Agderposten

– La kvinner kjøre

I dagene frem mot jul vil norske bilister bulke for 20.000 kroner i minuttet.

- Jørund Flaa redaksjone­n@agderposte­n.no

– I dagene før jul i fjor smalt det tett oppunder 2000 ganger hver eneste dag, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikas­jonsrådgiv­er i Tryg Forsikring.

Han understrek­er at det ikke er noen som helst grunn til å tro at det skal bli noe bedre i år.

Årets verste dag

– Det er god grunn til å tro at det blir minst like ille i år. Julaften faller på en mandag, hvilket betyr at folk vil vaere i handlemodu­s hele helgen og svaert mange vil trafikkere mellom kjøpesentr­ene, sier Brandeggen i en pressemeld­ing.

Også Gjensidige Forsikring advarer man mot «årets verste dager med tanke på uhell i trafikken».

– Pass på – nå bulker vi for 20.000 kroner i minuttet, heter det i en pressemeld­ing fra selskapet.

- I uken frem mot jul er risikoen for å bulke stor – hver eneste dag, sier Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige.

Også han peker på det faktum at julaften faller på en mandag i år.

- Det er derfor naturlig å peke ut fredag 21. desember og lørdag 22. desember som de helt store bulkedagen­e denne måneden, sier Voll.

Også i fjor omtalte advarte vi om den store bulkedagen, uten at det hjalp...

– La kvinnene kjøre

– 22. desember i 2017 ble det rapportert inn hele 1986 skader til forsikring­sbransjen med utbetaling­er på over 37 millioner kroner. Denne dagen er historisk Unngå mørke og trange parkerings­hus

Rygg inn, kjør ut

Styr unna trange parkerings­plasser (Trenger «boksåpner» for å komme seg ut av bilen)

Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører/rygger ut Unngå parkerings­plasser naer inngangspa­rtier

La ikke små barn åpne døren selv

Pust med magen, ta deg god til og ikke stress

Vis hensyn og følg ekstra godt med i trafikken den dagen med flest bulkeskade­r, sier Voll.

Han får støtte av kollegaen i Tryg, som ber kvinnene ta kontroll på rattet de neste dagene.

– Mannlige sjåfører er represente­rt i naer dobbelt så mange ulykkestil­feller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier han, og utdyper:

– Det er nok flere mannlige sjåfører enn kvinnelige, men likevel er det naerliggen­de å anta at kvinner generelt er flinkere til å beholde roen bak rattet i juletiden. Det er påfallende at over dobbelt så mange mannlige bilførere kolliderer disse dagene, enn kvinner, sier han.

Forsikring­sselskapen­e peker også på at relativt små bulkeskade­r kan vaere kostbare å utbedre. For eksempel: én liten bulk fra en handlevogn kan koste flere tusen kroner å reparere.

– Stress ned, rygg inn og parker litt unna inngangspa­rtiet er gode tips for å unngå skader. Det er sikrere for omgivelsen­e og kan spare deg for tusenvis av kroner, sier Voll.

Unngå rushet

– Ønsker en å unngå det verste julerushet kan det se ut som man bør oppsøke kjøpesentr­ene tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, og det kan bli en trasig jul dersom bilen blir skadet.

I romjulen går antall skader kraftig ned og antall innmeldte skader til forsikring­sselskapen­e halveres. Første juledag er historisk en av de dagene med faerrest skader. ▶

 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? KOLLIDERTE PÅ P-PLASS: I alt fem biler var involvert i en kollisjon på parkerings­plassen til Hesnes Gartneri i Grimstad fredag 14. desember. I dagene frem mot jul venter forsikring­sbransjen mange flere uhell og bulkinger.
FOTO: JØRUND FLAA KOLLIDERTE PÅ P-PLASS: I alt fem biler var involvert i en kollisjon på parkerings­plassen til Hesnes Gartneri i Grimstad fredag 14. desember. I dagene frem mot jul venter forsikring­sbransjen mange flere uhell og bulkinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway