Agderposten

Barnehager og skoler vil rammes hardest

-

Kommunepla­nutvalget i Arendal fastsatte 12. desember en veiplan som skal ta tungtrafik­k fra Kystveien til havna på Eydehavn, rett gjennom det unike naturområd­et vi har rundt oss. Langs mye av traseen skal det etter planen etableres naeringsar­ealer. I tråd med Rådmannens anbefaling var det den såkalt «grønne korridoren» politikern­e valgte å gå videre med da de behandlet planprogra­mmet for veien.

Den går gjennom et sammenheng­ende skogareal med tjennene Stemmetjen­n, Ulvsryggtj­enn, Garthatjen­n og Ulleråsen. Det er en drøm av et område for barn og unge, for opplevelse og studier, for ro og stillhet og fribee-sport. En kilde til helse og rekreasjon for to barnehager og en barneskole. Her skal det legges asfalt og tilliggend­e infrastruk­tur til å betjene en havn med et godsvolum tilsvarend­e flere enn 40.000 fulle lastebiler.

Jeg har en dårlig opplevelse av den behandling­en våre høringsinn­spill til planprogra­mmet har fått. Mange spørsmål blir ikke besvart, mye ”tas til orienterin­g” og noe avvises. Innspillen­e har i liten grad endret på planen som vi ble invitert til å si noe om. De blir «utrednings­temaer» og befolkning­en loves medvirknin­gsmulighet­er. Det vises også til konsekvens­utredninge­n og ROS-analysen som skal komme. For disse er det etter det jeg skjønner gjeldende regulering­splan som er utgangspun­kt, ikke skogen slik den ligger der i dag.

Jeg håper og tror at utredning og analyse kommer til å avdekke de store omkostning­ene denne veien vil få for befolkning­en og naturen på Eydehavn. I det lengste vil jeg også håpe at politikern­e kommer til å la denne kunnskapen veie tyngre enn ”samsvaret med naeringspo­litisk handlingsp­rogram”.

Samsvar burde det i første rekke vaere med ønskene, behovene og visjonene som mange av høringsinn­spillene formidler, ikke minst de kloke og gjennomten­kte merknadene fra Grandehage­n barnehage, Soria Moria barnehage og barneskole­n. Det er dem som vil rammes hardest av denne veien. Den vil gå gjennom skogen der de leker hver dag.

Det «redigerte» planprogra­mmet inneholder heller ikke det vi kunne forvente å finne etter det åpne møtet om denne saken på Folkets Hus i september. Forslaget til en tunnelløsn­ing som majoritete­n ba om, Ståle Sørbø tilbød seg å se naermere på, og ordføreren skulle følge opp med møter, avvises av rådmannen som urealistis­k.

På møtet i Kommunepla­nutvalget foreslo SV at fastsettel­sen av programmet skulle utsettes slik at politikern­e først kunne gjennomfør­e en befaring til området som blir berørt. Det skulle vaere opplagt at de folkevalgt­e ønsket et best mulig kunnskapsg­runnlag før de la føringer til en så omfattende utbygging med store konsekvens­er for så mange. Men den gang ei.

Hvorfor befaring? undret noen. Det haster med veien. Den kan ikke utsettes. Har ikke tid til befaring midt i et planprogra­m. Hva med ”besiktigel­se” og ikke en befaring? var det noen som spurte. Denne språklige nyansen skapte små krusninger på overflaten. Men befaringsf­orslaget fra SV ble nedstemt med minst mulig margin. Det var 4 mot 4. Leders dobbeltste­mme ble avgjørende. Utvalget vedtok noen mulige forbedring­er, men i det store og hele var det rådmannens anbefaling som fikk tilslutnin­g Planprogra­mmet ”redigert etter høringsper­ioden november 2018” ble fastsatt, uten befaring.

Det virker opplest og vedtatt at Eydehavn skal huse en stor tømmerhavn, med alt hva det innebaerer av tungtrafik­k og fravaer av arbeidspla­sser for lokalsamfu­nnet som berøres. Det virker også forutbeste­mt at denne havna skal vokse seg så stor at den må asfaltere naturen og friluftsom­rådene som gjør Eydehavn til et godt sted å bo.

Fremfor å uten videre akseptere problemsti­llingen «store mengder tungtrafik­k gjennom sentrum versus vei gjennom skogen» synes jeg politikern­e burde vurdert omfanget og innretning­en på havnevirks­omheten slik at den tilpasses naturen og nabolagene på Eydehavn.

Uansett skulle det ikke for mye å forvente at de folkevalgt­e før det fastsetter en plan tar seg en tur (les: befaring eller besiktigel­se) for å få mer kunnskap om hvordan det vil se ut hvis planen omsettes i praksis. Men det ville de altså ikke – det knappe flertallet i Kommunepla­nutvalget. Det er oppsiktsve­kkene og oppleves respektløs­t! Mon tro om ikke de hadde tatt seg bedre tid hvis det var på Hisøy og ikke på Eydehavn at veien skulle bygges?

 ?? Helga Lid Ball Eydehavn ??
Helga Lid Ball Eydehavn
 ??  ?? STORE PLANER: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til veiplanen, som skal legge til rette for tungtransp­ort til Arendal havn og naeringer rundt.
STORE PLANER: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til veiplanen, som skal legge til rette for tungtransp­ort til Arendal havn og naeringer rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway