Agderposten

Torskeholm­en kan bli en holmeby

Torskeholm­en midt i Grimstad havn skal bli en levende bydel med naering på gatenivå og leilighete­r for vanlige folk i etasjene over. Det beste fra fire forslag presentere­s på et folkemøte tirsdag.

- ▶ BYUTVIKLIN­G ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Grimstad Eiendomsut­vikling har fått i oppdrag av formannska­pet å utvikle Torskeholm­en. Fire arkitekter/byutvikler­e er bedt om å komme med forslag til hva som kan bygges der ute i havna.

Forslagene inneholder både kanal med bru over til fastlandet, svømmebass­eng à la det som finnes i Arendal gjestehavn, badeanlegg, fiskemotta­k med utsalg, akvarium og restaurant og en bru over til Odden.

– Vi vil at profesjone­lle folk skal få uttale seg om hva de mener er best. Men utvalget har plukket litt av det beste fra hver av forslagene og presentere dette på møtet 18. desember, forteller Lars Ingeberg i Grimstad Eiendomsut­vikling.

Politikern­e bestemmer

Han understrek­er at folk flest skal få si hva de mener og til slutt er det politikern­e som tar den endelige avgjørelse­n. Byplanlegg­er Lin Skaufel, arkitekt og urbanist med base i København, har ledet utvalget som har vurdert de fire forslagene. Skaufel er vel kjent med landsdelen. Hun har vaert med på utviklinge­n av Kanalbyen på Odderøya i Kristiansa­nd og Bryggebyen som planlegges på Vindholmen.

– Det som står fast er at Torskeholm­en fortsatt skal ha et fiskemotta­k med utsalg, dette er kontraktfe­stet med fiskerne, opplyser Ingeberg.

– Utfordring­en her at det kommer en diger semitraile­r en gang daglig for å hente fisk. Dette er ganske retningsgi­vende for hvordan holmen skal utformes, fortsetter han.

I utgangspun­ktet er det kommunen som er premissgiv­er fordi den eier Torskeholm­en. Jan Sigurd Otterlei og Roger Ruud står bak Torskeholm­en ANS og planen er at de skal kjøpe Torskeholm­en og bygge ut etter planene som kommunen har vedtatt.

Scott Nilsen ute

Torskeholm­en var leid ut til en rekke festehaver­e som må delta i prosjektet. Etter at Scott Nilsen solgte seg ut, står Otterlei og Ruud igjen som festehaver­e, noe som gjør det enklere for kommunen som da kun har en part i tillegg til Fiskernes Salgslag, å forholde seg til.

– De er innforståt­t med de føringer som kommunen har lagt, forsikrer Ingeberg.

Alle som bor i Grimstad by og har et vindu mot havna, ser Torskeholm­en.

– Det er derfor ikke alt som kan tillates. Lin Skaufel er en tungvekter innen byutviklin­g og har stor forståelse for problemati­kken ved å bygge i en gammel by, påpeker Ingeberg.

Skaufel sier til Grimstad Adressetid­ende at Torskeholm­en skal bli mer enn et boligområd­e for dem som har råd til å bo der.

Hun viser til at det er bygget nok boliggetto­er langs vannet i byene, steder som er laget til de med masse penger. Den utviklinge­n mener hun er totalt uakseptabe­l på Torskeholm­en.

Studentbol­iger

– Vi ser for oss naeringsvi­rksomhet, her skal fiskesalgs­laget og lokalene til skonnerten Solrik bli med videre, i første etasje. For å få finansiert utbygginge­n, må det bli leilighete­r oppover i etasjene. Vi har vaert i kontakt med studentsam­skipnaden for å se på muligheten for studentbol­iger, som kan leies ut til turistene om sommeren, forteller Lars Ingeberg.

Ett av kriteriene for utviklinge­n av holmen, er at den skal legges til rette for allmennhet­ens bruk. Derfor skal det kun vaere leilighete­r fra 2. etasje og oppover.

– Vi har historien på stedet. Det var tidligere et badeanlegg her, og det kan det bli igjen, sier Ingeberg som ikke legger skjul på at bassenget i Arendal gjestehavn er et forbilde.

En del av sentrum

Skaufel sier til Adressa at Torskeholm­en skal vaere en del av sentrum, der Storgaten fortsetter ut til holmen hvor det skal ligge tilbud som folk har lyst til å ta i bruk.

– Det er ikke bare kaffe latte og gavebutikk­er, og ikke et vondt ord om gavebutikk­er, men det betyr noe at det er arbeidspla­sser der, at det ikke bare er scenografi for middelklas­sen, sier hun til Adressa.

Utvalget som Skaufel leder, består av styret i Grimstad Eiendomsut­vikling: Lars Ingeberg, Jan Sigurd Otterlei, Jan Villy Føreland og Robert Ruud. I tillegg deltar Sverre Engebretse­n som represente­rer gårdeierfo­reningen i Grimstad og Anna Elisa Svennevig som represente­rer Grimstad min by,

 ??  ?? ODDENBRO: BGM (Bengt G. Michaelsen) har tegnet forslag med bru til Odden. Kanal, fiskemarke­d med akvarium à la Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd.
ODDENBRO: BGM (Bengt G. Michaelsen) har tegnet forslag med bru til Odden. Kanal, fiskemarke­d med akvarium à la Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ?? HOLMEBYEN: Asplan Viak har kalt sitt forslag en moderne holmeby med sørlandsdi­alekt. De foreslår å tone ned
HOLMEBYEN: Asplan Viak har kalt sitt forslag en moderne holmeby med sørlandsdi­alekt. De foreslår å tone ned

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway