Agderposten

Det perfekte hatobjekt – men er ikke sauens og hundens verste fiende

Slettåsflo­kken i ulvesona skal skytes som et konfliktde­mpende tiltak. Regjeringe­n opphever dermed delvis ulvesona som et siste fristed for ulven.

-

Konflikten som skal dempes handler ikke om skade på beitedyr. I 2016 ble kun 7 sauer tatt av ulv i ulvesona. Konflikten handler om jaktintere­sser og en overdreven frykt for ulv. Bare ett menneske er registrert drept av ulv i Norge, og det skjedde på 1800-tallet.

Hver gang en ulv angriper et beitedyr eller en hund blir det oppslag i media. Samtidig forties de virkelig store tapstallen­e både for sau og hund.

I 2016 tok ulv 1.600 sauer i Norge. Det utgjorde litt over en prosent av det totale tapstallet på 104.500 sauer og lam, og 9 prosent av de 17.550 sauer og lam som ble erstattet som tapt til rovdyr. Tapene til rovdyr er redusert med over 50 prosent den siste tiårsperio­den. av ti som angripes er jakthunder som blir brukt på elg og hare, og de fleste angrepene skjer i jakttida og i naerheten av ulverevir. Eier er ansvarlig for sin hund og klar over risikoen ved å slippe den løs i naerheten av ulverevir. I slike tilfeller er hunden bare et verktøy for jakta, men ulven får skylden når det går galt. Media er med på kjøret, uten å stille seg det enkle spørsmål: Hvorfor løp hunden løs i et område med ulv?

Slik skapes et fiendebild­e - det er den perfekte oppskrift. Man fortier fakta, fremstille­r bare en liten del av sannheten og demonisere­r hatobjekte­t. Det er så klart en tragedie for hver sau og hund som blir drept av ulv, men det er også en tragedie for hver sau som dør av flått, fluemark, alveld, ryggvelt og skader, og for hver hund som blir påkjørt, skadeskutt, drukner eller løper seg bort under jakt - og det er her de store tapstallen­e ligger. Til syvende og sist er det eiers ansvar å passe på sine dyr.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ULV: Norges mest omstridte dyr.
FOTO: NTB SCANPIX ULV: Norges mest omstridte dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway