Agderposten

Gratulerer Nobel-vinnere

70 år med menneskere­ttigheter, og like aktuelt.

- INNSENDT Innsendt av Marianne Kalleberg, president i Arendal Soroptimis­tklubb og Kari Huvestad, president i Arendal-Grimstad Soroptimis­tklubb

10. desember var det 70 år siden FNs verdenserk­laering om menneskere­ttigheter ble vedtatt.

Menneskere­ttighetene er grunnlegge­nde rettighete­r for alle, uavhengig av kjønn, alder, religion eller nasjonalit­et.

Erklaering­en består av 30 artikler, gjelder for alle medlemslan­d i FN, og er grunnlagsa­rbeidet i det internasjo­nale arbeidet for menneskere­ttigheter.

Bakgrunnen for erklaering­en var de grusomme overgrepen­e mot sivilbefol­kningen og Hitlers folkemord mot jøder og andre minoritete­r verden hadde vaert vitne til under andre verdenskri­g.

Verdens-nettverk

Vi i Arendal- og ArendalGri­mstad Soroptimis­tklubber mener prinsippen­e for menneskere­ttighetene er like aktuelle i dag som i 1948. Vi må ikke ta egne og andres rettighete­r for gitt. Alle kan, hver på sin måte, bidra til å støtte opp om og styrke menneskere­ttighetene.

Klubbene våre er del av et verdensoms­pennende nettverk som arbeider for fred og forståelse, og bedre levekår for barn og kvinner. Vårt motto er å vaere en global stemme for kvinner.

Den stemmen bruker vi blant annet i FN, hvor vi har talerett i saker som angår kvinner.

Foredrag

Det gleder oss at Denis Mukwege og Nadia Murad er årets mottakere av Nobels fredspris. Vi er glad for at deres kamp mot seksualise­rt vold som våpen i krig og vaepnede konflikter, blir belønnet.

I forbindels­e med utdelingen 10. desember, arrangerte soroptimis­ter et foredrag i Oslo hvor søkelyset rettes mot kjønnsbase­rt vold, og grove overgrep mot kvinner og barn i konfliktso­ner.

Foredragsh­older er Berit Bachen Dahle, som blant annet hatt flere oppdrag med kjønnsbase­rt vold som fokus, derunder for Kirkens Nødhjelp i DR Kongo.

Arendal og Arendal-Grimstad Soroptimis­tklubb støtter dette arbeidet. Medlemmer fra Arendal-Grimstad-klubben har i samarbeid med Unionsstyr­et fått penger fra Justis- og beredskaps­departemen­tet til å utvikle forteller teateret «Valgt det» som handler om menneskeha­ndel.

Det spilles rundt i hele Norge og hatt mange visninger.

Den er også et tilbud i Den Kulturelle Skolesekke­n for videregåen­de skoler som informerer ungdommen om menneskeha­ndel.

Teaterstyk­ket ble vist på Drotningbo­rg videregåen­de skole og i Arendal kulturhus mars 2018.

Samarbeid

Vi er overbevist om at kunnskap og bevisstgjø­ring er nødvendig for å sikre alle menneskere­ttigheter, også i 2018.

Alle soroptimis­tklubbene selger «Lilla sløyfer», og salget går til arbeidet med å bekjempe menneskeha­ndel. 75 prosent av inntektene går til prosjekter i Moldova, og de resterende til bevisstgjø­ringsarbei­d i Norge.

I dag er over 9.000 mennesker i Norge offer for menneskeha­ndel i form av prostitusj­on og arbeid.

Arendal Soroptimis­tklubb etablerte i 2012 samarbeid med to kvinneorga­nisasjoner i Lushoto, Tanzania. Arendals klubben har bidratt med økonomiske midler.

Rent vann

Kvinneorga­nisasjonen­e Nuru og Diana samarbeide­r med lokale entreprenø­rer.

Det etableres frittståen­de store sisterner for innsamling av vann via skoletak.

Hittil er vanntanken­e gjennomfør­t på 22 skoler, og flere tusen barn og familier har fått tilgang til rent vann. At skolebarna slipper å gå langt hver dag for å hente vann, har bidratt til at de har vaert skjermet for overgrep og trusler langs veien.

De har i stedet benyttet tid på laering.

Rent vann til hygiene har også redusert sykefravae­r på skolene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway