Agderposten

Torskekvot­ene blir lavere neste år

Naermere 300 mennesker kan ha mistet livet etter at en tsunami rammet Sundastred­et i Indonesia lørdag. Norske Øystein Andersen måtte evakuere med familien.

-

fiskeflåte­ne får fiske mindre torsk neste år. Regjeringe­n innfører også flere innstrammi­nger på grunn av overfiske.

– Den totale torskekvot­en går ned i 2019. Det betyr at alle flåtegrupp­ene får fiske mindre. I tillegg strammer vi inn for å sikre Indonesisk­e myndighete­r sier tsunamien trolig skyldtes undervanns­skred etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa. Tsunamien traff strendene helt uten noe forhåndsva­rsel, 24 minutter etter vulkanutbr­uddet.

Mange skadd

at kvotene ikke overfiskes, sier fiskerimin­ister Harald T. Nesvik i en pressemeld­ing.

Naerings- og fiskeridep­artementet har fastsatt kvotene for torsk, hyse og sei nord for 62. breddegrad for 2019. Kvotene er midlertidi­ge mens man venter på

I tillegg til dem som er registrert døde, er var 843 personer skadd, melder de nasjonale krisehåndt­eringsmynd­ighetene. Minst 28 mennesker er savnet.

– Vi sammenstil­ler meldinger om at en tsunami har truffet Sundastred­et, spesielt ved Serand, Pandeglang og Sør-Lampung, sier byråets talsmann Sutopo Purwo Nugroho til Metro TV søndag morgen.

Ni hoteller og hundrevis av hjem er ødelagt eller sterkt skadd i kystområde­ne, selv om tsunamien egentlig ikke var mer enn én meter høy.

– Problemet er at folk har en tendens til bygge alt så naer vannet, sier Gegar Prasetya, som er en av lederne av et forsknings­senter for tsunamier.

Utenriksde­partemente­t melder at ingen nordmenn er savnet

Konsert rammet

Video som er lagt ut på sosiale medier, viser at bølgen blant annet rammet en konsert på stranda da den feide i land i halv ti-tiden om kvelden lørdag.

Videoen viser rolig stemning blant flere hundre personer som hørte på, da bølgen kom bakfra og plutselig veltet hele scenen med instrument­er og popbandet som spilte, ut over publikum.

Bandet meldte senere at bassisten, gitaristen og en av scenearbei­derne hadde mistet livet, og at to andre bandmedlem­mer og kona til et av dem, er savnet.

– Dødstallet vil øke

komplette tall for årets fiske.

Departemen­tet påpeker at det har vaert omfattende overfiske av torsk i det som kalles åpen gruppe i kystflåten. De fleste i denne gruppen har fiske som binaering. Departemen­tet strammer nå inn reglene for å delta i fisket i denne

De hardest rammede områdene er Pandeglang-regionen på Java, som omfatter nasjonalpa­rken Ujung Kulon og populaere turiststre­nder. I byen Bandar Lampung sør på Sumatra måtte hundrevis av beboere søke tilflukt i guvernøren­s kontor.

Nødhjelp og tungt redningsut­styr fraktes nå til disse områdene, sier Nugroho i de nasjonale krisehåndt­eringsmynd­ighetene.

– Dødstallet vil sannsynlig­vis øke, sier han og viser til at redningsma­nnskaper ennå ikke har nådd fram til flere berørte områder.

Nordmann måtte evakuere

Norske Øystein Andersen måtte evakuere familien i all hast da tsunamien traff hotellet deres på Vest-Java.

– Jeg løp og banket på der kona og gutten min lå og sov. Da traff bølge nummer to hotellet vårt så hele bygningen ristet. Jeg kunne se bølgen gjennom vinduet, sier Andersen til NTB. Nordmannen er lokalt ansatt ved Norges ambassade i Jakarta og jobber med administra­sjon og konsulaer bistand

Store ødeleggels­er

gruppen. – Jeg har stor forståelse for at dette kan sette mange i en vanskelig situasjon, men vi er nødt til å ta grep for å sikre at også denne gruppen tilpasser seg sine andeler av totalkvote­n, sier Nesvik. (NTB)

Utenfor hotellet ble Andersen møtt av store ødeleggels­er. Båter ble skylt inn på land, biler var ødelagt og bygninger rasert. Han og familien fulgte etter lokale beboere som rømte opp i høyden og ble tatt vare på i landsbyer lenger oppe.

– Vi tenker å dra til storbyen etter dette, for det er ikke saerlig hyggelig her, sier han. Noen timer før tsunamien inntraff, tok Andersen, som også er vulkanfoto­graf, bilder av vulkanutbr­uddet som utløste bølgene.

Så sent som I september i år omkom 832 mennesker i forbindels­e med et jordskjelv og en tsunami i byen Palu og områdene rundt (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TSUNAMI: Biler er gravlagt i vrak etter tsunamien som traff flere strender og kystbyer i Indonesia.
FOTO: NTB SCANPIX TSUNAMI: Biler er gravlagt i vrak etter tsunamien som traff flere strender og kystbyer i Indonesia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway