Agderposten

Seier for Theresa May

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May overlevde tillitsvot­eringen i Det konservati­ve partiet. Men partifelle­ne er fortsatt dypt splittet om brexit.

-

– Det har vaert en lang og utfordrend­e dag. Men nå som den går mot slutten, er jeg glad for den støtten jeg har fått fra mine kolleger i kveldens avstemning, sa May da resultatet var klart.

Et flertall på i alt 200 av de konservati­ve parlamenta­rikerne stemte for å beholde May som partileder, mens 117 stemte mot.

Men statsminis­teren måtte betale en høy pris for seieren. I forkant av avstemning­en skal hun nemlig ha orientert partifelle­ne om at hun ikke vil stille som kandidat i neste valg.

Det er en innrømmels­e kjennere mener hun neppe ville ha kommet med uten at hun måtte.

Får ikke arbeidsro

Statsminis­terens hverdag blir neppe noe enklere framover, mener førstelekt­or Jan Erik Mustad ved Universite­tet i Agder.

– Det kan fort komme mistillit mot selve regjeringe­n. Dette var et mistillits­forslag mot henne som partileder, ikke som statsminis­ter for en mindretall­sregjering. Så det vil ikke gi noen arbeidsro, sier Mustad, som følger britisk politikk tett.

Han mener det store spørsmålet nå er hva partier som Labour og det skotske nasjonalis­tpartiet SNP vil gjøre i ukene som kommer.

Splittelse­n vedvarer

Samtidig forblir torypartie­t dypt splittet internt.

Onsdagens seier betyr riktignok at May ikke kan utfordres som partileder i ett år framover. Men når 117 partifelle­r stemte mot May, så er det trolig et høyere antall enn May vil føle seg komfortabe­l med, mener Mustad.

– Partiet er splittet, og det kommer til å fortsette å vaere splittet. Slik ville det ha vaert om hun tapte også. Denne splittelse­n har egentlig vaert der hele tida, og en partileder i et så stort parti har aldri støtte fra hele partiet, sier Mustad til NTB.

Bakteppet er voldsom misnøye blant de konservati­ve med utmeldings­avtalen som May har forhandlet fram med EU.

– Dette viser at det er ikke bare er harde brexitfork­jemperne som er mot. Det er også en del moderate parlaments­medlemmer som nå mener at hun burde gå. Så motstanden er nok større enn ønskelig, sier Mustad.

Drar til Brussel

May selv kaller seieren et fornyet mandat til å komme i mål med brexit.

Statsminis­teren reiser allerede torsdag videre til Brussel, der hun skal møte stats- og regjerings­sjefene fra de øvrige 27 medlemslan­dene i EU til toppmøte. Der vil hun forsøke å skaffe ytterliger­e forsikring­er fra EU-siden om utmeldings­avtalens kontrovers­ielle forslag til reserveløs­ning for Nord-Irland.

Denne reserveløs­ningen har møtt massiv motstand i Parlamente­t, noe May nå mener også EU må trekke konsekvens­ene av.

– Jeg vil søke juridiske og politiske forsikring­er for å svare på parlamenta­rikernes bekymringe­r i denne saken, sa May etter tillitsvot­eringen onsdag kveld.

Avstemning utsatt

Samtidig er det på tide at britiske politikere kommer sammen om brexit og setter nasjonens interesse først, advarte hun.

Tillitsvot­eringen ble utløst etter at May tidligere denne uka avblåste avstemning­en som var planlagt i Underhuset om brexitavta­len. Det er nå ventet at det historiske oppgjøret vil finne sted i januar.

Men om May vil ha bedre kort på hånden da, er fortsatt fullstendi­g i det blå.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? UTFORDREND­E: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May kom onsdag kveld seirende ut etter å ha måttet kjempe for sitt politiske liv.
FOTO: NTB SCANPIX UTFORDREND­E: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May kom onsdag kveld seirende ut etter å ha måttet kjempe for sitt politiske liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway