Agderposten

–Ordfører skal anmelde trusler mot ansatte

Ordfører skal anmelde trusler mot ansatte i Grimstad kommune. Slik har det vaert og slik bør det også vaere, selv om det ikke skjedde med tidligere økonomisje­f og varsler Helge Moen.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

I løpet av de tre siste årene er det registrert naermere 800 meldinger av typen vold, trusler og trakasseri­ng av ansatte i Grimstad kommune. De fleste gjelder ansatte innen helse og omsorg, men også noen innen skole.

Trusselbre­v ble liggende

Som Agderposte­n skrev i forrige uke, ble et trusselbre­v til tidligere økonomisje­f Helge Moen liggende i flere uker i Grimstad kommune. Brevet var åpnet, men ingen tok affaere.

Da Moen selv fikk vite om brevet, tok han det opp med rådmannen. Han fikk da beskjed om at det var han selv som måtte anmelde.

– Jeg har snakket med tidligere ordfører Hans Antonsen, Han opplyser at i hans tid var det alltid ordføreren som anmeldte trusler overfor ansatte, opplyste Venstres Arnt Gunnar Tønnessen.

Han tok opp Moens sak i et spørsmål til ordføreren i mandagens kommunesty­remøte. Han foreslo at det innføres som rutine at ordføreren anmelder trusler og overgrep mot ansatte.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim forsikret at Grimstad kommune tar truser mot sine ansatte på høyeste alvor.

– Vi har rutiner på at den ansatte skal ta trusselen opp med sin naermeste overordned­e som tar det videre. Hvis den ansatte ønske rå anmelde selv, kan han eller hun selvsagt det, forklarte rådmannen.

En glipp

Hun forklarte at i Moens tilfelle var det skjedd en glipp ved at brevet på dokumentse­nteret som åpnet det, ikke ble oppfattet som trussel.

– Det meste av posten til kommunen er elektronis­k, det er derfor lite brevpost. Derfor tok det litt tid før Moen ble informert om brevet, forklarte rådmannen.

Hun opplyste at det er ganske vanlig at den ansatte velger å anmelde selv, men at dette skjer i samråd med naermeste enhetslede­r.

– Fordi to andre hadde mottatt samme trusselbre­v og siden disse allerede var levert politiet og var til behandling der, ble ikke denne trusselen anmeldt. – Men den skulle ha vaert håndtert på lik linje med de andre, forsikret hun.

– Jeg beklager at jeg som arbeidsgiv­er ikke ga beskjed til Helge Moen at arbeidsgiv­er ville ta ansvar umiddelbar­t og anmelde til politiet, sa rådmannen.

Har prosedyrer

Hun forsikret at Grimstad kommune har prosedyrer ved vold, trusler og trakasseri­ng av ansatte. Blant annet et kapittel som omhandler trusler mot ansatte og hvordan forholde seg til fysiske trusler, trusler via telefon, SMS eller brev.

Finn Martin Furholt, Frp, kunne fortelle at som ansatt i Grimstad kommune, har han mottatt trusler og alltid følt at han er blitt ivaretatt.

Gudveig Tønnesøl Dalaker, Sp, er ansatte som byggesaksb­ehandler i Kristiansa­nd kommune.

– Også vi byggesaksb­ehandlere blir utsatt for trusler. Det er ikke lenger enn et par uker siden en trussel ble anmeldt. I Kristiansa­nd er regelen grei: Vi handler på delegasjon for rådmannen. Det er rådmannen som blir truet, derfor er det rådmannen som anmelder, forklarte hun.

Får sak neste år

Arnt Gunnar Tønnessen ville ha forholdet opp til en bredere debatt.

– Som ansatt ville jeg ha en krystallkl­ar forventnin­g om at min leder anmeldte en trussel, sa han.

Rådmannen lovet at kommunesty­ret får en sak om rutiner ved trusler i 2019.

Regelverke­t er krystallkl­art.

Og egentlig er det ganske innlysende. Når en arbeidstak­er blir utsatt for trusler om vold, er det arbeidsgiv­eren som skal sørge for god oppfølging. I Norge er ikke vold og trusler den enkelte arbeidstak­ers problem. En trussel mot en Nav-ansatt, en politimann eller for den saks skyld en kommunal økonomisje­f, er å anse som en trussel mot jobben vedkommend­e er satt til å gjøre. På de fleste norske arbeidspla­sser er det derfor arbeidsgiv­eren og ikke den ansatte som anmelder trusler. Det vil si, bortsett fra i Grimstad kommune.

Der gikk som kjent mye galt, da kommunens tidligere økonomisje­f Helge Moen for en stund siden mottok et trusselbre­v på jobben. Først ble brevet liggende åpnet i flere uker før Moen i det hele tatt fikk vite om truslene mot seg selv. Deretter fikk han beskjed om at han selv måtte gå til politiet og anmelde dem. Selv om de altså er direkte knyttet til jobben hans som kommunens økonomisje­f. Men saken stopper ikke der. For da rådmann

Tone Marie Nybø Solheim skulle redegjøre for kommunens generelle praksis i kommunesty­resalen mandag kveld, gikk det fra galt til enda verre. Foran kommunens folkevalgt­e klarte rådmannen å forklare at selv om kommunen tar trusler mot egne ansatte på høyeste alvor, så gjør de jo egentlig ikke det. For i Grimstad er det nemlig vanlig at de ansatte selv må ta valget om å anmelde trusler når de går på jobb i kommunen. En slik praksis

er selvsagt ikke bra i en kommune som har registrert naermere 800 meldinger om vold, trusler eller trakasseri­ng de siste tre årene. For heller ikke i Grimstad bør det vaere noen tvil om at de ansatte har sine ledere i ryggen, dersom de møtes av knyttede never eller trusselbre­v i posten. Rådmannens fremstilli­ng høres

egentlig ut som en opplagt sak å kritisere. Men bortsett fra røstene til enkelte folkevalgt­e, er det av grunner vi lett kan forstå, musestille på rådhuset i Grimstad. Se også side 16

 ??  ?? KLAR: Som ansatt ville jeg ha en krystallkl­ar forventnin­g at min leder anmeldte en trussel, sa Venstres Arnt Gunnar Tønnessen.
KLAR: Som ansatt ville jeg ha en krystallkl­ar forventnin­g at min leder anmeldte en trussel, sa Venstres Arnt Gunnar Tønnessen.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? KLAR: – Som ansatt ville jeg ha en krystallkl­ar forventnin­g at min leder anmeldte en trussel, sa Arnt Gunnar Tønnessen (Venstre) på talerstole­n i Grimstad mandag. Nå må rådmannen levere en sak om rutiner ved trusler til kommunesty­ret i 2019.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD KLAR: – Som ansatt ville jeg ha en krystallkl­ar forventnin­g at min leder anmeldte en trussel, sa Arnt Gunnar Tønnessen (Venstre) på talerstole­n i Grimstad mandag. Nå må rådmannen levere en sak om rutiner ved trusler til kommunesty­ret i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway