Agderposten

Da skjønte jeg hvorfor det ikke er liv i fjaera lenger

Jeg har bestilt juletorske­n. Men nå har jeg fått høre at det kan bli problemer med den. Fiskerne her får små fangster. Man må hente torsk fra Vestlandet. Greit nok, men hva er feil?

- Jan Petter Reiersen Bråstad

Da jeg var guttunge gikk vi langs svabergene på Gjeving med stanga, og fikk mye fisk. Jeg tar fortsatt med stanga, men gidder ikke bruke den. Det er ikke noe å få. I Lyngørfjor­den er det mye sel, alt for mye! Vi har skyldt på delen i mange år, og det kan ikke vaere tvil om at bestanden er for stor. Men er det alene årsaken?

Når jeg står på brygga, eller i vannkanten på svaberget og ser ned i vannet, er det helt dødt. Da jeg var guttunge fisket vi småfisk med hov, eller snøre. Vi fikk rødnegg, blåstål, bergnebb, berggylte og en og annen liten ulke. Det var så morsomt å se på livet nede i fjaera. Vi fylte bøtter med småfisk og reker og krabber. Mine barn har fått oppleve det samme. Men nå gidder barn ikke prøve, det er kjedelig, fordi de ikke finner noe.

Jeg sto på Nybrygga på Gjeving en dag. Da kom det tre sjekter inn, med kummer der det svømte leppefisk. Like etter kom en tankbil, og fisken ble plassert over i den, og kjørt til maerene på vestlandet. Da skjønte jeg hvorfor det ikke er liv i fjaera lenger. De brukes jo for å rense laksen for lakselus. Bra for oppdrettsn­aeringen, dumt for oss.

Tilbake til torsken (håper den kommer tilbake). Jeg tenker at det er mangel på byttedyr, på mat, som gjør at fisken i fjorden forsvinner. Det mangler noe i naeringskj­eden, og det går ut over mye av livet i havet.

Please Flødevigen­s forskere: Make leppefiske­n great again! Eller, hvis det ikke gjør noe at den blir borte, finn ut av hva som skal til for å få opp fiskebesta­nden i de naere havstrøk.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? STORFISK: Ikke alle kan sikre seg egenfisket torsk, slik karen på dette bildet – som for øvrig ikke er artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX STORFISK: Ikke alle kan sikre seg egenfisket torsk, slik karen på dette bildet – som for øvrig ikke er artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway