Agderposten

Her er styrmannen som ble hedret av president Roosevelt

Henning Milward Waagsnes fra Arendal var trolig den eneste norske skipsoffis­eren som ble hedret av den amerikansk­e presidente­n under 2. verdenskri­g. Han mottok en kikkert fra president Franklin D. Roosevelt etter å ha reddet to amerikansk­e sjømenn.

- Oddvar Paulsen odpa@agderposte­n.no

Den dramatiske redningen kan du lese om i Kristen Taraldsens siste bok «Frihetens Seilas -Bind 2» som kommer ut i disse dager. 2. styrmann Henning Waagsnes seilte både som 3. styrmann, 2. styrmann og 1. styrmann om bord på M/T Britannia ifra 1939 til 1945, og vi sakser fra Taraldsens siste epos: «Den 20. september i 1942 lå Britannia i Sues og ventet på tørn. Ute ved Sues Roads lå et svaert amerikansk tankskip oppankret, S.S. West Nohno. En formiddag heiste amerikaner­en nødsignale­r. 2. styrmann Waagsnes fikk låret en båt og rodde bort til West Nohno. Det viste seg at tre av besetnings­medlemmene lå besvimt nede i forpiggen. Den var full av gass.

To av dem overlevde

Waagsnes rodde tilbake til Britannia og fikk tak i en gassmaske. Den viste seg å vaere for stor til å forsere den trange åpningen i forpiggen. Han ba da de amerikansk­e sjøfolkene om å knytte et tau rundt livet hans og låre ham ned i forpiggen. Sjøfolkene nektet. De mente det ville vaere helt uforsvarli­g.

«Never mind, that is my business», proklamert­e Waagsnes på ekte vikingvis. De amerikansk­e sjøfolkene ga etter. Uten betenkning­stid kastet Waagsnes gassmasken og ble firt ned i rommet i et tau. Der fikk han festet en line rundt hver av de tre besvimte sjøfolkene. I tur og orden ble de heist opp på dekk. To av dem overlevde. Den tredje var umulig å få liv i til tross for iherdige opplivning­sforsøk. Waagsnes holdt selv på å omkomme. Han ble heist opp i siste øyeblikk.

The Texas Company skjenket den modige redningsma­nnen et gullur som belønning for bragden», heter det i boken til forfatter og tidligere journalist Kristen Taraldsen. Og Waagsnes mottok som sagt også en kikkert fra USAs president for redningsdå­den.

399 krigsseile­re omtalt

Henning Waagsnes er bare én av 399 personer som er omtalt i Taraldsens siste verk «Frihetens Seilas – Bind 2». Boken er andre bind i serien om krigsseile­re fra Aust-Agder i uteflåten under 2. verdenskri­g. Bind 1 handler om skipsfører­ne, og bindet som nå foreligger rykende ferskt fra forlaget Gaveca, omhandler innsatsen til styrmenn, telegrafis­tene og losene.

– Egentlig hadde jeg 400 på listen, men én av dem vare både skipper, styrmann og så skipper igjen. Så derfor måtte jeg redusere antallet til 399 siden boka ikke omhandler skippere, sier Kristen Taraldsen som har et femtitalls bøker på samvittigh­eten.

Stadig angst for ubåtangrep. Drønn fra eksplodere­nde skip. Lukten av brennende oljeflak. Fortvilte skrik fra kameratene som lå og kavet i sjøen. Knitrende maskingeva­erkuler fra fly. Kanonild fra krigsskip. Kristen Taraldsen, eller bare Kris som han kalles, har skildret skjebnen til 399 styrmenn og telegrafis­ter. I Bind 1 skrev han den usminkede sannheten om livet til 200 skipsfører­e under krigen.

Sterk posisjon

– Det høye antallet krigsseile­re dokumenter­er den sterke posisjonen som Aust-Agder inntok som sjøfartsfy­lke i landsmåles­tokk, sier Taraldsen.

– Hensikten med boken er å lage et historisk register for ettertiden. Målsetting­en er primaert å reise et litteraert monument over krigsseile­rne slik at historien ikke glemmes, men kan leve videre for fremtidige generasjon­er. Dette er gjort ved å dokumenter­e deres forskjelli­gartede oppgaver fra 2. verdenskri­g så langt som mulig. I stor grad er det sjøfolkene selv som forteller om sine dramatiske opplevelse­r fra krigens dager, opplyser han.

Nesten hele fylket

– Alle kommuner i Aust-Agder er represente­rt bortsett fra Valle og Bykle, sier Taraldsen som har brukt fem år på eposet.

– Men jeg har vaert mye syk. Så kan man jo spørre seg hvorfor jeg gjør dette i en alder av 82 og et halvt år. Svaret er enkelt. Jeg har ikke tid til å sitte i godstolen og kose meg. Denne delen av krigshisto­rien har vaert viktig å dokumenter­e, mener Taraldsen.

– Det finnes knapt en familie i Aust-Agder som ikke hadde en krigsseile­r i sin midte.

 ??  ?? Kristen Taraldsen med sin siste bok «Frihetens Seilas - Bind 2». Det er Arendals egen Ants Lepson som har tegnet forsiden på verket. FORFATTER:
Kristen Taraldsen med sin siste bok «Frihetens Seilas - Bind 2». Det er Arendals egen Ants Lepson som har tegnet forsiden på verket. FORFATTER:
 ?? FOTO: FRA BOKEN. ?? REDNINGSDÅ­D: Henning Milward Waagsnes sto om bord i M/T Britannia i sammenheng­ende syv år. I 1942 utførte han en redningsdå­d som han mottok en kikkert av president Roosevelt for.
FOTO: FRA BOKEN. REDNINGSDÅ­D: Henning Milward Waagsnes sto om bord i M/T Britannia i sammenheng­ende syv år. I 1942 utførte han en redningsdå­d som han mottok en kikkert av president Roosevelt for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway