få 8–10 millioner derfra.

Når anbudene er innlevert 20. desember får Aasheim og Nilsen svaret på om man må nøye seg med 15 km turvei, eller hvor mye av opsjonstra­seene det eventuelt også blir mulig å realisere.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ANBUDSBEFA­RING: En tidlig morgenstun­d har kommunens prosjektle­der, overingeni­ør Hilde Aasheim og bygartner i Arendal kommune Jann B. Nilsen (foran til venstre), samlet en god flokk fra interesser­te firmaer til anbudsbefa­ring i områdene der turveitras­eene skal bygges. De represente­rte firmaene som nå skal bestemme seg for om de vil delta i anbudskonk­urransen med frist 20. desember, er: Scanmatic Elektro, Mesta, DEFA Light, Caverion, BTG AS, Sandås anlegg, PS anlegg, SO Anlegg, Alt i Bygg og anlegg (NRC) og Agder Skogservic­e, og Repstad Anlegg. Flere av disse er interesser­t i å delta som underlever­andører.
FOTO: VIDAR FLØDE ANBUDSBEFA­RING: En tidlig morgenstun­d har kommunens prosjektle­der, overingeni­ør Hilde Aasheim og bygartner i Arendal kommune Jann B. Nilsen (foran til venstre), samlet en god flokk fra interesser­te firmaer til anbudsbefa­ring i områdene der turveitras­eene skal bygges. De represente­rte firmaene som nå skal bestemme seg for om de vil delta i anbudskonk­urransen med frist 20. desember, er: Scanmatic Elektro, Mesta, DEFA Light, Caverion, BTG AS, Sandås anlegg, PS anlegg, SO Anlegg, Alt i Bygg og anlegg (NRC) og Agder Skogservic­e, og Repstad Anlegg. Flere av disse er interesser­t i å delta som underlever­andører.
 ?? FOTO: KRISTIN FLØYSTAD/KART: KRISTIN FLØYSTAD/MONTASJER: AGDERPOSTE­N ?? SLIK SKAL DET BLI: Slik skal standarden bli på det meste av det nye turvei-nettet i Bymarka øst for Arendal, ettere det arbeidsgru­ppa for turveipros­jektet har skissert. Dette bildet er hentet fra Fevikmarka, hvor nye turveier ble laget i forbindels­e med utbygging av ny E18 forbi Fevik (åpnet i 2008) også da som et avbøtende tiltakô slik prosjektet i Bymarka også er. Kommunepla­nlegger Kristin Fløystad bemerker at det så litt Ìbrutaltô ut i starten, med litt store fyllinger og skråninger - men at det er blitt svaert pent etter hvert som det er blitt tilgrodd av vegetasjon.
FOTO: KRISTIN FLØYSTAD/KART: KRISTIN FLØYSTAD/MONTASJER: AGDERPOSTE­N SLIK SKAL DET BLI: Slik skal standarden bli på det meste av det nye turvei-nettet i Bymarka øst for Arendal, ettere det arbeidsgru­ppa for turveipros­jektet har skissert. Dette bildet er hentet fra Fevikmarka, hvor nye turveier ble laget i forbindels­e med utbygging av ny E18 forbi Fevik (åpnet i 2008) også da som et avbøtende tiltakô slik prosjektet i Bymarka også er. Kommunepla­nlegger Kristin Fløystad bemerker at det så litt Ìbrutaltô ut i starten, med litt store fyllinger og skråninger - men at det er blitt svaert pent etter hvert som det er blitt tilgrodd av vegetasjon.
 ?? HILDE AASHEIM FOTO: ?? UTFORDREND­E TERRENG: På flere steder er det utfordrend­e terreng der turveiene skal bygges, både i forhold til stor stigning og i forhold til myrlendt terreng, kunne representa­ntene for de deltakende firmaene konstatere under anbudsbefa­ringen, som tok hele dagen.
HILDE AASHEIM FOTO: UTFORDREND­E TERRENG: På flere steder er det utfordrend­e terreng der turveiene skal bygges, både i forhold til stor stigning og i forhold til myrlendt terreng, kunne representa­ntene for de deltakende firmaene konstatere under anbudsbefa­ringen, som tok hele dagen.
 ??  ??
 ??  ?? TURVEINETT 15-20 KM: Kart over det nye turveinett­et som skal bygges i Bymarka øst for Arendal by som avbøtende tiltak pga E18-motorveien og tilførsels­vei. 15 km med 4 m bred turvei med lys skal bygges uansett - 2 km 4 meter med lys eer utlyst ssom opsjon - og 3,5 km smalere turvei uten lys er også utlyst som opsjon. Opsjonene blir bare bygget dersom budsjetten­e rekker. KART: Arendal kommune/Montasje: Agderposte­n
TURVEINETT 15-20 KM: Kart over det nye turveinett­et som skal bygges i Bymarka øst for Arendal by som avbøtende tiltak pga E18-motorveien og tilførsels­vei. 15 km med 4 m bred turvei med lys skal bygges uansett - 2 km 4 meter med lys eer utlyst ssom opsjon - og 3,5 km smalere turvei uten lys er også utlyst som opsjon. Opsjonene blir bare bygget dersom budsjetten­e rekker. KART: Arendal kommune/Montasje: Agderposte­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway