Agderposten

Anna-Maja kommer seg ikke med ferja

– Jeg tar ikke ferjen så mye og grunnen er at det er så vanskelig å komme seg på og av båten. Hvorfor må de vente tre år med å gjøre noe? Lurer AnnaMaja Helgesdott­er Andersen.

- FERJENE ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Anna-Maja Helgesdott­er Andersen er ikke fastboende på Hisøy, men bruker mye tid i Kolbjørnsv­ik allikevel, for å hjelpe sin far. Men å komme seg til og fra er ikke lett. Enten må hun ta buss, som det er lite av i helgene, ferjen Kolbjørn, som hun må ha hjelp til å komme av eller på og ikke går på søndager, eller drosje.

– Det burde da vaere mulig å komme opp med en løsning for oss som er avhengig av hjul, enten det er syklister, barnevogne­r eller rullestole­r, sier Helgesdott­er Andersen.

Full pengekrang­el

Aktieselsk­apet Kolbjørn presentert­e for litt siden sine ønsker om en flytende kai for Arendals havnestyre, men fikk et blankt nei i påvente av anbudsdoku­mentene for kollektivd­rift av ferjene fra 1. august 2022. For det er fylkeskomm­unen som definerer om ferjene er kollektivt­rafikk eller ikke. Og det er de ikke i dag.

– Det viktige her er den lovmessige (likestilli­ng og diskrimine­ringsloven) forpliktel­sen vi som driver kollektivt­ransport har til i så stor grad som mulig å legge til rette for universell utforming. Vi vil gjerne sette oss ned med kommunen og fylket for å finne en god løsning som også kan brukes etter anbudsrund­en om det kommer andre ferjer her, sier styreleder Fredrik Major i Aktieselsk­apet Kolbjørn.

Han mener det er opp til Arendal havn å betale for en flytende kai, slik at de kan kjøre alle som vil med ferja, hjul eller ikke hjul.

Arendal havn, mener det er feil adressat og ordlyd.

Blander kortene

– Om Kolbjørn vil bygge en flytende kai og dekke det selv, eller installere en rampe på ferjen sin, så er saken en annen og de er hjertelig velkommen, men en egen utredning og utbygging av ferjeleie i Kolbjørnsv­ik – kun tilpasset Kolbjørn, vil fremstå som en saerbehand­ling av en mulig aktør i forkant av varslet anbud. De driver heller ikke kollektivt­ransport og da er det ingen krav til universell utforming som vi må dekke inn som havnedrive­r, sier havnesjef Rune Hvass.

Tidligere har havnesjefe­n antydet en kostnad opp mot åtte millioner for en slik flytende løsning som Kolbjørn ønsker. Det fikk styreleder Fredrik Major i Aktieselsk­apet Kolbjørn til å reagere kraftig.

– Vi så på et ferjeleie i Fredriksta­d for en tilsvarend­e ferje. Det hadde en kostnad på i størrelses­orden 600.000 ferdig installert. Noe slikt kan vi få til her også, sier Major.

Han vil gjerne at de som ferjeopera­tør, havna og fylket setter seg ned i forkant av alt og ser på en løsning som gjør ferjene mer tilgjengel­ig. Det er ikke aktuelt for fylket.

– Vi er i gang med å jobbe på anbudsdoku­mentene for ferjedrift­en fra 1. august 2022, men i mellomfase­n kommer vi ikke til å ta noe ansvar for hvordan ferjedrift­en er i Arendal. Kolbjørn og andre må gjerne delta i anbudet som tilbydere. Men på de premissene vi legger der. Det er et anbud, da må vi spille korrekt, sier plansjef Ola Olsbu.

– Vi i Kolbjørn mener flytende ferjeleier kan utformes slik at også fremtidige ferjer kan benytte dem og at de også kan utbygges med ladesystem for batterifer­jer. Vi har derfor invitert til et samarbeid med fylke og Arendal Havn for å utvikle slike som da også kan danne standarden for ferjene det skal settes ut anbudsinnb­ydelse på. Fylke og kommune oppfordres til benytte seg av erfaringen og kompetanse­n vi har og sammen med oss utforme universelt utformede ferjeleier, parerer Major.

 ??  ??
 ??  ?? VANSKELIG: Anna-Maja Helgesdott­er Andersen skulle ønske det var lettere å komme seg med ferjene i Arendal.
VANSKELIG: Anna-Maja Helgesdott­er Andersen skulle ønske det var lettere å komme seg med ferjene i Arendal.
 ??  ??
 ??  ?? VIL HA KOMMUNAL BETALING: Skipper Svend Svendsen og styreleder for Kolbjørn, Fredrik Major, vil ha kommunen til å betale for en oppgradert kai.
VIL HA KOMMUNAL BETALING: Skipper Svend Svendsen og styreleder for Kolbjørn, Fredrik Major, vil ha kommunen til å betale for en oppgradert kai.
 ??  ?? BILLIG LØSNING: Denne kaien i Fredriksta­d skal ha kostet 600.000 kroner, og burde inspirere Arendal, mener Kolbjørn.
BILLIG LØSNING: Denne kaien i Fredriksta­d skal ha kostet 600.000 kroner, og burde inspirere Arendal, mener Kolbjørn.
 ??  ?? EN UTFORDRING: Skipper Svendsen på Kolbjørn har måttet avvise rullestolb­rukere, fordi han ikke var sikker på å få dem av ferja igjen.
EN UTFORDRING: Skipper Svendsen på Kolbjørn har måttet avvise rullestolb­rukere, fordi han ikke var sikker på å få dem av ferja igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway