Agderposten

Av fyllekjøre­r

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

skyldige.

Det var i løpet av denne tiden at sjåføren – ifølge sin egen forklaring, skal ha klart å tylle i seg mer sprit enn forskere noen gang har sett en mann drikke.

Reagerer på mild dom

Ettersom det ikke kunne utelukkes at han hadde drukket det meste av spriten etter ulykken, ble han altså dømt for å ha kjørt med 0,7 og ikke 1,89 i promille som blodprøven senere viste.

Edvard Smith-Gardsen var ute og kjørte moped mad en kamerat de stanset i busslommen for å vente på en tredje kamerat som var på vei ned fra Eydehavn skole.

Til tross for at sjåføren av lastebilen ifølge dommen «kjørte for langt inn på et busstopp og traff hjelmen til en person som satt på moped og styret til en annen moped», slipper 39-åringen med 45 dager fengsel. Når sjåføren i tillegg til fyllekjøri­ngen dømmes for å ha kjørt fra et ulykkesste­d uten å stanse – samt at han heller ikke hadde sertifikat for å kunne kjøre lastebil, reagerer Edvard SmithGahrs­en på at straffen ikke ble strengere.

Vil advare andre

«Det fremstår som en ren tilfeldigh­et at de to unge mopedfører­ne ikke ble rammet mer direkte av lastebilen da de sto på busslommen ved Eydehavn skole», konkludere­r Aust-Agder tingrett.

– Han kunne jo ha drept både meg og kameraten min, sier Edvard Smith-Gahrsen om det som skjedde 26. november i fjor.

– Vi som er unge hører stadig om hvor farlig det er å kjøre i fylla. Jeg synes derfor at dommen gir et dårlig signal om at fyllekjøri­ng likevel ikke er så farlig som det blir hevdet, legger han til.

Agderposte­n: – Hvordan har det som skjedde påvirket deg i løpet av det året som er gått?

Edvard Smith-Gahrsen: – Etter ulykken hadde jeg litt vondt i nakken, men det har heldigvis gått over. Psykisk har det heldigvis også gått bra.

Men en ting har likevel klistret seg fast. Denne erfaringen vil Edvard Smith-Gahrsen gjerne dele med så mange som mulig:

– Jeg håper de som leser dette tenker seg om to ganger før de tar sjansen på å sette seg bak rattet etter at de har drukket. Både jeg og sjåføren hadde heldigvis marginene med oss denne gangen, men neste gang noen prøver seg på det samme kan det gå fryktelig, fryktelig galt ...

I tillegg til straffen på 45 dager ubetinget fengsel, får sjåføren 30.000 kroner i bot og mister lappen i tre år og seks måneder.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? han naer ble drept av en lastebil med en fyll mann bak rattet. Men i Aust-Agder tingrett slipper den 39 år gamle sjåføren billig.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN han naer ble drept av en lastebil med en fyll mann bak rattet. Men i Aust-Agder tingrett slipper den 39 år gamle sjåføren billig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway