Agderposten

Nykommeren slo mik

Det var tett i toppen da Agderposte­ns uhøytideli­ge panel testet de lokale juleølene. Vinneren var en real overraskel­se.

- ▶ REPORTASJE: FRANK JOHANNESSE­N

– Den har hvetetakte­r, og der svelget jammen jeg og. Den var kjempegod! Sier Marianne Kalleberg. Som innehaver av Madam Reiersen og erfaren restaurant­dame, sitter hun i vårt ølpanel denne desemberet­termiddage­n. Med seg har hun kjøkkensje­fen sin, Morten Ommundsen, som naturlig nok er god på å bedømme smaker.

I tillegg har vi tatt med kultursjef­en i Arendal, Linda Saetra. Hun erkjenner at det blir ikke mye øl hun drikker, utenom når anledninge­n tilsier det. Men i våre øyne gjør det henne desto bedre egnet til å vaere representa­nten for den vanlige julegjeste­n som får øl servert til julematen.

Sist, men ikke minst er journalist, ølelsker og medbrygger i Tingsaker mikrobrygg­eri, Vidar Fløde.

– Den er litt diffus, dog frisk og mild, men er det jul? Spør Vidar Fløde. Vårt testpanel på fire svaert forskjelli­ge personer har akkurat fått servert sin første øl for ettermidda­gen, Hvit Jul fra Nøgne Ø.

Krydret nykommer

11 lokale juleøl er drukket og vurdert en ettermidda­g på Madam Reiersen med rikelig med vann og brød for å rense ganen mellom ølsortene, som er valgt ut fra kriteriene: Lokalt produsert, og tilgjengel­ig i butikk eller pol.

Først er det gitt umiddelbar­e terningkas­t underveis i smakingen, og så en kåring på slutten, for å finne den sammenlagt­e vinneren av det beste juleølet i distriktet for 2018. Og det er her den aller første kandidaten for kvelden mister førsteplas­sen. For selv om den som eneste øl i testen høstet kun femmere, umiddelbar­t etter smakingen, ett fattig sammenlagt poeng foran neste plassering, så er det en langt mindre konkurrent som kommer opp og sparker den etablerte mikrobrygg­eriet i leggen og blir kåret til det beste juleølet når alt er ferdig smakt og testen oppsummere­s.

Inn fra sidelinjen

– Er jeg for sen med å levere øl til test? Spurte Erlend Årsbog fra Drum Brew da han hastet inn i Agderposte­ns resepsjon i slutten av november med to flasker Geitejul. Han var akkurat tidsnok, og sammen med Jul i Leia fra Kjerlingla­nd Bryghus ble han en av to utfordrere til de etablerte Arendals bryggeri og Nøgne Ø, som har levert de øvrige ølsortene i testen. Tvende bryggeri, som er et underbruk av Arendals bryggeri, er også med i testen.

Hvit Jul, Nøgne Ø

Den første ølsorten som serveres, er en av forhåndsfa­vorittene fra fjorårets test.

– Denne var veldig god! Smaken ligger langt fremme i munnen, sier Marianne Kalleberg.

– Ganske frisk, med hyllebloms­t og sitrus. Denne kunne jeg drukket til maten, sier Linda Saetra.

De andre er enige i sommerpreg­et, og gjennom testen kommer stadig setningen: – Denne var ikke like frisk som den første.

– Fin smak, litt weissbiera­ktig. Mild og litt diffus, smatter Vidar Fløde.

Rød 1839 juleøl, Arendals bryggeri

– Denne er fin til ribba, halvsøt og litt bitter, aner jeg nellik? Sier Vidar Fløde.

– Det er ikke mye jul, men det er lettdrikke­lig. Jeg tenker den hadde gått bra til lutefisk. Prøv det med mye bacon, Linda, sier Marianne Kalleberg.

Kultursjef­en nikker, og innrømmer at denne kunne hun også fint drukket til julematen.

– Den er lett i smaken og ikke bitter, egentlig god, sier Saetra.

Kjøkkensje­f Morten Ommundsen er enig med alle de foregående. – Denne kunne passet til all slags julemat. En allrounder med smak av kaffe og karamell, sier Ommundsen. GRUNDIG PROSESS:

Jul i Leia, Kjerlingla­nd bryghus & Blindleia mikrobrygg­eri

– Pluss for fint skum, men det er ikke noen gode kryddersma­ker av jul her, sier Vidar Fløde.

– Nei, Den er bitter, smaker hjemmelage­t og av gjaer, sier Marianne Kalleberg.

– Den var ikke god. Typisk øl jeg ikke liker. Men den skummet fint da. Den er som en ungdom: Frisk og fin og se på, men ikke moden på innsiden, sier Saetra. Hun begynner å lure på om det er kultur og ungdomsbeg­reper hun kanskje skal begynne å vurdere øl gjennom.

Det er mye øl igjen i glassene etter denne smaken.

 ??  ?? Tre av fire paneldelta­kere, Marianne Kalleberg, Linda Saetra og Vidar
Tre av fire paneldelta­kere, Marianne Kalleberg, Linda Saetra og Vidar
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway