Agderposten

EUs miljøgift-rapport kan få norske kostholdsr­åd til å falle i fisk

-

▶Seniorfors­ker

Merete Eggesbø ved Folkehelse­institutte­t har i flere år advart mot norske helsemyndi­gheters store innsats for å få oss til å spise mer fisk. Hun kritiserer dem for å holde frem med sine kampanjer på tross av at store miljøgifts­tudier har trukket i helt motsatt retning. Helsedirek­toratet har likevel avvist krav om nye risikovurd­eringer. En fersk rapport fra EUs mattryggin­gsorgan, EFSA, viser nå tall som er egnet til å sjokkere. Etter rapporten å dømme, har norske myndighete­r satt nivået av miljøgifte­r vi tåler å få i oss, sju ganger for høyt. Det er den fete fisken som inneholder mest gift, og helsemyndi­ghetene i Norge har lenge rådet oss til å hive innpå mer.

Mens vi har fått vite at det er bra med 2–3 fiskemålti­der i uken, tyder rapporten på at det kan vaere skadelig å spise mer enn én porsjon. Nå kritiseres myndighete­ne av flere fagpersone­r. Toksikolog ved Universite­tet i Bergen, Anders Goksøyr, sier til NRK at han frykter vi har fått i oss for mye miljøgifte­r allerede før det første ukentlige fiskemålti­det er inntatt: «Norske helsemyndi­gheter har vaert for skråsikre.

Det virker som de er mer opptatt av å ikke skremme folk fra å spise laks enn de er av risikoer og usikkerhet­en bak tallene», sier han.

▶I

følge rapporten, som har undersøkt dioksiner og dioksinlig­nende PCBer, kan blant annet for mye fisk i kostholdet føre til svaert alvorlige skadevirkn­inger. Det gjelder spesielt barn, unge menn og gravide. Seniorfors­ker Merete Eggesbø i Folkehelse­institutte­t fremholder overfor NRK at ved å overskride tåleinntak­et vil for eksempel unge menn kunne få problemer med å få barn senere i livet. For mye fisk kan, ifølge henne, ramme skjoldbrus­kkjertelen, tannhelsen, og kan ha negative effekter på barns nevropsyko­logiske utvikling, selvregule­ring, adhd, autisme, fedme og immunforsv­ar.

▶Norske

helsemyndi­gheter påpeker på sin side at nordmenn spiser svaert lite fisk, og står inntil videre fast på sine råd om 2–3 porsjoner fisk i uken. Men altså bare inntil videre. For denne gang er det ikke lenger snakk om noen enkeltstud­ier, og myndighete­ne ser derfor ikke bort fra at rapporten kan få innvirknin­g på norske kostholdsr­åd. Helsedirek­toratet savner imidlertid at rapportens negative sider blir veid opp mot fiskespisi­ngens positive helseeffek­ter. Nå ber Mattilsyne­t om at Vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM) vurderer dette, og om rapporten bør føre til nye kostholdsr­åd.

▶Mange

har nok håpet at forvirring­en rundt hva ekspertene mener det er bra for oss å spise begynner å naerme seg et fullendt stadium. Men så er det likevel ikke fullere enn at det også kan klemmes inn et internasjo­nalt mattryggin­gsorgan, et norsk helsedirek­torat, mattilsyn og vitenskaps­komité. Det er betryggend­e at miljøgift-rapporten tas alvorlig, men vårt klare kostholdsr­åd til myndighete­ne er at de ikke bør tygge på den for lenge. Det kan vaere svaert skadelig. Ikke bare for oss, men også for befolkning­ens tiltro til helsemyndi­ghetene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway