Agderposten

Tryggere skoleveier i 2019

-

Trygg vei til skole og fritidsakt­iviteter er noe av det viktigste vi kan gi til barn og unge. NAF sin erfaring er: Det nytter å engasjere seg.

Det skjer i så naert som alle lokalmiljø­er. Barn som må ta seg fram langs trafikkfar­lige veier for å komme til skolen. Unger som settes av utenfor skolen av foreldrene, mens bilene rundt krangler om plassen og skaper uoversiktl­ige og trafikkfar­lige situasjone­r. Skolebusse­r som stopper langs veikanten der hverken bussjåføre­n, skolebarna eller sjåfører på veien har oversikt. Skrekkekse­mplene er mange, det skjer nesten-ulykker både i byene og langs busstopp på landeveien­e. Hele 34 prosent oppgir at trafikkfor­holdene utenfor boligen deres er farlig for små barn, ifølge levekårsun­dersøkelse­n som SSB publiserte like før jul. Andelen er høyest i de største byene.

NAF en pådriver

NAF mener politikern­e nasjonalt og lokalt har et stort ansvar for å legge til rette for at vi kan ferdes trygt i trafikken. Hvert år får altfor mange livet sitt endret som følge av ulykker. Derfor er NAF en pådriver for mer midtrekkve­rk, bedre rydding av sideterren­g, brede og gode veiskuldre og tiltak som skiller gående og syklende fra biler. Vi kjemper for at trafikkopp­laering må starte allerede i barnehagen og styrkes opp gjennom skoleløpet, og vi er en pådriver for en solid føreroppla­ering. Selv om mye gjenstår ser vi at dette arbeidet blir prioritert. Engasjemen­tet fra NAF, Trygg trafikk og andre som står på for trafikksik­kerhet gjør en forskjell.

Du kan vaere pådriver

Men også i det naere, i ditt lokalmiljø, nytter det å engasjere seg. Det fikk vi bekreftet da NAF sammen med lokalbefol­kningen bestemte seg for å sette tryggheten til barna på Solvang skole på Hamar på dagsorden. På Solvang oppstår det trafikkfar­lige situasjone­r hver morgen og ettermidda­g ved levering og henting av skolebarna. En situasjon skolen på Hamar er langt fra alene om, slik er det på barneskole­r over hele landet. Hva skjedde da NAF og lokale ildsjeler stilte opp en mørk november-morgen med gule refleksves­ter og gode råd og tips til alle som ferdes rundt skolen? Jo, vi gjorde folk oppmerksom­me på og viste i praksis hvordan bilister og gående bør opptre mer trafikksik­kert. I tillegg fikk vi gjennomsla­g! Hamar kommune kom på banen og lovet at de skal etablere ny inngang, slik at barna slipper å gå over parkerings­plassen for å komme inn i skolegårde­n.

Det nytter

Laerdommen er: Det nytter å engasjere seg. Også i det helt naere. Når krefter i et lokalmiljø går sammen, får drahjelp av NAF eller andre som brenner for trygge skoleveier, løfter fram en trafikkfar­lig strekning eller plass og får de som bestemmer til å lytte - da kan situasjone­n forandres til det bedre.

Sånn kan du vaere med å gi våre barn og unge et tryggere trafikkår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway