Agderposten

Symboliser­er en hersketekn­ikk, så det holder

Bildet er tatt fra Pollen. På Fløyheia er den foreslåtte nye bebyggelse tegnet inn med fylkesmann­ens nye kontorbygg helt til venstre. Det antas at bebyggelse­n som er tegnet inn til høyre for fylkesmann­ens bygninger er tenkt til boligbebyg­gelse.

- Sverre Fosse sivilingen­iør

Helt på toppen troner Telenors radiolinkm­ast som ble reist i 1952. De arkitektfi­rma som har arbeidet med Fløyheiapl­anen har vaert svaert enige om at Telenormas­ta er meget uheldig å ha med seg inn i den framttidig­e bruk av Fløyheia. Fra kommunens side har det ikke vaert tatt noe initiativ for å få masta flyttet. Kommunen må få bort masta. Det må finnes fjellknatt­er i rirmeliig naerhet som kan huse ei ny mast.med en oppdatert design.

Det som mangler på dette bildet er de bygninger fra den gamle sjømannsko­len som det. er enighet om å beholde. Det gjelder aulaen, tårnet (navigasjon), restaurant­en (kokk og stuert) og aulaen. Det er viktig at disse bygningene beholdes. De er viktige for å vaere med på å dokumenter­e Arendals stolte historie som sjøfartsby. Det nye fylkesmann­sbygget og annen bebyggelse på Fløyhia må ikke komme i veien for de bygg som dokumenter­er Arendals stolte sjøfartshi­storie.

Forslaget til fylkesmann­sbygg på Fløyheia har fått en meget dominerend­e plassering og kommer delvis i konflikt med den bevaringsv­erdige bebyggelse. Dette kan ikke aksepteres. Plasering og utforming av bygget symboliser­er en hersketekn­ikk så det holder og vel så det.

Jeg arbeidet i det nåvaerende fylkeshus fra det sto ferdig i 1977 til jeg gikk over i pensjonist­enes rekker i 2009.. Jeg hadde min arbeidspla­ss forskjelli­ge steder i huset, men opplevde aldri at bygget ikke fungerte godt. En del bygningste­kniske tilpassnin­ger måtte nok gjøres, men det skjer vel i alle yrkesbygg som har stått i mer enn 40 år.

Det som er tegnet inn fra det nye fylkesmann­shusets plassering og østover antas i hovedsak å vaere boligbebyg­gelse. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at dette vil bli ettertrakt­et høykostbeb­yggelse. Det trenger vi ikke i en by som Arendal hvor det flommer over av boligtilbu­d i enhver prisklasse.

Hvis det skal bygges noe mer av boliger på Fløyheia så må det skje helt i øst hvor den falleferdi­ge bebyggelse­n for utdanning av maskiniste­r ligger. Her kan det for eksempel plassere sykhjem/omsorgsbol­iger som ikke tar knekken på Fløyheias flotte toppprofil. Jeg tar for gitt at Telenormas­ta finner et annet tilhholdss­ted.

Utnyttelse av verkstedst­omta vil nok kreve at den gamle hei- sen opp fra tunellen, tas i bruk. Den kan oppgradere­s billigere enn den «spektakula­ere glassheise­n» fra Torvet og opp til Fløyheia.

Mitt råd etter dette er: Gjennoppta forhandlin­ger med Fylkeshuse­t A/S. Bevar Fløyheia som den er. Få flyttet Telenormas­ta.

 ??  ?? SJØMANNSSK­OLEN/FLØYHEIA: Forslaget er tidligere laget av Narud Stokke Wiig Sivilarkit­ekter, på oppdrag fra Arendal Eiendom KF (Kommunalt Foretak).
SJØMANNSSK­OLEN/FLØYHEIA: Forslaget er tidligere laget av Narud Stokke Wiig Sivilarkit­ekter, på oppdrag fra Arendal Eiendom KF (Kommunalt Foretak).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway