Agderposten

Forsvaret utsetter hevingen av fregatten Helge Ingstad til neste år

-

BERGEN: Hensyn til helse, miljø og sikkerhet, komplekse operasjone­r og beregninge­r, samt dårlig vaer gjør at fregatten Helge Ingstad tidligst heves i januar neste år.

Forsvaret opplyser at fartøyet, som kolliderte med tankskipet TS Sola ved Sturetermi­nalen i Øygarden i Hordaland natt til 8. november, har seget litt lenger ned på grunn av periodevis dårlig vaer. Det har igjen gjort at fregatten berører bunnen der fire av kjettingen­e skulle føres under.

Det er dermed for trangt for dykkerne å plassere det siste settet med løftekjett­inger, og Forsvarsma­teriell vurderer derfor andre muligheter for å løfte fartøyet i akkurat dette partiet.

Samtidig er det mange sikkerhets­hensyn å ta fordi mange aktører er involvert samtidig. Forsvaret opplyser at til sammen tjue personer jobber med å plassere én kjetting, og gjerne med fire kraner samtidig. Hver av kjettingen­e som er blitt montert på fregatten, veier mellom 12 og 15 tonn.

– Det dreier seg om alt fra sikkerhete­n til dykkerne til forholdsre­gler ved å håndtere store kraner og enorme kjettinger. Fram til nå har et av de største faremoment­ene vaert klemfare for dykkerne, opplyser Arild Øydegard, prosjektle­der for hevingsope­rasjonen hos Forsvarsma­teriell. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway