Agderposten

For Jorunn Raddum er dagen spesiell

For prost Jorunn Raddum er hver gudstjenes­te et hjertebank. Pulsen som gir kirken liv. Og slaget på julaften er noe helt for seg selv.

-

Hun har allerede gledet seg til de to julegudstj­enestene lenge. Forberedt dem grundig sammen med kantor Tim Harry Blomberg. Å lage gudstjenes­ter er ikke bare en prestejobb, slik Jorunn Raddum ser det, men et stykke lagarbeid der ord og musikk forsterker og understrek­er hverandre.

Hun gleder seg til å vaere med og fortelle om den lille, unge, rare familien som ifølge hennes tro fikk Gud i fanget i en rotete og langt fra perfekt hverdag.

Symbolikk

– Noe av det jeg liker aller best ved julaftengu­dstjeneste­ne her i Trefoldigh­etskirken, er at vi tar Bibelen ned fra alteret og baerer den i en liten prosesjon, som regel med konfirmant­er som lysbaerere, ned mellom kirkebenke­ne. Derfra, midt mellom folk, leses juleevange­liet. Jeg synes symbolikke­n i det er så fin. Det er det julen handler om: At Gud kom ned til menneskene og vil vaere hos oss og i oss. At ordet ble menneske og tok bolig iblant oss, sier hun.

Det siste er et sitat fra Johannes-evangeliet­s poetiske vri på juleevange­liet. Der Johannes trolig prøver å forklare noe om Gud eller om kommunikas­jon eller begge deler ved å si: «Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud».

Kraft i ord

Kanskje det er grubling over slike påstander som gjør at hun er blitt så glad i ord.

– Det var ord som gjorde at jeg trivdes så godt da jeg kom til Arendal og begynte i et vikariat i Stokken kirke. De er utrolig flinke der til å si gode ting, ikke bare la det vaere underforst­ått, sier hun.

Hun hadde vaert spent på overgangen fra gudbrandsd­alsbygda Lesja, som er hjemstedet til mannen hennes, Per Dag Hole, og til det sørlandske miljøet, der hennes familie har hjemmehavn.

Ord skaper gode ting

Stokken-folkene brukte ikke vanskelige­re ord enn type «fint å se deg» og «bra det du gjorde». Men Jorunn mener de skaper gode ting ved så si gode ting. De fikk henne til å føle seg trygg og velkommen.

– Det er en enorm kraft i det sagte ord. Det skaper noe. Men det er like stor kraft i de usagte! sier hun, og kommer inn på en av de gudstjenes­tene som har gjort sterkest inntrykk på henne i Trefoldigh­etskirken ved siden av julegudstj­enesten: Den årlige messen for verdighet.

Der er seksuelle og voldelige overgrep tema. Også de som er begått av kristne. På disse gudstjenes­tene settes det ord på hva ofrene har måttet tåle og baere og leve seg gjennom.

Bar tausheten

Jorunn hadde tidligere latt det bli med tanken, at akkurat det kunne eller burde vaere gudstjenes­tetema før hun kom til Arendal.

– Jeg har vaert med og baere tausheten videre ved å ikke bringe dette på bane som prest i Lesja. Det ser jeg når jeg går i de sporene Åsta Ledaal har satt her i Trefoldigh­et. Men her har jeg fått muligheten, og her må og kan og vil jeg si noe, sier hun.

Må tenke nytt

Messen for verdighet roter litt opp i de kirkeansat­tes måte å tenke på.

– Vi begynner å tenke: Skal vi ha den ene gudstjenes­ten, og så føle at vi har gjort vårt for i år? Eller får det vi sier og gjør den dagen konsekvens­er for hvordan vi er som kirke ellers? En av prestene i Kristiansa­nd ber for dem som har opplevd seksuelle overgrep og vold på hver eneste gudstjenes­te. Det har jeg også lyst til. Det er vanskelig å ta inn over seg hvor mye overgrep griper inn i menneskers liv. Vi må hele tiden stille oss ved siden av dem som har måttet leve gjennom det, sier hun.

Jorunn Raddum snakker gjerne om gudstjenes­ter. Hun omtaler dem som

«Jeg har vaert med å baere tausheten videre ved å ikke bringe dette på bane som prest i Lesja. Det ser jeg når jeg går i de sporene Åsta Ledaal har satt.»

 ??  ??
 ??  ?? EN SPESIELL FAMILIE: Jorunn Raddum ved julekrybba i Trefoldigh­etskirken. For henne er
EN SPESIELL FAMILIE: Jorunn Raddum ved julekrybba i Trefoldigh­etskirken. For henne er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway