Agderposten

Sprakk med 24 millioner

I 2015 lød kalkylen for Barbu Park på 28 mill. I 2016 hadde selve parken økt til 39 mill. Nå har Arendal bystyre fått sluttregni­ngen for hele Barbu, medregnet en rundkjørin­g: 80 millioner kroner.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

I 2015 lød kalkylen for Barbu Park på 28 millioner kroner. Nå har kommunen fått sluttregni­ngen på 80 millioner, hvorav 52 av dem er for arbeidet med parken.

Nå skal vi ile til og understrek­e at den meldingen som ble fremlagt for bystyret i møtet 29.- november, viser at selve park-kostnaden «bare» har økt fra kalkylen i 2014 på 2014 via meldt ny pris i 2016 på 39,5 mill. - til en sluttpris nå på 51,6 mill. De øvrige kostnader skyldes svaert mye arbeid utenfor selve parkareale­t på rundt 5 mål som måtte gjøres samtidig.

Storsprekk varslet alt i 2016

Rådmannen presiserte at kommunens prosjektle­der Magne Jesssen allerede sommeren 2016 varslet til formannska­pet at budsjetten­e kom til å sprekke ettertrykk­elig, så hvis man skulle stoppet - måtte det vaert gjort da.

Det var Fremskritt­spartiets varamedlem i bystyret, Frode Filseth, gjentatte etterlysni­nger i bystyret om statusrapp­ort over overskride­lsene i Barebu - som er bakgrunn for meldingen som ble fremlagt for bystyret i siste møte.

2016: Prislapp på 66 mill.

I meldingen fremgår at det allerede i september 2016 ble varsket at det i tillegg til selve parken som da hadde fått økt prislapp til snaue 40 mill. - måtte tass flere andre følgeprosj­ekter: En ny rundlkjøri­ng til 20 mill måtte belastes prosjektet, på grunn av gamlee utfyllings­masser som raste ut måtte det lages en ny sjøfront foran parken til 6,5 mill. Med en del annet var totalprisl­appen da økt til 66 mill.

2018: Endelig prislapp: 80 mill.

Men. Status per november 2018, viser nå at selve parken har koset 51,6 mill, og det har ballet på seg med de øv rige utgifter også - slik at det totalt nå opereres med en total sluttregni­ng på svimlende 79,4 millioner kroner.

Men da er prosjektet ennå ikke endelig avsluttet, presise- rer rådmann Haradl Danielsen i sin melding til bystyret.

Årsaken til at kostnadene bare har fortsatt å øke, blir forklarrt med trøbbel i elveløpet på grunn av dårlige masser som har vaert utfylt i bukta i alle år etter 1990, store ekstraarbe­ider med sikring av «vannveier», mye mer enn først antatt langs sjøfronten - blant annet.

Forlik: 7 mill til entreprenø­r

I rådmannens melding opplyses også at entreprenø­ren Steen & Lund AS - har sendt tilleggsre­gninger på i alt 13,5 mill. - for ekstraarbe­id og økte kostnader. Det er inngått et forlik med firmaet på 7,2 mill ioner. - På denne måten ble rettsak unngått, noe som ville kostet begge parter mer, konkludere­r rådmann Harald Danielsen i bystyremel­dingen han har signert selv. Da er imidlertid ikke innkjøpt juristhjel­p utenfra medregnet.

På inntektssi­den skal kommunen ha inn 28 mill. i infrastruk­turbidrag fra de pivate utbyggere av blokker og MacGregorb­ygg. Her er ikke MacGregorb­yggets bidrag fakturert ennå - men vil bli gjort nå, opplyser rådmannen.

Mindre restarbeid­er gjenstår

Fortsatt gjenstår det for øvrig noen mindre arbeider før alt er helt ferdig, forteller meldingen.

- Det meste er sjekket ut etter overtakels­en, opplyser kommunens prosjektle­der Magne Jessen. Det som gjenstår er først og fremst på vannlekepl­assen (se notis øverst), og litt smått på grøntområd­er og ellers. - For publikum vil disse tingene vaert av bagatellme­ssig art, konkludere­r Jessen.

Krav mot prosjekter­ende firma?

I meldingen til politikern­e opplyser rådmannen at Asplan Viak har hatt prosjekter­ingen for parken, mens tekniske tilleggspr­osjekter er prosjekter­t dels av kommunen selv og dels av Staerk & co.

I Grimstad har flere politikere tatt til orde for at at man bør «gå etter» konsulentf­irmaet som har prosjekter­t for å få dekket overskride­lser på 4,6 mill på sitt tilsvarend­e Byhaven-prosjekt (som fra før var økt fra 18 til 32 mill).

Prosjektle­der Magne Jessen avviser at et slikt regresskra­v er uaktuelt for Arendal kommune å reise i forhold til Barbu Park.

Mange konsulente­r involvert

Jessen viser til at svaert mye av ekstrakost­nadene skyldes ting som ble avdekket underveis: Prosjekter­ing av dette ble gjort som et samarbeid mellom flere, og planene ble justert etter hvert som forholdene ble kjent, svarer Jessen.

- Ofte er det slik at man må grave en del for å få oversikt,

Hadde jeg vaert mann, ville jeg følt det som å få skjegget i postkassa

derfor ble det et parallelt løp med prosjekter­ing og planleggin­g. Dette ble gjort i en arbeidsgru­ppe der kommunens selv var med, Staerk & co var rådgiver og koordinato­r, Aprova foretok beregninge­r av vannføring­er, Multiconsu­lt var geoteknisk konsulent, og Asplan Viak ble konsultert for arkitekton­isk kontroll, oppsummere­r prosjektle­der Magne Jessen.

 ??  ??
 ?? Les hele begrunnels­en for overskride­lsene på agderposte­n.no ?? BARBU: Dronefoto som viser hele Barbu bukt, slik den nå fremstår helt ferdig med en park på 5 mål med mange aktivitets­tilbud. Med tre boligblokk­erpå i alt på over 9.000 kvm med 82 leilighete­r. Og MacGregorb­ygget tgil høyre på 7.751 kvm.
Les hele begrunnels­en for overskride­lsene på agderposte­n.no BARBU: Dronefoto som viser hele Barbu bukt, slik den nå fremstår helt ferdig med en park på 5 mål med mange aktivitets­tilbud. Med tre boligblokk­erpå i alt på over 9.000 kvm med 82 leilighete­r. Og MacGregorb­ygget tgil høyre på 7.751 kvm.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway