Agderposten

Arendal metodistme­nigh et – fra skip til kirke

I 1863 vendte skuta Jupiter hjem fra vinteroppl­ag i Arendal etter en reise til Amerika. Om bord hadde de med seg en åndelig last som skulle komme til å sette sitt preg på byen.

-

I år fyller Arendal Metodistki­rke 150 år, og menigheten baerer på en rikholdig historie. «Jupiter» ble bygget i 1858 og var eid av Wilhelm Foss. Kaptein om bord var Peder Josephsen og på reisen til Amerika hadde han med seg både kone og datter. I Amerika besøkte «Jupiter» blant annet New York. Ved landligge kom kaptein Josephsen og resten av mannskapet i kontakt med skuta «John Wesley» som var oppkalt etter metodismen­s grunnlegge­r. Skipet var i en årrekke blitt drevet som misjonssta­sjon på havna i New York av skandinavi­ske metodister og var en del av Bethelskip­smisjonen.

Metodismen hadde sitt utspring i forkynnels­en til de engelske brødrene John og Charles Wesley som hadde drevet misjonsarb­eid i Nord-Amerika på 1700-tallet. Brødrene var begge prester i Den anglikansk­e kirke, men under misjonsarb­eidet hadde de følt at budskapet deres ikke nådde helt frem. Dette ble starten på en lavkirkeli­g bevegelse som søkte forkynnels­e til alle og der avhold fra alkohol var et viktig tema.

Kontakten mellom «Jupiter»s mannskap og metodisten­e førte til at kapteinen og deler av mannskapet opplevde en åndelig vekkelse. Da skuta returnerte til Arendal begynte mannskapet å fortelle om sine åndelige opplevelse­r, og dette skulle bli begynnelse­n på metodistbe­vegelsen i Arendal. I starten foregikk møtene om bord i «Jupiter». Skuta dro etter hvert til sjøs igjen. Mannskapet fortsatte å fortelle om sin religiøse overbevisn­ing til andre sjøfolk, og skipet ble dermed kjent som et flytende Bethelskip.

I Arendal fortsatte møtevirkso­mheten i de private hjem, og en av dem som inviterte var tømmermann Ole Andersen på Håvet. Ole Andersen ble en sentral person i bevegelsen. Han arbeidet om dagen og holdt møter på kvelder og i helgene. Det var imidlertid ikke alle som var like fornøyd med denne virksomhet­en. Under et av møtene i Andersens hus skal det ha kommet en av statskirke­ns prester og bedt forsamling­en om å forsvinne, og etter et møte Andersen deltok i ved Kniben skal en flokk med arbeidsfol­k ha truet med å slå ham i hjel.

På tross av motstanden fortsatte virksomhet­en. Antall møtedeltag­ere var økende og det

 ??  ?? SPESIELT MØTE: I New York kom mannskapet på Arendals-skuta «Jupiter» i kontakt med noen metodister og dette møtet skulle bli starten på metodistbe­vegelsen i Arendal.
SPESIELT MØTE: I New York kom mannskapet på Arendals-skuta «Jupiter» i kontakt med noen metodister og dette møtet skulle bli starten på metodistbe­vegelsen i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway