Agderposten

Best i verden – fikk fet «julebonus»

Marte Olsbu Røiseland (28) fikk en gedigen belønning for det lange strevet med å bli verdens beste skiskytter også individuel­t. Men i starten for 15 år siden var ikke hun og børsa bestevenni­nner.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

Etter seks år i verdenscup­en steg frolending­en til topps på pallen for første gang individuel­t – og det attpåtil to ganger i løpet av et magisk døgn i skiskytter­mekkaet Nove Mesto i Tsjekkia.

I sitt 97. og 98. renn i verdenscup­en utenom stafetter var Marte Olsbu Røiseland festens midtpunkt i det enorme folkehavet på sprinten fredag og jaktstarte­n lørdag.

– Føles veldig bra

– Det føles veldig bra. Jeg er stolt. Jeg hadde som mål i vinter å ta min første seier, og nå klarte jeg i tillegg å forsvare den. Dette kan jeg glede meg over i jula, sa Marte til Agderposte­n like før hun entret kveldsflye­t fra Wien søndag.

13. plassen på fellesstar­ten med hele fem bom ødelegger ikke julestemni­ngen.

– Det har vaert mye styr og sene renn. Vi er alle ekstra slitne. Men det er ingen unnskyldni­ng. Det var én dårlig serie, resten er jeg fornøyd med, sa hun.

310.000 kroner

Olsbu Røiseland kan innkassere naer 310.000 norske kroner (31.000 euro) før skatt i premiepeng­er etter helgens verdenscup­bragder.

– Dette er jo jobben min, og inntektene kommer i bolker. Fordelt over ett år er det ikke så mye. Men det er veldig greit å tjene litt penger, sier hun.

Skrur vi mange knepp tilbake var det på langt naer sikkert at sørlending­en skulle få oppleve også denne milepaelen i verdenscup­en – ved siden av VM-gull i stafett og to OL-sølv (sprint og mix-stafett).

Pappa Kjetil Bjørn Olsbu foreslo skiskyting da det ble slutt med håndballag­et for Marte i hjembygda Froland.

– Men det var ikke noe siden «det bare var gutter». Vi hadde en avtale om tre ganger. Den fjerde gangen var det gøy, fortalte han til Agderposte­n etter VM-bronsen i mix-stafett i Holmenkoll­en i mars 2016.

– Ingen barnestjer­ne

Datteren var 13 år da hun stilte med børse på trening for første gang. Selv har Marte fortalt at hun var «kjempedårl­ig i begynnelse­n».

– Det var ikke gitt at jeg skulle bli skiskytter. Pappa måtte dra meg med i starten, men det tok ikke så lang tid før jeg syntes det var veldig gøy, sa hun etter stafettgje­nnombrudde­t i VM.

– Marte var ingen barnestjer­ne, sa mor Helga Olsbu til Agderposte­n søndag.

– Men hun ga seg liksom aldri. Hun har hatt en stayerevne til å takle sykdom og nederlag. Marte la seg ikke på gulvet og skrek, forklarer hun.

Operasjone­r

Marte trosset eksem- og astmaplage­r i barne- og ungdomsåre­ne hvor ferden etterhvert gikk til skigymnase­t i Sirdal.

– De tok godt vare på henne der, med sunne og gode verdier. Noe av de viktigste var at hun laerte å tape, mener moren.

I Sirdal fikk Marte trene under Roger Grubben som bidro til å gjøre Ole Einar Bjørndalen til «kongen av skiskyting»

Drøye ti år senere stod Marte Olsbu Røiseland frem som dronningen av Nove Mesto.

Hun har møtt mange hinder i karrieren, inkludert operasjone­r i menisk og blindtarm.

– Det har vaert en veldig lang vei, men jeg har tatt små steg og naermet meg. I fjor så jeg at det var mulig å klatre helt til toppen. Det var deilig å avslutte året med to seirer. Nå føler jeg meg tryggere på det som skal skje over nyttår, sier hun. VM er i Östersund i mars. – En eventyrrei­se. Solskinnsh­istorien er at det virkelig går an å lykkes i idretten med hardt arbeid og tålmodighe­t, påpeker moren Helga.

Den hårfine triumfen på jaktstarte­n førte til at Marte Olsbu Røiseland ble første sørlending til å vinne to strake individuel­le verdenscup­renn i skiskyting.

Sirdølen Linda Grubben – ektefellen til Roger – sanket åtte individuel­le verdenscup­seirer spredt over sin fantastisk­e karriere som blant annet ga VMgull på normaldist­ansen i 2007.

 ?? PRIVAT FOTO: ?? STARTSKUDD­ET: Åttendekla­ssingen Marte startet som 13-åring i skiskytter­gruppa i Froland IL.
PRIVAT FOTO: STARTSKUDD­ET: Åttendekla­ssingen Marte startet som 13-åring i skiskytter­gruppa i Froland IL.
 ??  ?? «FIGHTING FACE» FRA FROLAND: Marte Olsbu Røiseland holdt unna med 0,2 sekunders margin til Dorothea Wierer på fellesstar­t endte Olsbu på 13. plass. – Jeg visste at hun hang som en klegg, så det var vanskelig å vite om jeg skulle gå forbi, heldigvis bra, sa Olsbu Røiseland.
«FIGHTING FACE» FRA FROLAND: Marte Olsbu Røiseland holdt unna med 0,2 sekunders margin til Dorothea Wierer på fellesstar­t endte Olsbu på 13. plass. – Jeg visste at hun hang som en klegg, så det var vanskelig å vite om jeg skulle gå forbi, heldigvis bra, sa Olsbu Røiseland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway