Agderposten

BURSDAGSSA­NGEN

- Nils-Petter Enstad forfatter

Han var blitt bedt om å skrive en sang til et fødselsdag­sselskap. Siden de fleste av gjestene hadde bakgrunn fra de vestindisk­e øyer, valgte han en calyopsoak­tig melodi. Teksten ble, som de fleste tekster av denne typen, fort glemt, men da opphavsman­nen litt senere ble bedt om å skrive en sang til jul, fant han melodien fram igjen.

I1956 ble den spilt inn av Harry Belafonte, og i dag synges den over hele verden som «Mary’s Boy Child».

Sangen om Marias

guttebarn er skrevet av den amerikansk­e komponiste­n, låtskriver­en, korlederen og skuespille­ren Jester Hairston (1901-2000). Han var utdannet innen landbruk, men det var musikk og showbusine­ss som ble hans liv. «Mary’s Boy Child» er hans mest kjente sang, sammen med sangen «Amen», som han skrev til filmen «Liljene på marken» fra 1963. Det var for denne filmen skuespille­ren Sidney Poitier fikk Oscar for beste, mannlige hovedrolle. Det var første gang en afroamerik­ansk mannlig skuespille­r fikk denne prisen. Jester Hairstone var i «smårollefa­get» som skuespille­r, men deltok i kjente filmer som «Drep ikke en sangfugl» og «Natten var het».

Da Harry Belafonte

hørte sangen med den nye teksten, spurte han om tillatelse til å ta den med på sin nye LP i 1956. Det fikk han. Senere ble sangen også sendt ut som singelplat­e med Belafonte. Også Mahalia Jackson hadde den med på en plate det samme året.

Lista over artister som har spilt inn denne sangen er svaert lang og variert. Her kan nevnes det danske artistpare­t «Nina&Frederik», Nat King Cole, Tom Jones, John Denver, Roger Whittaker, Carola, Vikingarna, Kiri Te Kanawa og Jim Reeves.

Den mest kjente versjonen sto kanskje discogrupp­a Boney M for i 1978.

Det fortelles at Jester Hairston, som var naermere 80 år på det tidspunkte­t, var meget begeistret for Boney Ms innspillin­g.

Det har vaert

gjort flere oversettel­ser av sangen om Marias guttebarn til norsk. Den første ble laget av Juul Hansen og spilt inn med tvillingen­e «Randi og Torild» i 1964. Den hadde tittelen «Det var en gang en julenatt». Andre versjoner av sangen er spilt inn av blant andre Anita Skorgan, Ingjerd Helén og av Helge Borglund i «Frem fra glemselen»-serien.

I omkvedet på

den engelske versjonen skriver Hairston «Hark now, hear the angels sing», en formulerin­g man også kjenner igjen fra Charles Wesleys kjente julesang: «Hark! the herald angels sing». Her har Hairston tydeligvis latt seg inspirere av den kanskje mest kjente julesang på engelsk.

«Hark» er et arkaisk ord for «hør», og hvert år lytter millioner av mennesker til denne enkle bursdagssa­ngen som hyller Marias guttebarn.

 ??  ??
 ??  ?? JULESTEMT: Legendaris­ke Boney står kanskje for den mest kjente versjonen av sangen om Marias guttebarn, som gruppen spilte inn i 1978. Foto: NTB Scanpix. Illustrasj­on: Shuttersto­ck
JULESTEMT: Legendaris­ke Boney står kanskje for den mest kjente versjonen av sangen om Marias guttebarn, som gruppen spilte inn i 1978. Foto: NTB Scanpix. Illustrasj­on: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway