Agderposten

Havner i kontrollut­valget

Arendal bystyre droppet et eget vedtak om at kontrollut­valget skal gå kritisk gjennom Barbu-prosjektet. Men det havner der uansett. Bystyrepol­itikerne som tok ordet, var opptatt av at man må laere av gigant-sprekken.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

Det var Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Atle Svendal som la frem forslag om at kommunens kontrollut­valg må se på hva som har skjedd i saken med Barbu Park-prosjektet. Og saerlig granske om rådmannens administra­sjon burde skjønt på et tidligere tidspunkt at prosjektet ville sprekke. Den første kalkylen lød på 28 mill. Så havner man på en sluttregni­ng på 80 mill. Herav er selve parken 51,6 mill., og resten rundkjørin­g og en rekke andre kostnader i ei utfylt bukt fylt med masser av ymse kvalitet.

I kontrollut­valget uansett

Etter at ordfører Robert C. Nordli (Ap) sa seg enig med de formelle innvending­ene fra Anders Kylland (Frp) – mot å fatte vedtak i forbindels­e med en melding til bystyret, ble enden på visa at man nøyer seg med ordførers verbale oppfordrin­g til kontrollut­valget om å merke seg debatten i bystyret. Og det gjorde helt tydelig kontrollut­valgets leder, som er Per-Jakob Haakstad plassert på Høyrebenke­n i bystyret. Men som det også ble bemerket, kontrollut­valget må uansett avvente prosjektet­s sluttrappo­rt. Og det kan ennå ta noe tid før den legges frem for bystyret, Før det må det avklares også om 4 mill. av ekstrakost­nadene kan dekkes av vann- og avløpsbuds­jettene, slik rådmannen antyder. I så fall tas de fra potten som betales inn i vann- og kloakkavgi­fter.

Einar Krafft-Myhren (SV) var den første som tok ordet. Som

FJERN ET BARNEHAGET­OMT: Robert Myhren (H) med Barbu i bakgrunn på bilde fra februar 2016 da han og Høyre lanserte forslaget om å droppe den planlagte barnehaget­omten (markert med gult), og utvide parkareale­t fra 4,5 til 5 mål. de fleste andre som tok ordet, var han forbauset over at det tydeligvis hadde kommet som en overraskel­se med alle problemene som befant seg nede i byggegrunn­en og under park og langs rørene Barbuelva var lagt i:

Dumpeplass i 40 år

– Det synes jeg er pussig, n år en vet hva grunnen har vaert brukt til opp gjennom – som dumpeplass for stein og anlegg fra diverse anlegg. Da skulle man tro man visste dette, fremholdt Krafft-Myhren. Og oppsummert­e de fordyrende problemene: Setninger mot sjø og rundt Barbu-elva og utløpet, flomveier man ikke hadde tenkt på, forurensni­ng av grunn, kulvert under veien.

Krafft-Myren syntes også at kommunepla­nutvalget der han selv er medlem, burde få disse utbyggings­avtalene på bordet før de er endelige. Fordi utvalget har kunnskap om selve utbygginge­n, og kan se ting i sammenheng. – Jeg har et inntrykk av at kommunen av og til er i overkant snill i disse utbyggings­avtalene. Utbyggerne har nok hatt en ganske god gevinst uansett- og kunne sikkert bidratt noe mer i infrastruk­turbidrag, fremholdt SV-representa­nten.

- Delvis vår skyld

Robert Myhren (H) fremholdt at Høyre skulle ta på seg noe av skylden for at parken er blitt dyrere: Fordi det var de som foreslo at «barnehaget­omta» mot rundkjørin­gen ble tatt bort, slik at parken økte fra 4,5 til 5 mål. – Det synes jeg er blitt en veldig bra løsning, som harr gjort parken utrolig mye bedre, sa Myhren. Som også pekte på at det var alminnelig kjent at bukta i Barbu er fylt omtrent kontinuerl­ig opp siden 1992. – Her er det mye spennende grums! oppsummert­e Myhren.

- Ingen liker å bli lurt

Milly Grundesen (Sp) trakk sammenlign­ing med oppussing av gamle hus: – Vi som restaurere­r gamle hus, vet at det ofte gjemmer seg ting bak veggene, påpekte hun. Og sa at om hun hadde vaert mann, ville hun ha følt det som å få skjegget i postkassa. – Det er jo som å bli litt lurt. Og jeg kjenner ingen som liker å bli lurt, sa Grundesen. Og viste til at det ikke er sikkert hun ville stemt for parken om kostnaden var kjent på forhånd. – Hvordan er det budsjetter­t her: Er det budsjetter­t for å få saken gjennom i bystyret, eller er det fordi vi tror det blir slik? spurte hun retorisk.

Anders Kylland (Frp) pekte på at dert kom signaler allerede for flere år siden på at kalkylene ville sprekke ettertrykk­elig. Han mente kommunen mangler kompetanse på slike prosjekter, og viste til at proffe fagfolk hadde advart tidlig.

tre boligblokk­ene i Barbu er på i alt over 9.000 m² og inneholder 82 leilighete­r. Etter at Jan Lassesen solgte i 2014, overtok JB Ugland, Sørbø og Are Skindlob

Sigurd Otterlei hrr kjøpt MacGregor-bygget i Barbu på 7.751 kvm som JB Ugland Eiendom bygget.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? BARBU PARK: Parken skulle egentlig vaert helt ferrdig i april i fjor, men er forsinket flere ganger. I desembere i fjor ble en planlagt åpningsfes­t avlyst. Fortsatt er ikke alle arbeider fullført, opplyser prosjektle­der. Men parken har siden i sommer fremstått som ferdig for publikum.
FOTO: VIDAR FLØDE BARBU PARK: Parken skulle egentlig vaert helt ferrdig i april i fjor, men er forsinket flere ganger. I desembere i fjor ble en planlagt åpningsfes­t avlyst. Fortsatt er ikke alle arbeider fullført, opplyser prosjektle­der. Men parken har siden i sommer fremstått som ferdig for publikum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway