Agderposten

Kritiserer norsk satsing på gass

India tørster etter energi, og regjeringe­n vil ha norsk gass inn på markedet. Klimastift­elsen ZERO mener Norge heller bør satse på vind.

-

prioritere­r å selge gass til nye markeder. Gassens rolle er maksimalt en tilkalling­svikar i framtidens energimark­eder. Norge burde prioritere innsats for å bidra til en helt fornybar energifram­tid for India, sier fagansvarl­ig for finans Per Kristian Sbertoli i ZERO.

Strategien han viser til er Norges planer for økt samarbeid og handel med India, som utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) lanserte fredag.

Her heter det at 60 prosent av strømprodu­ksjonen i India er basert på kull, og at landet har som mål å doble andelen gass i energimiks­en til 15 prosent i 2022.

– Dette kan gi store muligheter for norske aktører innenfor energi og maritim sektor, skriver Utenriksde­partemente­t i strategien og peker spesielt på flytende naturgass (LNG).

Sbertoli mener Norge heller burde satse på vind og andre fornybare energikild­er.

– India har ambisiøse planer for havvind og kan i løpet av kort tid bli det største markedet for havvind. Norge bør ta mål av seg til å posisjoner­e norske aktører til å ta viktige deler av dette markedet, sier han til NTB.

I strategien heter det at Indias energiforb­ruk er ventet å vokse mer enn noe annet lands fram mot 2040. India er i dag verdens tredje største importør av olje og importerer 83 prosent av forbruket sitt.

Samtidig er ZERO positiv til at regjeringe­n også vil satse på fornybar energi, så vel som mer miljøvennl­ig skipsfart, som også er nevnt i strategien.

– India skal fram mot 2030 bygge ut like mye energi som hele EU produserer i dag. Norsk naeringsli­v er saerlig godt posisjoner­t for å bidra til å bygge energiveks­ten på fornybare ressurser, sier ZERO-leder Marius Holm.

Han peker blant annet på at norske verft jobber med å utvikle utslippsfr­ie ferger og skip.

– Det er svaert spennende at UD vil satse på det indiske markedet, sier han.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) besøker til India like etter nyttår og vil da ha med seg en delegasjon fra naeringsli­vet. (©NTB)

 ??  ?? – Det er ganske umusikalsk å lansere en strategi midt under klimaforha­ndlingene som
– Det er ganske umusikalsk å lansere en strategi midt under klimaforha­ndlingene som
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway