Agderposten

Kommer i januar

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

konsekvens­utredning som fastlegger følgende: Håndlagt korridor for ny E18 på strekninge­n – typisk i en bredde på 200-500 meter. Plassering av 2-plankryss. Hensynsson­er for viktige miljøog samfunnsin­teresser. Evt krav til kvalitet og utforming av anlegget (f.eks. tunnel)

Nøyaktig først i regulering­splan

Når kommunedel­planen skal fastlegge den endelige «traseen», blir det altså i denne fasen ikke mer nøyaktig enn innenfor rundt 200 meter – og noen ganger kanskje helt opp i 500 meter.

Det er først i det videre regulering­sarbeid at den helt nøyaktige plassering­en av veitraseen vil skje.

Kommunepla­nen skal etter den ambisiøse tidsplanen, vedtas i de åtte kommunesty­rene innen utgangen av august 2019.

Når så det videre detaljregu­leringsarb­eidet vil skje, er fortsatt usikkert.

– Det foreligger ikke noen konkret tidsplan for regulering­splanarbei­det. Først må kommunedel­planen bli vedtatt slik at Nye Veier får svar på om dette prosjektet gir god nok samfunnsøk­onomisk lønnsomhet til å bli prioritert, presiserte prosjektle­der Solveig Førland i Nye Veier AS til Agderposte­n nylig.

Kost/nytte-vurdering

Det statlige veibyggese­lskapet har som mål å få valgt totaltilby­der for bygging av den enkelte strekning, inn i prosjekten­e så tidlig som mulig, og helst så tidlig at de kan vaere med og velge den beste løsning for fremføring av motorveien i terrenget. Underveis i planarbeid­et vil det også bli utredet nøyere de såkalte kost/nytte-verdiene av prosjekten­e, og dette vil vaere det som endelig avgjør om E18strekni­ngene Grimstad-Arendal (20 km) og Tvedestran­dDørdal (55 km) når opp når styret i Nye Veier AS skal vedta prioriteri­ng av de ulike strekninge­ne innenfor sin veibyggepo­rtefølje. Da får man svar på om målet om byggestart i 2020 – slik både prosjektdi­rektør Magne Ramlo og de åtte ordførerne i det interkommu­nale planutvalg­et for E18 har uttrykt håp om – er realistisk å nå.

Både fra administra­sjon og kommunesty­repolitike­re i Arendal og Grimstad, er det i høringsutt­alelsene uttrykt skepsis til den tøffe tidsplanen – og om en kan rekke å fullføre alle nødvendige utredninge­r i det tempoet veiplanleg­gerne i Nye Veier AS har lagt opp til. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway