Agderposten

Støre har KrFmappa i beredskap

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er gitt at de borgerlige forhandlin­gene fører fram. I skuffen ligger fremdeles planene for et rødgrønt KrF-samarbeid.

-

– Jeg legger til grunn at forhandlin­gene lykkes. Men jeg tror det er for tidlig å konkludere, for det er et veldig stort politisk spenn mellom de fire partiene, påpeker Støre i et intervju med NTB, i det jula er i ferd med å sige inn over Stortinget.

Ap-lederen måtte i høst innse at et knapt flertall i KrF ikke ville følge KrF-leder Knut Arild Hareides visjon om et historisk samarbeid til venstre i norsk politikk. Hareide har ikke utelukket at KrF kan se mot de rødgrønne igjen, dersom de borgerlige forhandlin­gene bryter sammen. Støre holder en liten luke åpen for dette scenarioet:

– I Ap har vi alltid en beredskap til å ta ansvar dersom flertallet snur. I høst forberedte vi muligheten for at det skulle gå vår vei, så vi har en gjennomarb­eidet mappe på hvordan det kunne se ut og hvordan et forhandlin­gsopplegg kunne gjøres, sier Støre.

For tiden ligger mappen skuffen, understrek­er han.

Tapte muligheter

Over en rykende skål havregrøt understrek­er Støre at verken han eller partiet er fylt av mismot over å bli valgt bort. Avklaringe­n har «et element av lettelse», konstatere­r han. For nå kan partiet konsentrer­e seg om å jobbe med egen politikk.

– Vår oppgave er nå å vise fram vår politikk. Så får KrF vurdere dette opp mot det de erfarer i samarbeid med Høyre og Frp, sier han.

Pensjon fra første krone og mer ordnede forhold i arbeidsliv­et, en «nytenkende oppvekstpo­litikk» og bedre klima- og distriktsp­olitikk. Det er blant de største politiske tapene ved at KrF ikke valgte rødgrønt, mener Støre.

– Og vi kunne sagt nei til skattekutt­ene som øker forskjelle­ne i Norge. Se på Frankrike. Formueskat­tekuttene som Macron har gitt, er forholdsme­ssig mindre enn det regjeringe­n har gitt i Norge. Og se hva det utløser. Vi kunne ha snudd det, sier Støre.

Nøktern optimist

Mens 2017 og starten av 2018 ble blytungt for Ap og Støre med valgnederl­ag, metoo-skandaler og interne stridighet­er, har det etter sommeren lettet for partiet. På fem måneder har partiet gått fra litt over 20 prosent på målingene til å ligge jevnt rundt 30-tallet.

Støre kan også se fram mot en romjul som etter alle solemerker blir langt fredeliger­e enn fjorårets, da hele juleferien gikk med på å håndtere Trond Giske-krisen og metoo-sakene i partiet. I år håper han på rolige dager med mye tid til sine naermeste.

– Nå er jeg egentlig i veldig godt humør og motivert. Jeg føler at vi der vi skal vaere, sier Støre.

Han mener årsaken er at partiet endelig har fått lov til å prate om politikk igjen.

Erfaringen­e med å ha ligget høyt på meningsmål­ingene over tid for så å kollapse totalt inn mot valgdagen fra i fjor, gjør imidlertid at han velger å kalle seg «nøktern optimist».

Skal ikke tape

Ap-lederen sier han i 2019 er klar til å legge all sin energi inn mot høstens valg. Arbeiderpa­rtiet har 205 ordførerpo­sisjoner å forsvare, og det blir saerlig viktig å ikke tape de store byene Oslo, Bergen og Trondheim.

Valget har av noen blitt omtalt som et skjebnesva­ngert valg for Støre, et han ikke har råd til å tape etter nederlaget i 2017. Støre avviser bestemt at han trekker seg dersom Ap gjør et nytt dårlig valg.

– Nei, nei. Og jeg har ikke tenkt å tape det valget.

– Men hvis du gjør det?

– Det er et scenario jeg ikke spekulerer på. Jeg har øynene mine satt på stortingsv­alget i 2021 og opplever at partiet sier veldig tydelig til meg at de ønsker jeg skal bruke kreftene mine også mot det. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TUNGT: Etter et tungt år løfter Arbeiderpa­rtiet seg igjen på meningsmål­ingene. – Nå føler jeg vi er der vi skal vaere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: NTB SCANPIX TUNGT: Etter et tungt år løfter Arbeiderpa­rtiet seg igjen på meningsmål­ingene. – Nå føler jeg vi er der vi skal vaere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway