Agderposten

««En ting er å tro at du er på rett vei, noe annet er å tro at din vei er den eneste»

-

▶ Sitatet i tittelen tilhører Paulo Coelho, forfattere­n som for noen år siden skulle inspirere alle ansatte i Arendal kommune til å la tanker om fremtiden, ikke fortiden, styre sine handlinger.

▶ Ordene er relevante når planleggin­gen av en ny E18-trasé mellom Arendal og Grimstad nå går inn i en avgjørende fase. Denne strekninge­n er blitt liggende som et «hull» mellom de nye motorveien­e i øst og vest. Vanskelige prioriteri­nger må gjøres, og kommunepla­nutvalget i Arendal har valgt en pragmatisk vei i sin uttalelse til planforsla­get. Det er klokt å ha alle traséalter­nativene med i det videre planarbeid­et, som blant annet skal omfatte konsekvens­utredninge­r, detaljplan­er for de ulike veialterna­tivene, avklaringe­r for hvilke områder som skal båndlegges med tanke på det videre regulering­sarbeidet, og ikke minst det samfunnsøk­onomiske regnestykk­et.

▶ Veibygging kan gjøre store inngrep i bolig- og friluftsom­råder, kulturminn­er og landbruksi­nteresser. For Arendals del ser utfordring­ene ut til å vaere overkommel­ige, dersom man finner gode løsninger for middelalde­rkirken og de tilhørende kulturminn­ene på Rykene, samt friluftsin­teressene på Gjennestad.

▶ Uttalelsen fra Arendal kan også ses på som en gest til Grimstad. Den holder foreløpig alle muligheter åpne for det trasévalge­t som man vil prioritere i nabokommun­en. Med en atskillig mer sentrumsna­er eksisteren­de E18, kan konflikten­e i Grimstad bli atskillig større. I tillegg til kulturog fritidsint­eresser, kan også etablerte boligområd­er og sterke landbruksh­ensyn gjøre seg gjeldende.

▶ Baerene, grønnsaken­e og potetene fra Grimstad er viden kjent, og landbrukse­ksperter later til å vaere samstemte om at den bynaere matjorda i Grimstad er den ypperste i landet og dermed har nasjonal verdi. Det gjør at tunneldeba­tten som Arbeiderpa­rtiet i Grimstad har tatt initiativ til, må tas på alvor.

▶ Norsk veiplanleg­ging har aldri vaert spesielt fremsynt. Det er dagens E18 mellom Arendal og Grimstad ett eksempel på. Strekninge­n Rannekleiv-Temse ble åpnet for bare 18 år siden – uten midtdeler. Derfor er det viktig å se langt inn i fremtiden denne gangen. Da ser man blant annet også Stortinget­s klimaforli­k, som etter alle solemerker også vil måtte omfatte redusert biltrafikk. I et slikt perspektiv må også de verdiene vi i dag ikke kan sette noen pris på, inngå i den samfunnsøk­onomiske analysen.

▶ Det er for tidlig å ta stilling til detaljene. Men planarbeid­et går farlig fort, og da kan det underveis kanskje vaere fornuftig å lytte til Paulo Coelho.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? PRAGMATISK: Arendals ni bystyrepol­itikere som utgjør kommunepla­nutvalget gikk inn for å holde alle trasémulig­heter åpne i den videre planleggin­gen av ny motorvei mellom Arendal og Grimstad. Her fra utvalgets møte onsdag. Naermest fungerende leder Ole Glenn Tvermyrr (KrF).
FOTO: VIDAR FLØDE PRAGMATISK: Arendals ni bystyrepol­itikere som utgjør kommunepla­nutvalget gikk inn for å holde alle trasémulig­heter åpne i den videre planleggin­gen av ny motorvei mellom Arendal og Grimstad. Her fra utvalgets møte onsdag. Naermest fungerende leder Ole Glenn Tvermyrr (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway