Agderposten

Kanskje vil vi minnes en klok leder

- Shirin Bagheri, nestleder Grønn Ungdom Agder og 2. kandidat for Grimstad MDG.

Hvis Norge skal bli en ekte klimaleder, må vi slutte å lete etter mer olje og gass. Men hvordan skal vi klare å fase ut oljeindust­rien uten å skape massearbei­dsledighet? Grønn Ungdom mener at vi kan laere av Tyskland.

Tyske politikere har satt sammen en kommisjon som skal bli enige om en utløpsdato for kull og rettferdig omstilling for arbeiderne. Både miljøorgan­isasjoner, kullavheng­ige delstater, fagbevegel­se og industri er represente­rt. Parallelle­ne til Norge er mange: Kullindust­rien skaper høye inntekter og mange arbeidspla­sser. Likevel forstår de at dette ikke kan vare evig. Tyskerne tar konsekvens­ene, mens vi i Norge fortsetter å stikke hodet i sanden.

Å hevde at denne oljefesten vil vare i mange tiår til er galskap. Det tjener verken norsk industri eller de som arbeider i oljesektor­en. Det er fullt mulig å erstatte arbeidspla­ssene som vil gå tapt i oljenaerin­gen, men det krever at vi sammen bestemmer oss for hvilken retning vi vil gå i. Hva om vi begynner å planlegge denne framtiden nå, før vi får en ny oljekrise?

Det er på tide å ta den vanskelige samtalen om hvordan vi skal avvikle oljenaerin­gen. Norge trenger en oljekommis­jon! Miljøverne­re, politikere, fagforenin­ger og naeringsli­v må gå sammen og finne ut hvordan vi kan gi oljeeventy­ret en lykkelig slutt.

Vår generasjon og våre politikere har muligheten til å bli historiske. Tenk om lille Norge kunne vise slikt klimaleder­skap! Tenk om vi i framtiden kunne fortelle barnebarna våre at menneskehe­ten klarte å løse den verste krisen i historien, og at Norge lot oljen ligge for å hjelpe til med å redde kloden. Kanskje vil vi minnes en klok leder, som gikk imot strømmen og la til rette for en kontroller­t og rettferdig grønn omstilling.

Spørsmålet er: Var den lederen Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway