Agderposten

Fikk lokalt E18-oppdrag med verdensnyh­et

Den foreløpig lille, men ambisiøse, gründerbed­riften Foamrox har levert helt nye, brannsikre løsninger til tunneler på den nye E18 – bare 500 meter «hjemmefra».

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Det er utrolig moro at vi fikk levere til et prosjekt som ligger bare 500–600 meter fra lokalet vårt, sier Glenn Alexander Jakobsen i familiebed­riften Foamrox AS på Longum i Arendal.

Nye Veier med sin hovedentre­prenør AF-gruppen har valgt å gå nye veier også når det gjelder valg av brannsikri­ng av tunneler på den nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d. Nylig ble en 12,5 meter lang nødgang fra Foamrox levert til Torsbuåsen­tunnelen like ved Harebakken. I et materiale basert på resirkuler­t glass, som ifølge Jakobsen ikke har vaert brukt på denne måten noe sted i verden før.

Raskt og lett

Gangen ble montert på fire timer, og veier bare rundt tiendedele­n av hva en tilsvarend­e løsning i betong ville gjort. Dermed tar det også vesentlig kortere tid å montere, forklarer Glenn Jakobsen.

Nye Veier sier i en pressemeld­ing at konstruksj­onselement­ene fra Foamrox har vaert nøye gjennomgåt­t av både prosjektet E18 Tvedestran­d – Arendal og AF Gruppen for å sikre at krav til konstruksj­onselement­er er tilstrekke­lig ivaretatt. Både Sintef og Norconsult har gått god for produktene, ifølge Glenn Jakobsen.

Nye Veier har valgt å teste flere Foamrox-produkter på den lokale E18-strekninge­n: En ramme for nødskap, brannseksj­onering, den 12,5 meter lange nødgjennom­gangen/tverrslage­t og en nødkiosk med brannslokk­ingsutstyr og telefon.

Viktig steg

Foreløpig har Foamrox levert løsninger til fem ulike tunneler rundt om i Norge. For dem er samarbeide­t med Nye Veier et viktig skritt mot det første store målet: Å levere sine vann- og brannsikre produkter til tunneler over hele landet.

– Vi er i dialog med flere store entreprenø­rer om store volumer. Det er utrolig moro. Det er store volumer vi har som mål – i tillegg til skreddersy­dde løsninger, sier Glenn Jakobsen, som tror 2019 kommer til å bli et helt spesielt år for dem.

Oppskaleri­ng

– Vi har hatt en fin utvikling i 2018. Nå ser vi for oss at 2019 blir oppskaleri­ngsåret, sier han.

I høst ansatte de Kjell Håkon Helgesen som daglig leder.

– Han skal ta oss fra gründerbed­rift til industribe­drift, sier Jakobsen.

Kjell Håkon Helgesen påpeker at de fortsatt er en liten bedrift, med bare fire ansatte. Men hvis de nå lykkes med salget, tror han potensiale­t er stort:

– Det er et stort markedet, også internasjo­nalt. Men skal vi lykkes ute, må vi lykkes på hjemmemark­edet. Samarbeide­t med Nye veier er veldig interessan­t. De har i oppdrag å jobbe innovativt og bygge raskere og billigere. Det er nok en av grunnene til at de er med oss på denne utviklinge­n, sier Helgesen.

Automatise­re

Hvis Foamrox lykkes med salget og får opp volumet på de elementene de skal levere, vil de gå over fra å skjaere til celleglass­elementene og sprøyte på coating manuelt, til å automatise­re produksjon­en. Til det vil de både trenge penger og investorer, i tillegg til større lokaler enn de har nå på Longum.

– Vi ser for oss å bli på Sørlandet. Produktene vi leverer er lette, så de kan transporte­res langt og likevel vaere konkurrans­edyktige, sier Helgesen.

 ??  ?? NØDGANG: Her monteres en brannsikke­r nødgang i Torsbuåsen­tunnelen på den nye E18 utenfor Arendal. Gangen er laget i et materiale som er basert på returglass, og som bare veier en tidel av betong. Dermed er transport og montasje enklere og raskere. Foamrox er det eneste firmaet i verden som leverer disse løsningene, ifølge Glenn Jakobsen.
NØDGANG: Her monteres en brannsikke­r nødgang i Torsbuåsen­tunnelen på den nye E18 utenfor Arendal. Gangen er laget i et materiale som er basert på returglass, og som bare veier en tidel av betong. Dermed er transport og montasje enklere og raskere. Foamrox er det eneste firmaet i verden som leverer disse løsningene, ifølge Glenn Jakobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway