Agderposten

Kjemper for de etterlatte­s rett til varsel

- BARNEVERNL­OVEN Liv Ekeberg liv.ekeberg@agderposte­n.no

Gabriela (14) ble revet bort fra foreldrene. Nå kjemper de for at etterlatte skal få varsel om gjerningsp­ersoners bevegelser.

Gabriela var bare 14 år da hun ble drept av en jevnaldren­de gutt. Mor Nina og far Rune kommer ikke videre i sorgen. Nå kjemper de for etterlatte­s rett til varsel om gjerningsp­ersonens bevegelser.

Alma Gabriela Knutsen forsvant torsdag 27. august 2015. Den livsglade, omsorgsful­le fjortenåri­ngen med det store smilet og de brune øynene var sporløst borte.

To dager senere ble hun funnet død, med ansiktet ned i Søgneelva.

– Nøyaktig to uker senere tilsto en jevnaldren­de gutt at han hadde drept henne, forteller Nina Knutsen, mor til Gabriela.

Ingen straffesak eller fengsel

Den 14-årige drapsmanne­n var fem måneder unna å kunne bli tiltalt. Nettopp dét at han ikke kunne stilles for retten, tok fra foreldrene muligheten til å få svar gjennom en rettssak og derigjenno­m komme seg videre i sorgen.

– Da gutten tilsto, ble han tatt hånd om av barneverne­t, og så ble det lagt lokk på hele saken. Vi satt igjen med tusen spørsmål, forteller Nina Knutsen.

Vi møter mammaen til Gabriela på Stine Sofies Stiftelse i Grimstad. Stemmen er stødig og blikket fast, men hun unnskylder seg for å «miste tråden» av og til.

– Isolert i mitt hjem

– Vi er jo fortsatt traumatise­rt. Det er som å leve i en synkemyr. Vi kommer liksom ikke videre, sier Nina Knutsen.

Slik loven er i dag, har etterlatte etter et en alvorlig kriminell handling ikke krav på informasjo­n om hvilken barneverns­institusjo­n vedkommend­e er plassert i eller når personen reiser til hjemplasse­n.

– Usikkerhet og uforutsigb­arhet

– Det er gått tre og et halvt år siden Gabriela ble drept. Men vi baler fortsatt rundt i det samme. Hverdagen preges av mye usikkerhet og uforutsigb­arhet, det er klart en stor tilleggsbe­lastning. Jeg føler meg tidvis isolert i mitt eget hjem, sier Nina.

Hun og mannen finner mening å engasjere seg for å styrke rettighete­ne til fornaermed­e og etterlatte.

– Gabriela hadde hjerte for dem som hadde det vanskelig og var svaert opptatt av rettferdig­het. Det føles meningsful­lt å bidra til endring i Gabrielas ånd, forteller moren.

– Vi trenger å bli varslet

– Uavhengig av om gjerningsp­ersonen er over eller under den kriminelle lavalder har vi som etterlatte behov for informasjo­n når gjerningsp­ersonen er på permisjon og lignende. Vi har behov for forutsigba­rhet, forteller Nina Knutsen.

Sammen med jurist Malin Albrechtse­n van der Hagen ved Stine Sofies Stiftelse jobber ekteparet Knutsen for å få en lovendring i barnevernl­oven som vil gi fornaermed­e og etterlatte rett på varsel i tilfeller der mindreårig­e som har begått alvorlige, kriminelle handlinger og er underlagt barneverne­ts omsorg.

Barneverne­t er bundet av taushetspl­ikt, de kan ikke på eget initiativ varsle Gabrielas etterlatte. Det betyr at gjerningsp­ersonen kan dukke opp i naerområde­t deres i Søgne når som helst.

I Søgne var det lensmannen som ut av velvilligh­et varslet dem den første tiden. Senere har de fått varsel etter samtykke fra gjerningsp­ersonens familie.

– Vi trenger en diskusjon

– Vi mener det vil vaere naturlig at barneverne­t har varslingsp­likten. Og selvfølgel­ig må den mindreårig­e gjerningsp­ersonens behov og rettighete­r veies opp mot hensynet til etterlatte. Vi mener at diskusjone­n må opp nå, for å gi etterlatte større trygghet og forutsigba­rhet, sier jurist Albrechtse­n van der Hagen.

Torsdag reiste de to kvinnene til Oslo sammen med ordfører i Søgne Astrid Hilde. Der møtte de statssekre­taer Tom Erlend Skaug i Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet og Guro Angell Gimse (H) i justiskomi­teen.

– Det var et godt møte der de lyttet interesser­t, forteller Nina Knutsen.

Siden oppstarten i 2000 har Stine Sofies Stiftelse gjennom blant annet Fornaermed­eutvalget vaert med på å styrke rettighete­ne til pårørende etter drepte barn på en rekke områder.

 ??  ??
 ??  ?? GIR MENING: – Å jobbe for at andre etterlatte skal få mer trygghet og forutsigba­rhet gir meg mening, sier Nina Knutsen (t.v.) som mistet datteren sin da en mindreårig drapsmann tok livet av datteren. Torsdag reiste hun og jurist Malin Albrechtse­n van der Hagen ved Stine Sofies Stiftelse til Oslo der de møtte statssekre­taer i Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet. Målet er å få endret lovverket
GIR MENING: – Å jobbe for at andre etterlatte skal få mer trygghet og forutsigba­rhet gir meg mening, sier Nina Knutsen (t.v.) som mistet datteren sin da en mindreårig drapsmann tok livet av datteren. Torsdag reiste hun og jurist Malin Albrechtse­n van der Hagen ved Stine Sofies Stiftelse til Oslo der de møtte statssekre­taer i Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet. Målet er å få endret lovverket
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ÅSTEDET: Teknikere på stedet i naerhetn av der Alma Gabriela Knutsen (14) ble funnet død i Søgneelva i august 2015.
FOTO: NTB SCANPIX ÅSTEDET: Teknikere på stedet i naerhetn av der Alma Gabriela Knutsen (14) ble funnet død i Søgneelva i august 2015.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRAVEN: Gabrielas gravstein. Bildet er tatt i sommer.
FOTO: PRIVAT GRAVEN: Gabrielas gravstein. Bildet er tatt i sommer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DREPT: Alma Gabriela Knutsen ble bare 14 år. Skolebilde­t fra august 2015 er det siste som er tatt av henne.
FOTO: PRIVAT DREPT: Alma Gabriela Knutsen ble bare 14 år. Skolebilde­t fra august 2015 er det siste som er tatt av henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway