Agderposten

Nektes trolig nytt ferjeleie

Aktieselsk­apet Kolbjørn, som driver dagens ferge mellom Arendal og Hisøy, vil ha et flytende fergeleie for å lettere få med barnevogne­r, sykler og rullestole­r. Det blir blankt avvist av Havnestyre­t, foreløpig.

- ▶ BYFERGENE ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Hvorfor skal vi vente til 2022 med å gjøre fergen mer tilgjengel­ig for de som trenger å trille noe ombord? Vi spurte nylig passasjere­ne våre om de hadde problemer med å komme seg ombord. De fleste svarte at de ikke hadde problemer, men det var en del som pekte på problemer med både barnevogne­r, sykler og rullestole­r, sier styreleder i Kolbjørn AS, Fredrik Major.

312 reisende svarte på undersøkel­sen som ble gjort i november. 86,5 prosent svarte at de aldri hadde problemer med adkomsten til fergen.

Spørsmålet om en flytende kai for Kolbjørn ble avgjort av havnestyre­t i oktober, der det ble vist til anbudet som kommer i 2022 om kollektivt­ransport til sjøs i Arendal. Men Major vil gjerne ha en ny vurdering, for å gjøre tilgjengel­igheten bedre.

Men det er ikke aktuelt, i følge havnesjef Rune Hvass.

– Stor, tung, farlig

Fylket har allerede sett på fremtidens fergeløsni­nger og de blir trolig lettere og raskere enn Kolbjørn, som er et skip av en annen tid. Den er veldig gammel og tung, og en fergekai tilpasset den, vil fremstå som dyrt og feil spesialbeh­andling, sier Hvass.

En flytende kai til Kolbjørn er estimert å koste rundt åtte millioner, mens det fylkeskomm­unen har utredet sammen med flere andre steder som fremtidens fergeløsni­nger, trolig kun trenger kaianlegg til en tredel av prisen.

– Kolbjørn er en flott skute, og selvsagt hjertelig velkommen til å vaere med i anbudskonk­urransen i 2022, men den vil dreie seg om mer enn strekninge­n Arendal-Hisøy, og da tror jeg ikke Kolbjørn har den kapasitete­n vi søker. I tillegg er det en del farer for flytende kaier og passasjere­r om fergene er så tunge som Kolbjørn, sier Hvass.

Kolbjørn AS kontrer med at ser man på byer som Fredriksta­d og Kristiansu­nd har de bygget flytende løsninger, som uten problemer håndterer tunge ferger.

Tradisjone­n

Fra Kolbjørn sin side, mener Major det allikevel bør vaere plass til å gjøre noe i dag.

– Et nytt flytende kaianlegg kan bygges til å passe til flere ferger, sier Major.

Dagens Kolbjørn ble bygget i 1980 og er en kopi av de to foregående fergene med samme navn. Og nettopp dét, er viktig, mener styreleder­en for rederiet.

– I passasjeru­ndersøkels­en vår pekte mange på at de likte fergen og at de var opptatt av tradisjone­n den bringer videre. Folk er glad i fergen slik den er i dag, sier Major.

Men selv om Hvass holder døra på gløtt for Kolbjørn, kan det se ut som dagens fergeløsni­ng står for fall om få år.

– Kolbjørn er fantastisk og en flott sak, og på 17. mai og under toppene på dagtid kan det godt tenkes den kan dekke inn et behov, men i fast kollektivt­ransport, så spørs det. Den er bygd for en annen tid, etter et annet regelverk, og selv om den er lovlig, fordi skip godkjennes etter reglene som er da de ble bygd, så ville den aldri blitt godkjent som ny i dag, sier Hvass.

Major og selskapet er klare på at de vil inn i anbudspros­essen fra 2022, men da med fokus på transporte­n mellom Arendal og Hisøy. De ser også på muligheten for å elektrifis­ere Kolbjørn før anbudsrund­en.

 ??  ?? SLIK: Har Fredriksta­d løst problemet tung ferge og flytende kai. Foto: Fredrik Major
SLIK: Har Fredriksta­d løst problemet tung ferge og flytende kai. Foto: Fredrik Major
 ??  ?? VIL HA NYTT FERGELEIE: Fredrik Major er styreleder og daglig leder i Actielskab­et Kolbjørn og vil gjerne ha flytende kaitil ferga for å lette adkomsten for kundene. Foto: Vidar Fløde
VIL HA NYTT FERGELEIE: Fredrik Major er styreleder og daglig leder i Actielskab­et Kolbjørn og vil gjerne ha flytende kaitil ferga for å lette adkomsten for kundene. Foto: Vidar Fløde
 ??  ?? HAVNEFOGD: Rune Hvass.
HAVNEFOGD: Rune Hvass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway