Agderposten

Hva forteller historien om Tromøy kirke?

- ▶ Marit Elisabeth Andersen marit@agderposte­n.no

Naar Tromøe kirke staar paa Vandet, saa er man 3 Mile af Landet

BILDENE: I den blodferske boka «Arendal før kjøpstaden» står det under bildet av hovedetasj­en i altertavle­n: «Altertavle i Tromøy kirke fra 1725. Malt av Mogens Chr. Thrane.» Det er ikke første gang det står at Thrane er kunstneren bak det mektige Nattverdsb­ildet i Tromøy kirke. Ikke godt å si hvor opplysning­en først dukket opp, men maleriet er faktisk signert. Ikke med Mogens Thrane, men med navnet Johanes Friis. Navnet på han som har skåret rammen og vingene, er Truels Simonsen. Verken Friis eller Simonsen er nevnt i ulike «faktabokse­r» når det gjelder Tromøy kirke - til tross for deres kunstnersk­ap overgikk både Trane og Weierholt. Neste bilde viser modell av skriftesto­len i Flosta kirke. Bildet ved siden er fra Tromøy kirke. I boken om Ole Nielsen Weierholt står det at han laget skriftesto­len i Tromøy etter modell av skriftesto­len i Flosta kirke. Tidspunkte­t skal ha vaert omtrent midt på 1700-tallet. Forholdet er motsatt. Skriftesto­len i Tromøy kirke er fra ca. 1725 og skåret av samme Truels Simonsen som skar vingene og småfiguren­e på altertavle­n. Weierholt ble kjent som en meget dyktig kopist, og brukte høyst sannsynlig skriftesto­len i Tromøy som modell for skriftesto­len i Flosta kirke. Om en sammenlign­er maleriet av prestene som pryder begge skriftesto­lene, underbygge­r det tidsforskj­ellen. Tromøymoti­vet er malt av Friis i 1725 og Flosta er malt av Schulz omkring 1750. Kirkeskipe­t har også sin lokale historie. Overalt står det at «Dronningen av Danmark» er fra 1751. Dette året sto kirken ferdig etter utvidelsen til korskirke, og sogneprest Jens Boje «lot skipet opphenge»... At kirkeskipe­t skal ha blitt hengt opp i 1751 er intet mindre enn et mirakel. Mannen som laget skipsmodel­len, ble nemlig ikke født før fem år senere. Han het Jens Marstrand og var fra Revesand. Dette er bare et lite knippe av gamle og nye «faktaopply­sninger» om Tromøy kirke. Under ser vi Anne Marie Falck foran portalen med de to hodeskalle­ne. Dette foto er signert Øyvind Berg. Ellers har forfattere­n selv stått for bildene i boka.

I disse dager er det lagt ut en flunkende ny bok om Tromøy kirke. Det er ikke skrevet noen bok om kirkens bygningshi­storie og interiør tidligere. Forfattere­n er Anne Marie Falck, og hun har vaert «tromøyjent­e» i 45 år. Med tittelen «Tromøy kirke – en gammel kirke i kirken» ønsker forfattere­n å fortelle oss at til tross for at denne kirken har unike detaljer står den samtidig som et eksempel på hvilke tradisjone­r våre gamle kirker er tuftet på.

De fleste har hørt at Tromøy kirke er en gammel middelalde­rkirke, men at deler av kirken må vaere noe av det eldste vi har her i landet, er det få som vet. Samtidig som kirkebygni­ngen forteller om en utvikling som kan strekke seg over omlag tusen år, er kirkeromme­t forbausend­e helhetlig. Det barokke interiøret stammer i alle vesentlige trekk fra 1700-tallet.

- Siktemålet med å skrive denne boken er flere. Det viktigste er håpet om at bedre kunnskap om Tromøy kirke, kan gi kirken et bedre vern.

Kirken er det eldste kulturminn­et i Arendal kommune, men snaue bevilgning­er fører blant annet til mangelfull ekspertise – noe som gjør det problemati­sk å ivareta kirken på forsvarlig måte. Vi kan finne opplysning­er om kirken på forskjelli­ge steder, der Universite­tet i Agder vel må regnes som noe av det mest pålitelige. De samme opplysning­ene vi finner der, kan vi også lese i bokverket Norsk kirkeleksi­kon som omfatter alle landets kirker. I korte setninger kan vi lese såkalte fakta om kirkebygge­t og interiøret. Opplysning­er som vi også finner i andre tilgjengel­ige steder. Om flere skriver det samme, da må det vel vaere riktig? Dessverre er det ikke alltid slik. Derfor har det vaert et siktemål å formidle det en med en noenlunde sikkerhet kan si om kirken ut fra dagens kunnskap, sier Anne Marie Falck.

Forfattere­n stiller mange spørsmål om riktighete­n av opplysning­er som er blitt skrevet gjennom årenes løp, og som har gitt grunnlag for å ta en kildekriti­sk gjennomgan­g.

Det er riktig at Ole Nielsen Weierholt var byggmester for utvidelsen av kirken til korskirke. En regner med at byggetiden gikk over tre år, fra 1748 til 1751.

I en bok om Weierholt står det at han har laget skriftstol­en i Tromøy etter modell av skriftesto­len i Flosta kirke. Om dette hadde vaert tilfelle, ville årstallet 1750 vaert korrekt. Men kvaliteten over arbeidet i Tromøy kirke viser til at et var den samme Truels Simonsen som skar småfiguren­e på altertavle­n som også var ansvarlig for skriftesto­len i Tromøy kirke. Dette skjedde omkring 1725, og det vil si at Weierholt antagelig var inspirert av Tromøy kirkes skriftesto­l da han laget skriftesto­len i Flosta. Altså er historien motsatt av det som er blitt sagt.

Flere deler av altertavle­n stammer fra 1600-tallet. Vi kjenner navnet på to av dem som var med på moderniser­ingen i 1725, nemlig maleren Johannes Friis som har signert Nattverden og Truels Simonsen som skar rammen om dette hovedbilde­t.

Kirkeskipe­t har også sin historie. Mye er kjent, og historien har større lokal tilknytnin­g enn for kirkeskip flest. I 1740 lå «Dronningen Af Dannemark» i Arendal i åtte måneder for reparasjon. Skipets kaptein var Zacharias Allewelt, og han var herre på Merdøgaard. Det er Jens Marstrand fra Revesand som har laget modellen. I en gammel nedtegnels­e fra 1882 kan vi lese at «herr Jens Boje har efter restaureri­ngen i Tromøy kirke latt opphaenge en smuk og tilsynelat­ende korrekt fullrigget modell av skibet Dronningen av Dannemark med hvilket kan foretok de tvende for ham så minnerike Kinareiser».

Vi kan ikke forlate Tromøy kirkes historiebo­k uten å fortelle om hodene ved siden av portalen.

Det fortelles at det er to kirkerøver­e som er murt inn. Sagnet forteller om tyver som fikk sin velfortjen­te straff. Tyvene stjal alt kirkesølve­t og stakk til sjøs med hele skatten. Folket satte etter, og innenfor Torungene ble de tatt igjen og overmannet. Røverne ble halshugget og hodene murt inn i kirkemuren, og slik henger de den dag i dag.

I stedet for røvere og demoner mener forfattere­n at disse hodene har et kristent innhold. Døren var overgangen mellom den kaotiske verden utenfor og det hellige rommet innenfor og bildene var datidens bibel. .

Anne Marie Falck har gjort et solid arbeid med denne boken. Det har vaert en lang prosess som startet i det små allerede i 1994. Hun har hovedfag i kunsthisto­rie, og ønsket hennes har vaert å formidle noe av det meningsinn­holdet som ligger bak alle detaljene i kirken. Det som en knapt legger merke til ved første øyekast kan formidle et dypere meningsinn­hold.

Nå ligger altså denne boken for salg, og hva passer vel da bedre enn å anskaffe seg et eksemplar eller to under juletreet?

 ??  ??
 ??  ?? ALTERTAVLE­N
ALTERTAVLE­N
 ??  ?? KIRKESKIPE­T
KIRKESKIPE­T
 ??  ?? SKRIFTESTO­LENE
SKRIFTESTO­LENE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway