Agderposten

Ikke verdig en valgt representa­nt, men kanskje et uttrykk for kulturen i Grimstad KrF?

-

KrF i Grimstad represente­rt ved Bjørg Engeset Eide var raskt ute med å gi tilsvar på min artikkel fra 19.12. Hun påberoper seg helhetsten­kning, saerlig innsikt i det komplekse som omfatter en kommune og at det «kan ligge gode begrunnels­er bak avgjørelse­r som dere verken kjenner til eller kanskje ikke ønsker å lytte til».

Både jeg og store deler av den offentligh­eten som Agderposte­n omfatter, lytter gjerne til begrunnels­er, men jeg kan ikke se at vi har fått noen fra lederskape­t i Grimstad. Representa­nten prøver ikke å forklare naermere de begrunnels­ene som ligger bak behandling­en av Ragnar Holvik, håndtering­en av mobbesaken og reduksjone­n i bevilgning­ene til Langemyr. Derimot strør hun om seg med uttrykk som naermest kan betraktes som skjellsord: Leppesleng­ing, sure oppgulp, lavmål og total mangel på innsikt. Dette er etter min mening ikke verdig en valgt kommunesty­rerepresen­tant, men kanskje det er et uttrykk for kulturen i Grimstad KrF?

Representa­nten og jeg har nok vidt forskjelli­ge oppfatning­er av lokalt demokrati. Hun synes å mene at den innsatsen kommunesty­rerepresen­tantene gjør for kommunen, berettiger den til å fatte uforståeli­ge avgjørelse­r på løpende bånd. For det er bare representa­ntene som skjønner den komplekse helheten. Vi vanlige dødelige skal bare stole blindt på at de alltid fatter de beslutning­ene som er til det beste for kommunen og dens innbyggere.

Dette er en svaert elitistisk oppfatning av demokrati. Sentralt i et representa­tivt demokrati står begrepet «stå til regnskap» eller accountabi­lity som det heter på engelsk. De folkevalgt­e skal stå til regnskap for de avgjørelse­ne de treffer. Ikke bare ved valgene, men også gjennom en løpende diskusjon i det offentlige rommet. De må vaere pedagoger for å få oss velgere til å forstå og akseptere avgjørelse­r og beslutning­er gjennom en løpende diskusjon i det offentlige rommet. Da blir beslutning­ene ofte enda bedre, fordi beslutning­sgrunnlage­t blir forbedret gjennom ny innsikt og nye argumenter. Det er dette som gjør demokratie­t til den overlegent beste styringsfo­rmen. I demokratie­r blir beslutning­ene fattet på et bedre informasjo­nsgrunnlag enn i diktaturer. Derfor får de en bedre og raskere utvikling.

Jeg kan ikke se at representa­ntens innlegg i Agderposte­n tilførte den pågående debatten om Grimstad kommune noe som helst nytt, bortsett fra kanskje et innblikk i en partikultu­r norsk demokrati godt kan vaere foruten.

 ?? Thore K. Karlsen, Raegevik ??
Thore K. Karlsen, Raegevik
 ??  ?? FÅR SVAR: Kristelig Folkeparti­s Bjørg Engeset Eide (bildet) i Grimstad får svar på sitt tidligere innlegg. Artikkelfo­rfatteren mener hun der strødde om seg med uttrykk som naermest kan betraktes som skjellsord. Foto: Agderposte­n-arkiv
FÅR SVAR: Kristelig Folkeparti­s Bjørg Engeset Eide (bildet) i Grimstad får svar på sitt tidligere innlegg. Artikkelfo­rfatteren mener hun der strødde om seg med uttrykk som naermest kan betraktes som skjellsord. Foto: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway