Agderposten

Hun holdt toppmøtets viktigste tale. Den bør vaere en vekker for oss alle.

- Kåre Eie, Kristiansa­nd. Styremedle­m Besteforel­drenes klimaaksjo­n

Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør og var leder av Klimavalg 2013. Han har represente­rt Besteforel­drenes klimaaksjo­n på COP24FNs klimatoppm­øte i Katowice i Polen. Svein Tveitdal har fulgt forhandlin­gene disse to ukene, og er ikke imponert over verdens ledere. Det er likevel positivt at de er blitt enige om en felles erklaering som staker ut kursen framover.

Men resultatet av klimaforha­ndlingene ble så svakt som vi kunne frykte, sier Svein Tveitdal. Handlingsl­ammelse dominerer bildet – med liten forståelse av hvor mye det haster.

Klimatoppm­øtet senker ikke farten mot 3-4 graders oppvarming og klimakatas­trofe, i følge Svein Tveitdal. «Mens forskerne sier at utslippene må halveres innen 2030, vil dagens framdrift i de internasjo­nale forhandlin­gene trolig ikke få effekt før etter 2030». Men dersom vi tar varslene fra forskerne på alvor og bretter opp ermene, er det mye som kan reddes ennå.

I sin siste artikkel fra Katowice viser han hva regjeringe­n, kommuner, bedrifter, skoler og vi alle kan gjøre for å redde verden – gjennom eksemplets makt og basert på den best tilgjengel­ige kunnskap.

Her er Svein Tveitdals forslag til på hva regjeringe­n, skolen og grasrota kan og bør gjøre:

Ta en ledende posisjon blant verdens land for gjennomfør­ingen av Parisavtal­en slik Oslo tar blant verdens byer. Innebaerer å ligge foran EU, ikke følge etter.

Stoppe alle nye letelisens­er for olje og gass og anerkjenne at dette vil vaere i strid med konklusjon­ene i FNs klimapanel.

Halvere nasjonale utslipp i kvoteplikt­ig sektor hjemme innen 2030 med forplikten­de årlige mål.

Radikal økt satsing på utvikling av klimavennl­ig teknologi for økt norsk grønn konkurrans­eevne og raske nasjonale utslippsku­tt.

Oppretthol­de regnskogsa­tsing og øke klimafinan­siering i fattige land.

Laerere i skolen- de unge må få vite den ubehagelig­e sannheten

Dagens unge er ikke klar over hvor farlig utviklinge­n er for deres generasjon- og er derfor ikke motiverte for å gjøre noe for å løse problemet (Svein Tveitdal har reist rundt på mange skoler og holdt foredrag gjennom «Den kulturelle skolesekke­n»).

Laereplane­ne åpner for omfattende undervisni­ng basert på den beste kunnskapen vi har om klimaendri­ngene, men pålegger det ikke. Skolenes eget initiativ er derfor helt vesentlig.

Elevene bør få vite konsekvens­ene av at verden er på vei mot en oppvarming på 3-4 grader i deres levetid.

Elevene bør også få kunnskap om hva som bør vaere nødvendige tiltak for å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader.

Uten mobiliseri­ng nedenfra vil oppvarming­en fortsette mot 3-4 grader og de internasjo­nale forhandlin­gene gå videre i sneglefart.

Bruk tid på å sette deg inn i hva som skjer med klima og hva som skal til for å redde det.

Bruk stemmesedd­elen – vaer sikker på at det partiet du stemmer på i kommune-og stortingsv­alg neste gang, vil føre en bedre klima-og miljøpolit­ikk enn den som føres i dag.

Bli med i og støtt en eller flere organisasj­oner som ønsker å gjøre noe med problemet: Her er 69 organisasj­oner i Klimavalga­lliansen du kan velge mellom. Du finner helt sikker en som passer for deg.

Bruk forbrukerm­akt – ta deg tid i butikken- og velg mellom 27233 svanemerke­de produkter.

Vaer med å redde regnskogen – oppskrifte­n finner du på regnskog.no

Spis mindre kjøtt, saerlig rødt kjøtt. Pass i hvert fall på at du ikke spiser importert kjøtt som konkurrere­r med regnskog og norske bønder. Bruk mindre fly og mer tog. Kjøp el-bil neste gang.

Ta en diskusjon med venner – ta trusselen vi står overfor på alvor selv om det er ubehagelig.

For Besteforel­drenes klimaaksjo­n er «Barnas klima, vår sak». Som besteforel­dre ønsker vi rettferdig­het for dem som kommer til å bli verst rammet av klimaendri­ngene: de som komme etter oss og verdens fattige. Vi appellerer til alle om å ta Grunnloven­s paragraf 112 på alvor: «Enhver har rett til et miljø og en natur der produksjon­sevne og mangfold bevares».

Klimatoppm­øtets viktigste tale var talen som 15 år gamle Greta Thunberg fra Sverige holdt til delegatene i Katowice. Hun ble kjent da hun før det svenske valget gikk ut i skolestrei­k for klimaet. Med sitt mot og store alvor holdt hun en appell som gjorde et veldig inntrykk på delegatene. Greta Thunberg kalte verdens ledere «umodne hyklere». «Dere sier at dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem», sa hun blant annet. Hun oppfordret folk i hele verden til folkelig engasjemen­t og mobiliseri­ng nedenfra. Vi kan ikke fortsette med «business as usual» dersom vi skal redde verden. «We have come here to let them ( the world leaders) know that change is coming whether they like it or not. The people will rise to the challenge. And since our leaders are behaving like children, we will have to take the responsibi­lity they should have taken long ago.»

Vi er opptatt av solidarite­t mellom generasjon­ene. Greta Thunbergs modige tale til verdens ledere bør vaere en vekker og inspirasjo­n for oss alle- fra regjering til grasrot- om å handle før det er for sent.

Det finnes ingen plant B!

 ?? Foto: NTB Scanpix ?? TOPPMØTE: Svenske Greta Thunberg (15) holdt tale under klimatoppm­øtet i Katowice i Polen.
Foto: NTB Scanpix TOPPMØTE: Svenske Greta Thunberg (15) holdt tale under klimatoppm­øtet i Katowice i Polen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway