Agderposten

Blir 2019 året hvor Jesus nevnes oftere enn julegaver?

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Den store gavefesten når i dag sitt klimaks. Ideen om den gode jul handler om at vi viser omsorg for hverandre og bruker tiden på samvaer med familien. De harde fakta viser at mye av tiden i julen tilbringes i butikker, på jakt etter julelys, julegaver, julegaver og julemat. Nylig la organisasj­onen Virke frem tall som viser at hver enkelt av oss bruker svimlende 11.000 kroner på julehandel i år. Da er utgifter til mat, pynt og annet av det som oppleves som julens nødvendigh­eter riktignok inkludert i tillegg til julegavene. Det er likevel lett å slå fast at julen først og fremst er den største «Handelens dag», vi har i året. Da DNB ville vite hva deres kunder skulle bruke bare på julegaver i år, var svaret 6.145 kroner. Det er 400 kroner mer enn året før.

▶ Samtidig taper Jesus kampen om oppmerksom­heten vår i førjulsstr­esset. I norske mediers juledeknin­g tapte «Jesus» stort for ordet «julegaver», da analysebyr­ået Opoint kartla norske mediers bruk av typiske juleord for to år siden. Undersøkel­sen, som ble gjengitt i avisen Vårt Land, viste at ordet «julegaver» var nevnt 13.000 ganger, mens ordet «Jesus» kun var nevnt 2.900 ganger. Vårt Land kunne også fortelle at ordet «julehandel», hadde den største prosentvis­e økningen blant juleord, med en fremgang på 31,7 prosent.

▶ Oppsummert forteller disse tallene om at vi nordmenn, og også vi sørlending­er, i øyeblikket lever et liv som handler om forbruk. Når vi i dag samles til julesamvae­r, benytter vi derfor denne spalteplas­sen til å minne om at vi bor på en jordklode hvor det ikke er en baerekraft­ig måte å feire jul på i fremtiden.

▶ Samtidig vil vi også ønske alle våre lesere en riktig god jul. Julaften er en helt spesiell dag, som både vekker glede for de fleste av oss, men trolig også vemod. Slik det er med årets merkedager. Vi håper dere benytter dagen i dag til å ta vare på andre. Og henter frem disse ordene fra forfattere­n Charles Dickens: «Ingen her i verden er mislykket hvis han letter byrdene for en annen». God jul.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway