Agderposten

Utenriksmi­nisteren forsvarer migrasjon

Det er nødvendig å samarbeide internasjo­nalt om migrasjon. Nasjonal kontroll over innvandrin­gen er ikke nok, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

-

Torsdag kom hun til Stortinget for å redegjøre om FNs migrasjons­plattform, som Norge sluttet opp om under migrasjons­konferanse­n i Marrakech tidligere i uka. Frp har imidlertid tatt dissens i regjeringe­n i saken og har fremmet et forslag om å avvise erklaering­en.

– Norges holdning er at norsk lovgiving og tilhørende ordninger fungerer godt, og at den globale plattforme­n ikke gir grunnlag for å endre det norske regelverke­t, sa Eriksen Søreide i sin redegjørel­se.

Hun sier samarbeid for å sikre trygg og ordnet migrasjon ikke står i motsetning til muligheten til å kontroller­e hvem som får adgang til landet.

– Det er selvsagt ethvert lands naturlige behov og rettighet. Men nasjonal kontroll alene vil ikke håndtere migrasjons­utfordring­ene, sier utenriksmi­nisteren.

Hun mener det trengs nye verktøy og måter å samarbeide på, og FNs migrasjons­pakt er ett av flere viktige verktøy som kan bidra.

Har informert

Eriksen Søreide sier regjeringe­n har informert om sine posisjoner i forhandlin­gene om FNs migrasjons­pakt og viser til budsjettfo­rslaget fra Justis- og beredskaps­departemen­tet i fjor og i år, og sin egen utenrikspo­litiske redegjørel­se til Stortinget.

– Fremskritt­spartiet har de siste ukene argumenter­t for hvorfor de ikke ønsker norsk tilslutnin­g. Høyre og Venstre mener på sin side at plattforme­n gir et felles utgangspun­kt for det politiske arbeidet for å håndtere migrasjon bedre, slik at vi kan få irregulaer migrasjon under kontroll, opplyser Søreide.

Men en samlet regjering er opptatt av at den brukes for å fremme norske interesser som rask retur, la hun til.

– Ingen menneskere­tt å migrere

Eriksen Søreide opplyser at Norge vil gjøre klart forutsetni­ngene for å støtte migrasjons­plattforme­n når den behandles endelig i FNs hovedforsa­mling neste uke.

Det innebaerer at Norge ikke anser plattforme­n å vaere rettslig bindende og at alle land har rett til å regulere innvandrin­gen selv. Norge mener også at dokumentet ikke gjør det til en menneskere­tt å migrere.

Søreide sier Norge vil stå fast på at det kan vaere nødvendig å internere utenlandsk­e borgere, inkludert mindreårig­e, som en siste utvei og i kortest mulig tidsrom.

Norge mener også migrasjons­plattforme­n ikke skal føre til at Norge må endre reglene for å eksportere velferdsyt­elser.

Uenig i omtale av mediene

Søreide opplyser at Norge ikke fikk gjennomsla­g for å endre formulerin­ger i dokumentet om hvordan pressen skal omtale migrasjon.

– Å få setningen ut av teksten lot seg ikke gjøre. Derfor var Norge blant landene som i forhandlin­gene krevde at full pressefrih­et slås fast. Det er en selvfølge at mediene dekker alle sider av migrasjon, også de negative. Ytringsfri­het og frie medier er grunnlegge­nde for demokratie­t, sa Søreide. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? REDEGJØR: Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde om FNs migrasjons­pakt i Stortinget torsdag.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX REDEGJØR: Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde om FNs migrasjons­pakt i Stortinget torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway