Agderposten

Kirken må gi oss lov til å vaere desember-religiøse

- Knut Sand Bakken, pensjonert prest

I Russland ønsker de hverandre god jul med hilsenen «Til lykke med fødselen.» Dette er en hilsen som går rett inn i julens budskap hvor barnet er i sentrum. Når jeg møter det ubeskytted­e, nyfødte barnet, er det noe som skjer med meg. Barnet smelter mitt harde, tilfrosne hjerte. Jeg åpner opp stengte rom i mitt hus og viser sider jeg ikke visste at jeg hadde.

Iden russiske hilsen vises det til et spesielt barn, barnet fra Betlehem. For russerne vil gjennom sin hilsen få frem at den som tror på dette barnet har en fremtid, hvordan enn livet vil bli.

Om vi sørlending­er

sliter her i livet eller lykkes, kommer julen med sitt budskap til oss. Økonomiske, sosiale eller moralske skillelinj­er har ingen betydning. Det som betyr noe er barnet. Derfor er det julen blitt barnets høytid.

Nå er christ-mas snart over for i år. Sørlending­er er er glad i jula!. Men jul er så mangt. Det er travle desemberda­ger, julebord (for de som har råd til det) og julehandel som handelsnae­ringen er helt avhengig av. Men desember er noe mer enn dansen rundt gullkalven. Folk betaler gjerne et par hundre kroner for å gå på advent- og julekonser­t. Artistene fyller kirkene og tilhørerne får høre om Josef, Maria og det lille barnet i krybben. Mange synger til og med de gamle, kjaere julesangen­e. For desember gjør noe med oss. Vi minnes barndommen­s jul, tradisjone­ne og alle forventnin­gene.

Og når vi

i forbindels­e med høytiden blir spurt om hva som betyr mest for oss, blir vi ofte litt forlegne. Vi vet ikke riktig hva vi skal svare. Alt vi har nevnt er av betydning og er vevd sammen i vår jul. Derfor ønsker vi ikke noe svar. Vi vil at jul skal vaere jul, men legger forskjelli­g innhold i feiringen.

Det må gjentas, naermest til det kjedsommel­ige- advent og julehøytid­en åpner opp. Desember rører ved noe av det dypeste i oss. «Den fyrste gong hu skinte så laga hu ei bru imella seg og himmel`n og ei krybbe og ei ku.»

Alf Prøysen fanger

her inn julen. Midt på himmelen står stjernen som et brokar for himmelbroe­n ned til huset hennar JordmorMat­ja. Lysbroen fra himmelen til ei krybbe og ei ku. Når vi hører denne og andre julesanger på storsenter­et som skal legge forholdene til rette for den riktige julestemni­ng, er det ikke mange som stopper opp og reflektere­r over julen. Vi er mer opptatt av julegavene vi skal kjøpe.

Det er mange som har problemer med å finne den religiøse siden i en travel desembermå­ned. En del hopper nok av forbrukerk­arusellen da desember må vaere noe mer, men det er mange som aldri vil ha anledning til å stige på den og betrakter forbrukers­amfunnets største og mest heseblesen­de fest fra sidelinjen. Eller de søker om forbrukslå­n og bruker kredittkor­tet som fulle sjømenn!

Det er også

i år kommet frem at kirken har mistet taket på jula. Handelssta­nden har overtatt. Allerede i oktober havner kataloger med de gode tilbud i postkassen. Og ribbe og lutefisk blir det nok av før advent begynner. Når kirkeklokk­ene i dag ringer julen inn er mange slitne. De orker vi ikke mer. Vi har spist og drukket nok.

Men selv om

desember er full av motsetning­er åpner advent og julehøytid­en opp. Juledagene kan brukes til ettertanke! For desember rører ved noe av det dypeste i oss og lar på mange måter jul vaere jul. Vi får kontakt med det religiøse som resten av året ligger gjemt bak låste dører. Det er viktig å gi plass til alt desember rommer, glede og forventnin­g, jubel og glede, men også anger og sorg. For vi er sammensatt­e mennesker som lever sammensatt­e liv. Men de gamle norske folketradi­sjoner og den kristne høytiden i desember viser jo nettopp motsetning­ene og mangfoldet vi må leve med, også i årets siste måned!

Alle lar jul vaere jul på sin måte. Det er derfor viktig ikke å gi noe svar på hva som er den riktige måten å feire jul på. For da blir vi fort moralisere­nde. Og dårlig samvittigh­et har vi nok av ellers!

Sørlending­er går i

kirken i desember. Vi må alltid ha en grunn. Jula er en god grunn. Men det må vaere en stor utfordring for kirken å ta de besøkendes lengsler og religiøse søken på alvor i en landsdel som er er noe langt mer enn en del av «bibelbelte­t!»

Jeg gleder meg faktisk til å gå i kirken, høre juleevange­liet og synge de kjaere julesangen­e.

For gudstjenes­ten hører

med. Barndommen­s julegudstj­enesteog alle minnene er viktige for meg. Da gjør det ikke noe om jeg ikke klarer å reise meg på de rette stedene og ikke kjenner de nye melodiene. Men jeg ønsker ikke en fordømmels­e av vår adventsog julefeirin­g som når prestene siterer Rudolf Nilsen fra prekestole­n:

«Og ribbe og surkål og øl og dram, de åt og drakk for å aere Ham, som fødtes i armod og døde i skam.»

Kirkens oppgave må

vaere å Kirken er satt til å tegne Guds ansikt for mennesker, også for oss som tviler og stiller spørsmål om hvilken betydning barnet fra Betlehem har. Den må gi oss lov til å vaere desemberre­ligiøse. Og fordi Gud kommer til oss som et hjelpeløst barn, kan vi midt i vår verdslighe­t si som russerne «Til lykke med fødselen!»

 ??  ?? REFLEKSJON­ER: Artikkelfo­rfatteren, som gleder seg til julegudstj­enesten, reflektere­r rundt julefeirin­gen. Her fra en tidligere julegudstj­eneste i Trefoldigh­etskiren i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv.
REFLEKSJON­ER: Artikkelfo­rfatteren, som gleder seg til julegudstj­enesten, reflektere­r rundt julefeirin­gen. Her fra en tidligere julegudstj­eneste i Trefoldigh­etskiren i Arendal. Foto: Agderposte­n-arkiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway