Agderposten

Flaskepost funnet igjen etter 63 år

Tanken på å finne seg en dame – muligens kombinert med innholdet i ølflasken han nettopp hadde drukket opp, inspirerte 19-åringen fra Arendal til å sette verdensrek­ord.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Han visste det ikke selv, 19-åringen John Johnsen fra Arendal, da han en sen høstkveld i 1935 kastet en flaskepost fra Arendals-båten «SS Gimle» i sjøen på vei fra Rotterdam til Trondheim:

Flaskepost­en han kastet på sjøen denne sene høstkvelde­n, ble nesten verdensrek­ord.

Bare slått med ti år av en annen flaske som ifølge Guinness rekordbok drev 73 år rundt i sjøen.

For 20 år siden – i 1998, brakte Agderposte­n historien om flaskepost­en som var blitt funnet igjen etter 63 år i sjøen.

Nå er historien om flaskepost­en som drev 63 år rundt i sjøen kommet med i årboken til Øyestad Historiela­g.

Øl, damer og flaskepost

Vi skrur klokken tilbake til 9. oktober 1935.

På en av lugarene på «SS Gimle» fra Arendal sitter 19-åringen John Johnsen sammen med en kamerat og muligens hygger seg med en flaske øl.

Harald N. Thygesen i Øyestad Historiela­g har gjenfortal­t historien som Agderposte­n for første gang brakte 25, september 2008.

Nå etterlyser Thygesen opplysning­er om kameraten til John Johnsen, nemlig Arthur Michaelsen, som ingen senere har hørt noe om.

Kan Arthur Michalsen vaere blant disse? spør Thygesen som har tatt med et bilde av mannskapet på «SS Gimle» der John Johansen står som nummer to fra venstre.

«Til en kjekk pike..»

Men tilbake til de to unge mennene, der de som gitter flest sitter på lugaren og tenker på damer.

Muligens var det da ideen dukket opp – inspirert av både flasken og innholdet de nettopp hadde drukket opp:

Hva med å sende en flaskepost..?

Som sagt, så gjort: Til «en kjekk pike som kan skrive brev», skriver John Johnsen før han muligens blir korrigert av kameraten:

«Ja, vi er to, så du kan godt la din veninde også skrive et brev», legger han i neste setning til før flasken og brevet blir kastet på havet.

Funnet etter 63 år

Hva som så skjedde med flasken og brevet, er det ingen som vet.

Kanskje fløt den rundt før den ble så full av skjell at den sank. Kanskje var den så tung at den sank med en gang.

Men 63 år senere får Agderposte­n en kopi av brevet. Noen dager i tidligere hadde nemlig den belgiske tråleren «Ostiinder» plukket opp flasken i Nordsjøen. Selve flasken ble dessverre knust mot dekket, men brevet som lå inni var fortsatt intakt.

Siden det sto Norge og Arendal på brevet, havnet det altså i Agderposte­n sin redaksjon.

Journalist­ene fulgte sporene videre og havnet til slutt hos Inger-Lise Johnsen fra Arendal.

«Men han døde jo i 1987», var det første hun utbrøt da hun ble konfronter­t med brevet som var blitt funnet fra hennes far.

Mange gode minner

Fortsatt var det ingen som visste når brevet var blitt kastet ut.

Men i et brev til tremenning­en – som noen dager etter at Agderposte­n hadde brakt nyheten ble funnet på et gammelt loft i Arendal – skriver John Johnsen om oppholdet sitt på «SS Gimle».

Ut fra disse opplysning­ene var det også mulig å finne ut nøyaktig tidspunkte­t for når flaskepost­en ble kastet på sjøen.

I dag – 20 år etter at flaskepost­en ble funnet, synes Inger Lise Johnsen det fortsatt er hyggelig å tenke tilbake på flaskepost og hva den førte henne inn i av nye opplevelse­r og bekjentska­per.

Stor oppmerksom­het

Hendelsen fikk også stor oppmerksom­het i Belgia.

I tillegg ble Inger Lise Johnsen – eller «Bonnie» som hun heter blant venner, nedringt av folk og journalist­er som ville vaere med på å løse gåten.

Mange av disse har hun fortsatt kontakt med.

I tillegg har den belgiske kapteinen og mannskapet hans ønsket henne velkommen til å besøke dem i Belgia.

Kapteinens sønn og svigerdatt­er har ifølge årboken til Øyestad Historiela­g også besøkt henne i Arendal.

Hefte nummer 50

Årets utgave av Hilsen fra Øyestad er nummer 50. Øyestad historiela­g har også denne gang mange ulike historier å by på.

Her kan du lese om butikken på Rise, lokale veteranbil­er, en rusletur fra Ormetjern til Strømmen, et intervju med Eivind Gjennestad, sang til Nersten helselags 15-årsjubileu­m, oldsaksfun­n på Tukarten på Nedenes og mye mer.

 ??  ?? OM BORD: Her er en del av mannskapet om bord på «SS Gimle» fotografer­t. John Johnsen er nummer to fra venstre. Kan
OM BORD: Her er en del av mannskapet om bord på «SS Gimle» fotografer­t. John Johnsen er nummer to fra venstre. Kan
 ??  ?? JUBILANT: Hefte nummer 50.
JUBILANT: Hefte nummer 50.
 ??  ?? UNG: John Johnsen.
UNG: John Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway