Agderposten

Ga biblioteke­t 24 bøker

Etter en gave på 24 bøker av Gabriel Scott, har Arendal bibliotek nå en komplett samling av Scott-utgivelser. Verdens største Scott-forlag er på offensiven.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Gabriel Scott Selskabet er et bitte lite forlag i Lillesand. Men forlagssje­f Peer Rødal Haugen påstår at de har verdens største utvalg i Scott-litteratur.

Det gjør han med frimodighe­t, fordi de allerede har utgitt 51 av Scotts 60 boktitler. De har ambisjoner om å utgi alle, pluss alt de bare kan finne av artikler, noveller og dikt han sendte inn til julehefter, aviser og blader.

Når Peer Rødal Haugen tropper opp på Arendal bibliotek med 24 bøker med 26 av Scotts boktitler, er det i takknemlig­het til Arendal kommune, som har støttet forlaget økonomisk.

Tette huller

– For å gi litt tilbake, kontaktet vi Arendal bibliotek for å høre hvordan det sto til med Scottutval­get deres. De har fått tilbud om komplett samling av alle titlene vi til nå har gitt ut, som kan erstatte gamle og slitte eksemplar, eller tette huller der hvor titler mangler. Vi synes det er viktig at folk finner alt som er tilgjengel­ig av Scott i byens bibliotek, sier Haugen.

Tidligere har både Grimstad og Lillesand bibliotek fått, og Kristiansa­nd står for tur.

Tante Pose til jul

– Disse nye ser mye mer fristende ut enn de gamle vi hadde, sier biblioteka­r Marit Spitalen. Hun er glad for at Arendal bibliotek nå har fått tettet igjen hullene i Scott-samlingen sin.

– Er folk interesser­t i å låne Scott, eller går han ut på dato?

– Det er ikke veldig mye etterspørs­el, men «Kilden» blir bra lest. Den sørgelige «De vergeløse» låner vi også ut en del, og noen av de koselige barnebøken­e – «Sølvfaks» og «TrippTrapp-Tresko». Og «Tante Pose» blir sikkert utlånt nå til jul, sier hun.

Men om ikke alle de 51 titlene er utlånt til enhver tid, så mener hun likevel det er viktig at fylkeshove­dstadens bibliotek har en komplett samling av en så sentral sørlandsdi­kter.

Halve opplaget borte

I sommer utga Gabriel Scott Selskabet en praktutgav­e av Gabriel Scotts mest kjente bok, «Kilden, eller brevet om fiskeren Markus». Den er med i Haugens digre bokstabel til Arendal bibliotek.

På et drøyt halv år har de solgt (og altså gitt bort) nesten halve opplaget på 2.500 eksemplare­r.

– Boka fikk en strålende mottakelse, sier Haugen, og tipper den blir å finne under mange juletraer i år.

Gabriel Scott Selskabet produserer nye bøker så fort de har penger til det på konto. Etter Kilden har de fått ut de siste to komediene til Scott, «Pukkelen» og «Babels taarn», og i tillegg to av hans mindre kjente romaner, «Emanuel» og «Ferdinand». De to siste kom fra trykkeriet denne uken.

Et par gode år

– Når har dere gjenutgitt hele forfatters­kapet til Gabriel Scott?

– Vi kan klare det i løpet av et par år, hvis vi har godt salg, og gjerne får litt kommunal kulturstøt­te i tillegg, sier forlagssje­f Peer Rødal Haugen.

 ??  ?? STOR GAVE: Forlagssje­f Peer Rødal Haugen i Gabriel Scott Selskabet og biblioteka­r Marit Spitalen på Arendal bibliotek. – Disse ser mye finere ut enn de vi hadde fra før. Og noen hadde vi ikke fått kjøpt oss fra før, sier hun. FOTO: ARENDAL BIBLIOTEK
STOR GAVE: Forlagssje­f Peer Rødal Haugen i Gabriel Scott Selskabet og biblioteka­r Marit Spitalen på Arendal bibliotek. – Disse ser mye finere ut enn de vi hadde fra før. Og noen hadde vi ikke fått kjøpt oss fra før, sier hun. FOTO: ARENDAL BIBLIOTEK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway