Agderposten

Gir glede til 115 familier og 150 enslige i julestua

Hittil har 115 familier og 150 enslige bedt om, og fått julemat og godter fra Frelsesarm­een. For mange er terskelen høy for å be om hjelp, men gleden er stor etterpå når kjøleskape­t kan fylles.

- ▶ JULEGLEDER ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Fortsatt står anselige mengder bugnende poser med det som skal til for å kunne kose seg litt i juledagene, ferdig pakket hos Frelsesarm­een i Vestre gate. Tradisjone­n tro har en klasse fra Asdal skole vaert på plass for å fylle alle posene. De blir hentet eller brakt ut til dem som har bedt om å få et sårt tiltrengt tilskudd til julefeirin­gen.

Korpsleder i Arendal, sersjant Kari Tellefsen, har sett litt på utviklinge­n. Antall pakker ligger om lag på samme antall som tidligere år, med en liten økning. Så melder det seg alltid noen etter fristen for å komme med ønsker.

– For å kunne administre­re dette, må vi starte ganske tidlig, så fristen var satt til 30. november. Men det er klart vi nekter ingen som ikke rakk den fristen, forsikrer Tellefsen.

Alle har fått

Med det antallet de nå har pakket, så har alle som har bedt om pakker, fått det. Matvarene kjøpes inn på vanlig måte.

Nå er ikke matposene kun et julefenome­n hos Frelsesarm­een. Hele året kommer folk for å få med seg en pose.

– Det er ikke alltid like lett å be om noe. Men når de får kommet hit og kan ta med seg en pose, er de som regel veldig fornøyde, forteller veteranen Kjell Arne Nordbø som hatt julepakkea­nsvaret i mange år og egentlig har trappet litt ned. Men han er selvfølgel­ig med for fullt nå i denne hektiske førjulstid­a.

Tellefsen og Nordbø forteller at det er så mange grunner til at folk ber om julepose fra Frelsesarm­een.

Nok at vaskemaski­nen ryker

– Det kan vaere så lite som at vaskemaski­nen ryker. Plutselig går de pengene som var satt av til julefeirin­g og gaver, til en ny vaskemaski­n. Og er det stramt, er det ikke mer å ta av, påpeker han.

Men så er det også sykdom, rus og psykiatri. Det er ikke enkelt å håndtere en liten trygd eller sosialhjel­p når livet ellers ikke er helt i vater.

Kom nyfrisert tilbake

Gjennom hele året får Frelsesarm­een gaver, fra privatpers­oner, naeringsdr­ivende, lag og foreninger.

– Vi fikk gavekort på frisørtime en gang. Da vi spurte på en av de treffene vi har her, om det var noen som ønsket en frisørtime, sa en dame at hun kunne ikke huske sist hun hadde vaert hos frisør. Hun ble så glad, og kom tilbake på neste treff her, og viste med rak rygg hvor fin hun var blitt. Å føle seg vel, gjør også noe med selvfølels­en, påpeker Kari Tellefsen.

Å ha et sosialt nettverk

For det er ikke bare føde de bidrar med der i Vestre gate. For mange er det å kunne møte andre i en uformell sosial sammenheng også viktig. Å få møte andre og holde litt sosialt nettverk ved like, betyr også mye.

Selv om det er mye som skjer nå i jula, er det den jevne virksomhet­en hele året gjennom like viktig. Og da er pengene fra julegryta også en betydelig kilde, så grytevakte­n står trofast frem til julaften på Amfi Arena.

 ??  ?? NOE Å KOSE SEG MED: Korpsleder Kari Tellefsen og Kjell Arne Nordbø med en av de mange matposene som deles ut til jul. FOTO: TORE ELLINGSEN
NOE Å KOSE SEG MED: Korpsleder Kari Tellefsen og Kjell Arne Nordbø med en av de mange matposene som deles ut til jul. FOTO: TORE ELLINGSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway