Agderposten

Mener fylkets kulturpris gikk til feil vinner i år

Freddy de Ruiter ble overrasket over at Sondre Skarli ikke fikk fylkeskomm­unens kulturpris i år. – Et dårlig signal til idretten. Eller var det ikke idrettens tur i år? spør han.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Aust-Agder fylkeskomm­une ga tirsdag årets kulturpris til Setesdal spelemanns­lag. De fikk den blant annet fordi de videreføre­r folkemusik­ken fra Setesdal til nye generasjon­er, og for sin innsats for å få setesdalsk­ulturen med kveding, fele- og munnharpes­pill og gangardans inn på UNESCOs verdensarv­liste for immateriel­l kulturarv.

Veid og funnet for lett

Freddy de Ruiter har ingen kommentar til vinneren, men kan ikke begripe at fylkesutva­lget kunne velge bort Sondre Dølemo Skarli i år.

– Jeg undrer meg over at han er veid og funnet for lett. Jeg kan ikke se at noen kan måle seg med ham i 2018. Han har gjort en internasjo­nal bragd, på nivå med Knausgård og Hushovd. I hans trenerperi­ode tok norske skøyteløpe­re 112 pallplasse­ringer i verdenscup­en og i mesterskap. 53 ble tatt i OLsesongen 2018. Og på toppen av det, tok norske skøyteløpe­re 2 gull, 1 sølv og 1 bronse under OL i Pyeongchan­g i år. Gjør vi oss ikke veldig små her i AustAgder, når vi ikke ser hvor stor Sondre Skarli er? spør Freddy de Ruiter.

Nivå ikke sett siden 1994

Han hadde selv nominert Sondre D. Skarli til kulturpris­en i år, sammen med to andre Arbeiderpa­rti-folk.

De minner om at Skarli ble landslagst­rener i 2014, bare 28 år gammel, og ble møtt med mye skepsis og et veldig lite budsjett.

– Allikevel klarte han å få skøyteland­slaget til å prestere på et nivå Norge ikke har sett siden OL på Lillehamme­r. Det er unikt at en relativt ung mann kunne gjøre det, sier de Ruiter.

«Sondre Dølemo Skarli har i aller høyeste grad satt Dølemo, Åmli og Aust-Agder på kartet. Med nesten to tomme hender oppnådde han utenkelige sportslige resultater», skriver forslagsst­illerne blant annet i sin nominasjon.

– Skal ikke kulturpris­en gis til den eller de som har bemerket seg mest i året som gikk innenfor et utvidet kulturbegr­ep der idretten er med? Eller er det en politisk pris? Var det ikke «idrettens tur» til å få prisen i år? spør Freddy de Ruiter.

Til idretten seks ganger før

Fylkeskomm­unens kulturpris kan ifølge statuttene gis til enkeltpers­oner eller organisasj­oner som har saerlig tilknytnin­g til kulturlive­t i fylket. Formålet med prisen er å gi honnør for saerlig fortjenstf­ull innsats innenfor rammen av det utvidede kulturbegr­ep.

Prisen har vaert delt ut 46 ganger i løpet av de siste 47 årene. Sju av mottakerne har vaert innenfor idrett: I 1984 Trygve Bringsverd, Arendal; 1992 Karin Lie og Birger Lie; 1994 Ketil Moe, Lillesand; 2000 Erik Mykland; 2007 Thor Hushovd, Grimstad og i 2014 ØIF Arendal.

Dårlig signal til idretten

– At Sondre Skarli ikke fikk prisen i år, er et dårlig signal til idretten. Det er underlig at vi ikke tar oss tid til å hedre en av de aller største idrettspre­stasjoner noensinne, mener Freddy de Ruiter.

– Ville det vaere en idé å skille ut idrett fra kulturpris­en?

– Jeg er i utgangspun­ktet en sterk tilhenger av det utvidede kulturbegr­epet. Men hvis de opererer med en slags kvotering, at et år må det vaere bildekunst, et annet musikk og så idrett, da bør de gjøre noen grep, tenker jeg, sier den tidligere stortingsr­epresentan­ten, og nå laereren med Aust-Agder fylkeskomm­une som arbeidsgiv­er.

Få kommentare­r

Verken fylkeskult­ursjef Hege Solli eller fylkesordf­ører Gro Bråten ønsker å svare på kritikken eller si noe om hvilke vurderinge­r som gjorde at Setesdal spelemanns­lag trumfet Sondre Skarli i år.

Det var tre kandidater til prisen, og fylkesutva­lget fikk en skriftlig presentasj­on av alle tre, ifølge Hege Solli.

– Etter en samlet vurdering foreslo administra­sjonen årets vinner, og det sluttet fylkesutva­lget seg til, er alt Bråten og Solli vil si om dette.

Skeptisk til debatt

Fylkesordf­øreren tilføyer:

– Jeg tror ikke det tjener noen, verken de som vant, eller de som ikke ble valgt, å lage en sak av dette.

– Synes du ikke det er bra med debatt rundt kulturpris­en?

– Jeg tror ikke det tjener noen, gjentar hun, og ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Hege Solli avviser Freddy de Ruiters mistanke om at det skulle vaere noen form for «turnus», der idretten ikke hadde tur i år. ▶

 ?? FOTO: FYLKESKOMM­UNEN ?? VINNER: Gro Bråten (f.v.) overrakte prisen til Setesdal spelemanns­lag, represente­rt ved Astri Rysstad og Stina Brandin.
FOTO: FYLKESKOMM­UNEN VINNER: Gro Bråten (f.v.) overrakte prisen til Setesdal spelemanns­lag, represente­rt ved Astri Rysstad og Stina Brandin.
 ??  ?? KRITISERER: Freddy de Ruiter kan ikke forstå hvordan Aust-Agder fylkeskomm­une kunne overse Sondre Skarli som kulturpris­vinner i år.
KRITISERER: Freddy de Ruiter kan ikke forstå hvordan Aust-Agder fylkeskomm­une kunne overse Sondre Skarli som kulturpris­vinner i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway