Agderposten

Kvitepølse – rispølse

-

FROLAND: Kari Orstad lurer på hvorfor retten av ris og syltekraft kalles kvit pølse – og det har vi fått svar på. Røren ble kokt i pølser sydd av striesekke­r, og rettens farge er jo hvit/ kvit...

På Sideblikks nettside, skriver Gunvor Bjørg følgende:

– Jeg laerte av min mor å lage denne retten, og gjorde det selv i mange år mens vi hadde gård og egne griser. Alt fra slakt ble jo benyttet, også kraft etter syltekokin­g. Den var krydret, feit og god. Vi laget også potetpølse, det var nesten samme oppskrift som på rispølse, bare at vi brukte rå, revne poteter tilsatt noe mel i stedet for risgrøt. Det ble også laget blodpølser med mye fett og krydder. Og alle disse rørene fylte vi i poser sydd av lerret fra sukkersekk­er. De ble bundet godt for, prikket for å slippe ut luft, og kokt. Så ble de hengt i kjelleren for å avkjøle seg og bli faste. Det ble deilige mellom- eller kveldsmålt­ider, stekt i skiver på panne med sukker og/eller tyttebaers­yltetøy til. Marit Homstøl på Jomås i Froland forteller at de der kaller det kvitepølse – med e i midten.

– Jeg laget dette med mine svigerfore­ldre, og vi brukte ikke noe saerlig krydder – bare bitte litt sukker, forteller hun. Kari Orstad, som bor i Drammen, takker for alle svar som er kommet inn. Hun er helt overveldet. Hun presiserer at oppskrifte­n skal inneholde 8 dl kraft og 8 dl melk, ikke halvparten slik vi først skrev. Og så bruker hun rundt 6 dl grøtris.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway