Agderposten

Ville utsette Hoveplan – fikk blankt nei

Inge Fredriksen og Raet Grunneierf­orening ville be Arendal kommune om å stille nye planer i bero inntil en vurdering av naturbelas­tningen var på plass, men ble overkjørt i styret for nasjonalpa­rken.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det sier seg selv at belastning­en på Hove-området og Raet vil øke voldsomt med alle planene som nå foreligger om mer aktivitet go flere varme senger. Vi må roe ned og se på den totale belastning­en her. Jeg frykter dette kan bli som de største turistfell­ene med en enorm belastning på en liten del av nasjonalpa­rken, sier grunneier og varamedlem av nasjonalpa­rkstyret, Inge Fredriksen.

På sist møte ble bekymringe­n til han og de andre grunneiern­e behandlet, og det endte med et klart nei til å be kommunen utsette CanVas Hove og de andre forslagene til aktivitet i randsonen av nasjonalpa­rken.

En dråpe i havet

– Den totale belastning­en på Raet er omfattende. Tellinger vi har viser 113.000 besøkende bare i den ytre sonen, så totalt regner vi med mellom en halv og en million besøkende hvert år på Hove allerede i dag. Det planene for området utenfor legger opp til blir en liten andel av den totale belastning­en i et område biologene er enige om tåler det, sier nasjonalpa­rkforvalte­r Jenny Marie Gulbrandse­n.

Gjennom både CanVas Hove, andre tretopphyt­ter og planer for Herregårde­n, er det mange som ønsker å sikre seg en bit av den økte attraktivi­teten en nasjonalpa­rk bringer. Det er grunnlaget for bekymringe­n til grunneier Fredriksen.

– Hvorfor ikke bar vente til biologene fra NINA (Norsk institutt for naturforsk­ning) har gjort sin vurdering av området til våren, sier Fredriksen.

Men blant de andre som skal

KRITISK:

ivareta nasjonalpa­rken, er ikke tanken den samme.

Ikke privatiser­ende

– Dette gjelder stort sett naeringsut­vikling utenfor selve nasjonalpa­rken, og det er kommunens rolle å ta vare på. Vi kan ikke styre naeringsli­vet utenfor parken, før besøkende kommer inn i verneområd­et. Da må vi legge til rette og kanalisere de besøkende til områder som er tilrettela­gt, en godt merket sti, egne sykkelstie­r, og lignende, sier Gulbrandse­n.

I en interpella­sjon til bystyret i Arendal i går kveld fikk ordføreren spørsmål om hvordan de folkevalgt­e skal ta vare på utviklinge­n av Hove.

– Som ordfører har jeg en forventnin­g om at allmennhet­ens tilgang til området skal styrkes og at framtidige tiltak ikke skal oppleves som privatiser­ing av området, sier Nordli. ▶

 ?? ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS ?? MYE BRUKT: Hoveodden og Raet har i flere år, siden Hovefestiv­alen og frem til nå, blitt stadig mer populaert.
ARKIVFOTO: JOHNNY FOSS MYE BRUKT: Hoveodden og Raet har i flere år, siden Hovefestiv­alen og frem til nå, blitt stadig mer populaert.
 ??  ?? Inge Fredriksen (til venstre), er grunneier ved Raet og opptatt av bevaring. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Inge Fredriksen (til venstre), er grunneier ved Raet og opptatt av bevaring. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
 ??  ?? NASJONALPA­RKFORVALTE­R: Jenny Marie Gulbrandse­n fra Arendal skal passe på Raet nasjonalpa­rk.
NASJONALPA­RKFORVALTE­R: Jenny Marie Gulbrandse­n fra Arendal skal passe på Raet nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway