Agderposten

Ny IA-avtale skal gi kutt i sykefravae­ret

Den nye IA-avtalen skal kutte sykefravae­ret med 10 prosent. Mer vekt på forebyggin­g og bransjevis­e tiltak er oppskrifte­n. Og sykelønnen fredes videre.

-

– Målene er ambisiøse, fastslo arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H), da hun sammen med partene i arbeidsliv­et signerte en ny avtale om inkluderen­de arbeidsliv tirsdag.

Avtalen har som hovedmål å få ned sykefravae­ret med 10 prosent fra årsgjennom­snittet for 2018, samt redusere frafall fra arbeidsliv­et.

Totalt har IA-avtalen klart å redusere sykefravae­ret med 12,9 prosent siden oppstarten i 2001, men den har ikke nådd målet om å redusere sykefravae­ret med 20 prosent.

Sykelønnen fredes også i fire nye år, slik arbeidstak­erorganisa­sjonene krevde.

Åpnes for alle

Den største endringen er at avtalen ikke lenger vil ha noen såkalte IA-bedrifter – bedrifter som har signert avtaler som forplikter dem å følge opp sykefravae­r på en rekke måter. Isteden åpnes gulrøttene i avtalen – ulike støtteordn­inger og verktøy – for alle landets bedrifter.

– I dag er det bare 30 prosent av bedriftene i privat sektor som har underskrev­et avtalen, og det har vaert et viktig mål for regjeringe­n å få inkludert hele arbeidsliv­et, uttalte Hauglie.

Tiltakene er nå flere og bedre, noe som gjør det attraktivt for bedriftene jobbe med å få ned fravaer og frafall. For å få tilgang til midlene, må bedriftene også forplikte seg på ulike måter.

– Mer rettferdig

I den nye avtalen gjøres tiltakene mer bransjespe­sifikke for å bedre fange opp forskjelle­ne mellom ulike sektorer og yrker. Fram til i dag har privat sektor hatt en mye større nedgang i sykefravae­ret enn i offentlig sektor.

Arbeidsliv­sdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, sier det har vaert viktig for kommunesek­toren at en ny avtale i større grad anerkjenne­r ulikhetene i arbeidsliv­et.

– For KS har det vaert viktig å få dette perspektiv­et på plass. Saerlig når kvinnedomi­nerte yrker med mye deltid skal sammenlign­es med mannsdomin­erte bransjer. Det gjør at vi føler vi at vi kan sammenlign­es på en mer rettferdig sett opp mot andre bransjer, sier Gangsø.

Mer forebyggin­g

I den nye avtalen er det også en langt større satsing på forebyggin­g. Blant annet settes det av 70 millioner kroner i 2019 og deretter 50 millioner kroner årlig til en ny arbeidsmil­jøsatsing.

– Forskning har vist at det er mye av det bedriftene har gjort, som for eksempel gratis fruktkurv på jobb, trening i arbeidstid­en og lignende, har hatt lite å si for å redusere fravaeret. Det betyr ikke at de skal slutte med fruktkurv, men det må andre tiltak til, utdyper Hauglie overfor NTB.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen fremhever fredningen av sykelønnen i fire nye år som et av de viktigste punktene for LO. Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Virke er kritisk til fredning, men er fornøyd med at problemsti­llingen er åpen for debatt fremover.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY AVTALE: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) presentert­e den nye IA-avtalen sammen med partene i arbeidsliv­et på en pressekonf­eranse tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX NY AVTALE: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) presentert­e den nye IA-avtalen sammen med partene i arbeidsliv­et på en pressekonf­eranse tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway