Agderposten

Dette kan koste deg svaert dyrt

Frossen frontrute gjør at du trenger litt ekstra tid om morgenen. Hvis du tar lett på skrapingen kan det koste deg dyrt.

- Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Ifølge Codan Forsikring risikerer du å måtte bla opp 2.600 kroner, eller i verste fall miste førerkorte­t.

– Selv om du bare skal en snartur til naerbutikk­en er det viktig å skrape bilrutene fri for is og snø. Dårlig sikt øker risikoen for påkjørsler betydelig, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring, i en pressemeld­ing.

Redusert erstatning

Man må huske på å fjerne is og eventuell snø fra alle vinduer rundt bilen, slik at det blir tilstrekke­lig sikt. «Hvis det er snø må du også huske å fjerne snø fra taket, slik at denne ikke raser ned hvis du må bremse brått» heter det i pressemeld­ingen.

Forsikring­sbransjen får hver vinter inn meldinger om skader som kunne vaert unngått hvis bilistene hadde hatt bedre sikt. – Hvis du kjører med dårlig sikt kan det koste deg dyrt. Kjører du med for dårlig sikt kan erstatning­en forsikring­en gir for materielle skader bli redusert. Men aller viktigst er det å huske på at dårlig sikt øker risikoen for at du kan forårsake en alvorlig ulykke der du eller andre mennesker kommer til skade, påpeker Persson.

374 bøter

Blir du stoppet av politiet med for dårlig sikt gjennom frontruta får du et forenklet forelegg på 2.600 kroner. Hvis sikten er virkelig dårlig, kan du miste førerkorte­t.

Tall fra Utryknings­politiet viser at 374 bilister fikk forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig sikt i fjor. Det er ti flere enn året før. I løpet av første halvår i år ble det delt ut 261 forenklede forelegg, noe som er 28 flere enn i første halvår i 2017, opplyses det i pressemeld­ingen. De fleste av disse tilfellene skjedde i årets tre første måneder, som var veldig kalde i år. På milde vinterdage­r er det viktig å huske på at det ikke bare er frost, is og snø som ødelegger sikten. Dugg og dårligere vindusvisk­ere kan også utgjøre et problem,

Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengel­ig i bilen.

Fjern is og snø fra alle vinduer og fjern snø fra taket. Tørk vekk eventuell dugg inni bilen.

Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruta med et trekk eller pledd. Da får du faerre vindusflat­er å skrape. påpekes det i pressemeld­ingen. ▶Si●je

- Veldig opptatt

Spillet ble utviklet i 2017, men har først i det siste tatt verden med storm.

Også på Hisøy skole i Arendal har spillet vaert et tema mellom skole og foreldre.

– Vi ønsket en dialog med de foresatte om dette spillet, men også om tidsbruk og aldersgren­ser. Og om hva barna enkelt kan finne av videoer og innhold på for eksempel YouTube, sa avdelingsl­eder Elin Solvang Johansen på barnetrinn­et ved Hisøy skole til Agderposte­n i april.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? POPULAERT: Fortnite slår an.
FOTO: SHUTTERSTO­CK POPULAERT: Fortnite slår an.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway