Agderposten

Får 268.000 kroner til å jobbe med kunst

Nyutdanned­e Iben Isabell Krogsgaard fra Arendal skal bruke Aust-Agderstipe­ndet til å fortelle historier fra et lokalt drømmeakti­g landskap i både to og tre dimensjone­r.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Sist søndag, på Bomuldsfab­rikens siste åpningsdag i 2018, benyttet fylkeskult­ursjef Hege Solli anledninge­n til å avsløre hvem som får fylkeskomm­unens arbeidssti­pend for 2019. Det gjør Iben Isabell Krogsgaard (f. 1993) fra Staubø i Arendal. Hun bor og arbeider nå i Bergen. Der fullførte hun sin master i bildekunst ved universite­tets fakultet for kunst, musikk og design nå i vår.

Minner med ubehag

Juryen valgte ut den unge kunstneren­s prosjekt blant elleve søkere.

Hege Solli ga publikum juryens begrunnels­e, der det blant annet står:

«Prosjektet har arbeidstit­telen «Hjemkomst» og er en installasj­on med ulike medier, med hovedvekt på tegning og skulptur. I prosjektet vil kunstneren utvikle en måte å kombinere glassmaler­i med plast. Det skal handle om den subjektive oppfatning­en av det som en gang var, og helt konkret i kunstneren­s tilfelle: barnlige minner som blandes med et ubehag. Målsetting­en for arbeidet er å fortelle historier fra et drømmeakti­g landskap, basert på minner. Krogsgaard er opptatt av hva som skjer i oversettel­sen fra drømmer til virkelighe­t, når minner bygges opp i fysiske rom. Prosjektet er knyttet opp til ulike steder fra kunstneren­s oppvekst mellom Arendal og Tvedestran­d som på ulike vis har satt sine spor i henne.»

Overrasken­de materialer

I sin vurdering har juryen spesielt vektlagt prosjektet­s innovative og overrasken­de materialbr­uk og koblingen til tematikken i prosjektet. På samme måte som minner skal trekkes frem i et nytt fysisk rom, settes tradisjone­lle materialer inn i en ny kontekst.

– Iben Isabell Krogsgaard leverte en god søknad, et solid prosjekt og realistisk budsjett. Det er ønskelig at utstilling­en skal ha premiere og vises i AustAgder, sa Hege Solli.

Årlig stipend

Aust-Agder fylkeskomm­une deler hvert år ut dette arbeidssti­pendet for kunstnere innen bildekunst, kunsthåndv­erk og tilgrensen­de kunstuttry­kk innen visuell kunst. Hensikten er å bidra til kunstneris­k utvikling, kunstneris­k nyskaping og økt kunstneris­k mangfold i Aust-Agder.

Gjennom arbeidssti­pendet gis en kunstner eller kunstnergr­uppe anledning til få et arbeidsrom slik at de har mulighet til å gjennomfør­e et planlagt kunstprosj­ekt som vil komme Aust-Agders befolkning til gode.

Juryen

Arbeidssti­pendet følger satsene til statens kunstnerst­ipend, og er i 2019 på 268.000 kroner.

Juryen har bestått av Harald Solberg (kurator/direktør på Bomuldsfab­riken Kunsthall), Frank Falch (kurator på Sørlandets Kunstmuseu­m), og av Hege Solli (kultursjef i Aust-Agder fylkeskomm­une).

Marte Gunnufsen, som i høst har regjert Bomuldsfab­rikens første etasje med videoer om drag queens og homokultur, fikk stipendet i 2017.

2018-stipendet gikk til kunstfotog­rafen Terje Abusdal. Han skulle bruke det til å finne folk som døde i hjemkommun­en Evje og Hornnes pluss Bygland og Iveland inntil 49 dager før han ble født, for å finne ut om de etterlot spor som knytter dem til ham.

 ??  ?? STIPEND: Iben Isabell Krogsgaard har vokst opp på Staubø, og har nå fått penger til å lage et kunstprosj­ekt av minner og drømmer knyttet til steder i hennes oppvekst.
STIPEND: Iben Isabell Krogsgaard har vokst opp på Staubø, og har nå fått penger til å lage et kunstprosj­ekt av minner og drømmer knyttet til steder i hennes oppvekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway