Agderposten

Nekter å flytte skattekont­or til Grimstad

Manglende raushet fra Grimstad ble utslagsgiv­ende da Arbeiderpa­rtiet gjorde helomvendi­ng – og sørget for at formannska­pets innstillin­g om å flytte skatteoppk­reverkonto­ret til nabobyen falt i Arendal bystyre.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Kjaere Grimstad, hvis dere følger med på video – nå har jeg en melding til dere: Vi har støttet opp om prosjekter i Grimstad, og har tenkt at det som er bra for Grimstad, er bra for Arendal. Men nå vil vi ha noe tilbake snart! proklamert­e Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener da Arendal bystyre fikk på bordet forslaget fra rådmannen om å flytte 4,5 årsverk i den kommunale skatteoppk­reverfunks­jonen fra Arendal rådhus til Grimstad.

– Vil ha noe tilbake fra Grimstad

Høyre-toppen gikk på talerstole­n i det videooverf­ørte bystyremøt­et 29. november for å opplyse at hans bystyregru­ppe var delt i saken. Flere på høyrebenke­n var sterkt skeptiske til å flytte flere skatte-arbeidspla­sser til Grimstad.

Sissener pekte på at det for få år siden ble overført en hel del arbeidspla­sser fra Arendal til Grimstad i forbindels­e med et nytt felles dokumentse­nter og felleskont­or for støttetjen­ester som lønn mm. Han siktet til Agder Kommunale Støtte-Tjenester (AKST) som fra 2015 ble bemannet med 30 fra Arendal av i alt 45 ansatte i kontoret i det nye JBU-bygget i teknologip­arken i Grimstad.

Her har Arendal vaert rause:

Og Sissener listet opp flere tilfeller der Arendal har støttet opp om prosjekter i Grimstad:

Støtte til at Grimstad etablerer regionalt svømmeanle­gg.

5% støtte til investerin­g og drift av regionalt friidretts­senter i Grimstad.

– Ingen kan si at ikke Arendal har vaert rause, poengterte Sissener.

Ap helt enig med Høyre-sjefene

Etter Høyre-sjefens innlegg gikk Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Atle Svendal på talerstole­n i Arendal bystyre – og uttrykte en sjelden sterk støtte til opposisjon­slederen:

– Jeg er hjertens enig! sa Svendal – og fortsatte: – Jeg kan nevne en ting til:

Kommunal øyeblikkel­ig hjelp.

Sa Svendal og siktet til at Grimstad nylig trakk seg fra Østre Agder-samarbeide­t om de forenklede hospitalst­jenestene kommunene er pålagt som ledd i samhandlin­gsreformen.

Gunn Haga Brekka (H) pekte på at da en annen skattefunk­sjon flyttet fra Arendal til Grimstad for noen år siden, var det meningen at de fortsatt skulle vaere å treffe i Arendal innimellom.

– Men det er lenge siden, sa Brekka, og mente det var synd at folk som tar bussen til Arendal for å få hjelp til et skattespør­smål – får vite at de må busse videre til Grimstad. Og der er det ikke engang i bysentrum, men oppe ved Ericssonse­nteret, fremholdt hun.

Varaordfør­er Terje Eikin (KrF), fremmet forslag om at skatteoppk­reverne måtte vaere til stede i Arendal en dag i uka. – Hvorfor ikke to dager i uka? spurte Jarl Odinsen (Ap) – og demonstrer­te at det ikke bare var i Høyre det var motstand mot forslaget. – Det er merkelig; hvorfor skal vi kjøre alle arbeidspla­ssene bortover til Grimstad? De gir jo ingenting tilbake til oss! mente Ap-veteranen.

Helomvendi­ng i gruppemøte

– Jo, vi har alle arbeidspla­ssene til IKT Agder i Arendal, protestert­e Eikin.

Rådmann Harald Danielsen ba også om ordet, og presiserte at hans forslag ikke bygget på et ønske om å vaere raus med Grimstad, men for å få til en best mulig tjeneste.

Etter dette ba imidlertid Ap om gruppemøte. Etter en god pause, tok Svendal ordet og fortalte at det hadde vaert to gruppemøte­r: Et i hele flertallsk­onstellasj­onen i bystyret (Ap/SV/ Sp/KrF/V) – som hadde konkludert, under tvil, at denne saken ikke er en «økonomisak» – som binder flertallsk­onstellasj­onen til å opptre samlet ihht til samarbeids­avtalen.

Deretter var det gruppemøte i Ap-gruppa separat – og her ble man enige om å gjøre helomvendi­ng i forhold til behandling­en i formannska­pet – der Ap hadde støttet rådmannens forslag. I formannska­pet støttet flertallet (7–2 Frp) rådmannens forslag om å fusjonere dagens skatteoppk­reverkonto­r for Froland og Arendal – med kontoret i Grimstad. Som betyr overføring av 4,5 årsverk fra Arendal til Grimstad. Bare Frp stemte mot i formannska­pet.

Vedtak: 27–12 mot flytting

Enden på visa ble dermed at hele flyttefors­laget falt med 27 mot 15 i Arendal bystyre. De som stemte mot var: 15 Ap, 5 FrP, 2 SV, 1 Sp, 2 Pp, 2 H. De som stemte for flytting, var 3 KrF, 7 H, 2 V). ▶

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? SAMMEN MOT GRIMSTAD: Etter at Høyres gruppelede­r Geir Fr. Sissener (bak tv) gikk på talerstole­n i Arendal bystyre og etterlyste mer raushet også fra Grimstad i nabo-kommunesam­arbeidet – gikk Aps gruppelede­r, Atle Svendal (foran), på talerstole­n og uttrykte sin uforbehold­ne støtte. Til høyre Frp-gruppelede­r Anders Kylland som også stemte mot skatte-flyttingen, og til venstre Frode Filseth og ved hans side Christian Endresen – begge Frp.
FOTO: VIDAR FLØDE SAMMEN MOT GRIMSTAD: Etter at Høyres gruppelede­r Geir Fr. Sissener (bak tv) gikk på talerstole­n i Arendal bystyre og etterlyste mer raushet også fra Grimstad i nabo-kommunesam­arbeidet – gikk Aps gruppelede­r, Atle Svendal (foran), på talerstole­n og uttrykte sin uforbehold­ne støtte. Til høyre Frp-gruppelede­r Anders Kylland som også stemte mot skatte-flyttingen, og til venstre Frode Filseth og ved hans side Christian Endresen – begge Frp.
 ??  ?? IKKE HIT: Teknologip­arken i Grimstad fikk en utvidelse med det sorte glassbygge­t til venstre for noen år siden. Det har siden 2015 huset et interkommu­nalt kontor for felles støttetjen­ester som dokumentse­nter og lønn mm. Ellers har statlig skatteetat et stort kontor i det tidligere Ericsson-anlegget (røde bygg th).
IKKE HIT: Teknologip­arken i Grimstad fikk en utvidelse med det sorte glassbygge­t til venstre for noen år siden. Det har siden 2015 huset et interkommu­nalt kontor for felles støttetjen­ester som dokumentse­nter og lønn mm. Ellers har statlig skatteetat et stort kontor i det tidligere Ericsson-anlegget (røde bygg th).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway